Cum te muti fara sa stresezi pisica

Sunt foarte rare cazurile in care o pisica va suporta bine mutatul intr-o noua locuinta. Schimbandu-ti domiciliul, teritoriul si toate reperele sale obisnuite se vor modifica.

Sunt foarte rare cazurile in care o pisica va suporta bine mutatul intr-o noua locuinta. Schimbandu-ti domiciliul, teritoriul si toate reperele sale obisnuite se vor modifica. Odataajunsi in noua casa, comportamentul pisicii se va schimba si, de aceea, trebuie sa iei in calcul impactul aceste decizii asupra pisicii tale.

De-a lungul timpului, micutul patruped s-a adaptat locului respectiv si si-a delimitat strict un spatiu de activitate, marcand toate obiectele la care a avut acces: patul, fotoliile, dulapurile, scaunele, peretii etc. Astfel, casa sau apartamentul au devenit propriul teritoriu, de unde mata va fi dezradacinata cu greu.

Mutatul - o schimbare dificila pentru pisica ta

Putine sunt pisicile care, odata ajunse in noua locuinta, dau impresia ca au locuit acolo dintotdeauna. Pentru a-si delimita un nou teritoriu, le trebuie cateva saptamani, uneori chiar cateva luni, in cazul pisicilor mai fragile din punct de vedere emotional.

In functie de caracter si de capacitatea de a face fata schimbarilor, in aceasta perioada, pisica devine fie agresiva, fie, din contra, usor depresiva. Are nevoie de timp pentru a-si restabili reperele si pentru a-si fixa un loc de refugiu. In acest timp, pisica este dezorientata si prost dispusa, iar tu trebuie sa dai dovada de intelegere si rabdare.

Atentie la lucrarile din noua locuinta

Uneori, se intampla sa faci anumite schimbari in noua locuinta. Fie ca zugravesti, montezi mobila sau repari instalatia electrica, trebuie sa constientizezi faptul ca pisica va fi foarte deranjata. Principalele cauze care o fac sa devina agitata sunt:

mutarea mobilei si a altor obiecte. Acest lucru creeaza un mediu instabil si foarte stresant pentru micuta felina.

prezenta muncitorilor pentru realizarea unor lucrari mai importante.

Unele pisici sunt deja terorizate la vederea necunoscutilor. In plus, daca nu sunt familiarizate cu locul, nu stiu cum sa reactioneze si nici unde sa se ascunda. In unele cazuri, pisica poate suferi o stare de soc care nu va putea fi depasita decat prin terapie speciala.

zgomotele puternice si mirosurile generate de tencuiala peretilor. Foarte sensibila la zgomote si mirosuri, pisica va deveni agitata si-si va cauta un loc de refugiu.

Altfel spus, a face unele lucrari in noua locuinta in prezenta pisicii nu este o idee prea buna. Daca mizezi pe faptul ca ai o curte in care se va putea refugia, nu exclude posibiliatea ca ea sa plece definitiv de acasa. Daca este vorba despre un apartament, este normal ca micuta patrupeda sa fie foarte tulburata.

Este foarte posibil sa aiba si un comportament diferit: isi va face nevoile langa litiera sau chiar pe canapea, va miorlai noaptea sau chiar se va automutila (se va linge pana isi va face rani).

Totul depinde de gradul de toleranta a animalului, insa, in general, pisicile suporta greu aceasta incercare. De aceea, trebuie sa ai grija ca pisica sa se simta mereu in siguranta si sa elimini pe cat posibil factorii de stres.

Cand aduci pisica in noua locuinta?

Ideal ar fi sa-i arati pisicii noua locuinta inainte de a o amenaja (cu conditia sa poti sta acolo doua sau trei zile). Astfel, mata se va familiariza cu locul, iar schimbarea va fi mai putin brusca. Daca nu ai o astfel de posibilitate, pisica va trebui adusa doar cand noua locuinta este aranjata si esti sigura ca treburile sunt terminate.

Cu putin timp inainte de a te muta, poti incredinta pisica unei persoane apropiate de care este atasata. Astfel, nu va vedea cum se goleste casa si nu va fi cuprinsa de panica.

O vei lua de la "parintii adoptivi" dupa ce casa va fi complet aranjata. In acest fel, pisica va putea sa-si gaseasca un colt al ei, stabil si sigur. Nimic nu este mai stresant pentru o pisica decat sa nu aiba un loc fix, linistitor, unde sa se ascunda atunci cand are ea chef.

Cum obisnuiesti felina cu noul sau teritoriu?

Daca ai o casa cu gradina, lasa pisica sa se acomodeze mai intai cu interiorul. Abia cand este stapana pe acest teritoriu o poti lasa afara, insa doar sub supravegherea ta.

Pisica se simte in largul ei in noua locuinta atunci cand nu mai este stresata de orice zgomot din jurul ei, mananca si doarme linistita.

In ceea ce priveste pisicile sperioase, este de preferat sa le arati noua locuinta treptat. Intai arata-i o camera unde va sta doua sau trei zile, apoi o alta si asa mai departe. Pisica se va obisnui treptat cu noul camin si va supora mai usor schimbarea.

Daca te muti intr-o locuinta mai mica

Marea problema care se pune in cazul unei schimbari de domiciliu este legata de spatiu: daca te muti intr-un loc mai spatios, cu gradina, pisica se va adapta mai usor. Dar daca te muti intr-un spatiu mai mic, situatia se complica, iar pisica va avea de suferit. Va trebui sa iti petreci mai mult timp cu ea, sa-i amenajezi un loc de joaca si sa-i dai posibilitatea sa iasa pe scara sau in curtea blocului.

