Cum sa ingrijim corect blana pisicii - Sfaturi de nota 10!

Noi, oamenii, cunoastem prea bine tabieturile dragelor noastre pisici. Am observat ca acestea au un "traseu" zilnic bine definit, incepand cu drumul catre...

Noi, oamenii, cunoastem prea bine tabieturile dragelor noastre pisici. Am observat ca acestea au un "traseu" zilnic bine definit, incepand cu drumul catre castroanele cu hrana, apoi joaca, somnul... Insa deprinderea cea mai precisa si fixa este curatarea si ingrijirea zilnica a blanii.

Desigur, pentru ca pisica sa arate bine si sa se simta in forma este necesar si ajutorul nostru. In mod sigur putem contribui la mentinerea unui aspect sanatos si stralucitor al blanii lor prin pieptanare si periere, oferindu-le, in acelasi timp, si multa afectiune.

"Pisica se spala singura, de ce are nevoie de ajutorul meu ?"

Aceasta este poate prima intrebare pe care ne-am pus-o atunci cand am devenit stapanii unei pisicute sau ai unui motanel cu blana scurta, medie ori lunga.

Trebuie sa stim ca ingrijirea zilnica a blanii implica mai mult decat o simpla infrumusetare a parului. In acelasi timp, intretinerea stimuleaza circulatia sangvina, inlocuieste parul cazut cu fire puternice si sanatoase si previne caderea acestora.

Pe langa aceste avantaje, nu trebuie omis faptul ca timpul pe care il petreceti in compania pisicii va contribui considerabil la consolidarea relatiei dintre voi.

De asemenea, pieptanarea si perierea ajuta la depistarea si tratarea eventualelor leziuni ale pielii si la indepartarea "musafirilor nepoftiti" - capusele sau puricii.

Insa, pentru toate acestea, este foarte importanta tehnica pe care o adoptati. Este necesar sa studiati indeaproape comportamentul pisicii atunci cand incepeti operatia de toaletare. Astfel, invatati unde le place sa fie periate, in zona capului, pe spate, in zona abdominala sau... pe coada.

Desigur ca aceste zone nu sunt preferate de toate pisicile care, de cele mai multe ori, vor reactiona usor agresiv, mai ales daca insistati si apasati prea tare. De aceea, aceasta activitate trebuie practicata cu grija, delicatete si cu multa dragoste.

Cum sa ingrijim corect blana pisicii: Toaletarea pisoilor

Daca sunteti proprietarul unor pui de pisica, este bine sa stiti faptul ca acestia sunt cel mai usor de acomodat cu sesiunile de pieptanare si periere. Chiar daca au invatat de la mama cum trebuie sa se spele si sa-si aranjeze blana, este sanatos sa ii ajutati, mai ales avand in vedere faptul ca sunt prea mici si prea stangaci, iar actiunea de curatare a parului nu se poate realiza in cele mai bune conditii.

Bineinteles ca, la inceput, puiul va reactiona nefavorabil, va fi speriat si va cauta un loc sa se ascunda, departe de perie sau de pieptene.

Cu multa rabdare din partea dumneavoastra, el va percepe manevra de toaletare ca pe ceva obisnuit, placut si odihnitor.

In timp, se poate intampla ca, fara ca voi sa faceti vreun gest, pisica devenita adulta sa va ceara ea insasi sa o periati.

Cum sa ingrijim corect blana pisicii: Frecventa sedintelor de toaletare 

Frecventa periajului depinde de o serie de factori cum ar fi textura si lungimea firului de par, temperamentul pisicii, etc. In general, pisicile cu par scurt trebuie periate de doua ori pe saptamana, pe cand pentru cele cu par mediu si lung toaletarea trebuie facuta in fiecare zi, in functie de lungimea si grosimea firului de par.

De obicei, nu este necesar sa faceti baie unei pisici cu par scurt, decat in cazul in care blana s-a murdarit foarte tare sau este acoperita cu substante pe care nu doriti sa le ingereze. Pisicile cu par lung trebuie spalate cu regularitate, deoarece acestea pot intampina greutati in a-si curata singure blana.

Daca insa sunteti proprietarul unei pisici cu pedigree, cereti sfatul unui crescator care va va indica modalitatea corecta de toaletare a blanii. Nu omiteti faptul ca pregatirea pisicii de rasa pentru expozitii implica o procedura de ingrijire complexa suplimentara, inceputa cu cateva saptamani inaintea show-ului.

Tinand cont de toate aceste aspecte, veti hotari frecventa cu care puteti intretine parul pisicii.
Este bine sa va stabiliti un program fix de ingrijire, in functie de timpul liber de care dispuneti.

Pieptanarea

Asa cum am precizat mai devreme, pieptanarea si perierea se vor face in functie de lungimea si textura firului. Prin urmare, pieptanati cu grija in directia de crestere a firului de par pentru a netezi suprafata si pentru a descalci eventualele noduri. Daca parul pisicii este foarte incurcat si nu poate fi descalcit, nu insistati si, cu ajutorul unei foarfeci, taiati cu grija nodurile formate.

Nu uitati ca pieptanarea pisicilor cu par