Lucrurile sunt si mai complicate daca pisica a fost crescuta intr-o casa si a avut acces in gradina. Chiar daca unele pisici suporta schimbarile, se pune totusi intrebarea: luam pisica in noul camin sau o incredintam unei persoane care ii poate oferi conditii de viata similare celor cu care a fost ea obisnuita?

In momentul in care pisica nu-si mai poate desfasura activitatile clasice, pot aparea anumite tulburari comportamentale.

Chiar daca acestea nu sunt vizibile de la inceput, pisica va fi afectata intr-un fel sau altul de schimbarea locuintei.

Insa exista si o alta solutie: sa-i oferi un companion cu cateva saptamani inainte de a va muta. Asigura-te ca cei doi se inteleg bine. Chiar daca spatiul este mic, pisica se va acomoda mai usor daca are un partener de joaca.

Ce faci daca nu poti lua mata cu tine?

Viata alaturi de o pisica este plina de surprize si, uneori, este mai grea decat ti-ai fi imaginat la inceput. Cand ti-ai luat un astfel de animal de companie, ti-ai asumat anumite responsabilitati si nu trebuie sa uiti ca pot aparea schimbari neprevazute, care afecteaza viata micutei patrupede.

Exista situatii in care esti nevoita sa te muti, dar, din pacate, nu vei putea lua pisica cu tine, din diferite motive, sau nu-i vei mai putea oferi aceleasi conditii. Cum actionezi in astfel de situatii?

Inainte de a lua o decizie, trebuie sa raspunzi cu sinceritate la urmatoarele intrebari:

Care este cea mai buna solutie pentru pisica: sa o iei cu tine in noua locuinta sau sa-i asiguri un alt camin la fel de primitor?
Este corect fata de micuta ta prietena sa-i schimbi brusc mediul si modul de viata?
Se va adapta sau nu in noua locuinta?
Este mai bine sa fie despartita de persoanele dragi sau sa traiasca intr-un mediu impropriu ei?

Incearca sa raspunzi la aceste intrebari la modul cel mai realist, gandindu-te la binele pisicii, si ia o decizie doar dupa ce ai consultat si un specialist. Deseori, suntem tentati sa punem mai presus de binele micutului patruped, propriile sentimente.

Daca hotarasti totusi sa dai pisica unei persoane care iubeste animalele, trebuie sa intelegi ca nu este vorba despre un abandon. Adevaratul abandon este sa iti lasi pisica pe marginea drumului, pe un camp, intr-un loc necunoscut sau sa te prefaci ca ai "uitat-o" in curtea casei pe care o parasesti.

Oricat de dureroasa ar fi despartirea, este mai bine sa o dam unei persoane care se va ocupa de ea si ii va putea oferi un mediu de viata normal si potrivit nevoilor sale.

Comportamentul pisicii in astfel de situatii depinde de varsta, de caracter sau de modul in care a fost crescuta.

De obicei, o pisica se adapteaza mai usor cu un nou stapan decat cu un camin ostil. O felina care a trait multi ani in mijlocul unei familii va suferi in urma despartirii, dar, din fericire, este ceva trecator. In aceasta situatie, noii stapani trebuie sa-i acorde o atentie deosebita si sa o recompenseze cu multa dragoste si afectiune.

Chiar daca despartirea este dureroasa si ai dubii in ceea ce priveste decizia pe care ai luat-o, gandeste-te ca acest "rau" este minim in comparatie cu ceea ce ar fi trait pisica zi de zi, timp de ani de zile. De aceea, nu trebuie sa regreti niciodata gestul, ba dimpotriva, sa fii fericita ca ai avut puterea sa-i oferi o viata mai buna.

Este evident ca fiecare pisica se comporta diferit atunci cand au loc schimbari majore in viata sa. Indiferent daca sunt sensibile, mature, fricoase sau anxioase, pisicile vor fi marcate de acest vacarm al mutarii.

Masurile de precautie trebuie dublate, pentru ca pisica sa poata suporta schimbarea cat mai usor posibil. In orice caz, este indicat sa apelezi si la sfaturile unui medic veterinar, pentru a te asigura ca mutatul nu afecteaza prea mult pisica.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marko pe 26 Mar 2015, 07:08
    mutatul pisicutelor

    De fapt treaba asta este mult mai complicata , eu trebuie sa ma mut de la o casuta mica in oras la una cu o curte uriasa la tara...problemele sunt multiple ptr. ca vecinii actuali le stiu de mici si sunt foarte permisivi cu ele pe cand dincolo...nu se stie ce se va intampla mai ales ca lumea la tara are o cu totul alta conceptie despre animalele ,,de pe langa casa,,!

    0
    0

  • manuela pe 14 Nov 2008, 12:36
    dau pisoi spre adoptie

    Dau spre adoptie un pisoias tarcat cu pieptul alb face la litiera , are 4 luni .jd Hunedoara orasul Petrosani . Alte informati pe aidi-ul ddd_messenger.

    0
    0

  • manuela pe 14 Nov 2008, 12:31
    dau pisoi spre adoptie

    Dau spre adoptie un pisoias tarcat cu pieptul alb face la litiera , are 4 luni .jd Hunedoara orasul Petrosani . Alte informati pe aidi-ul ddd_messenger.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod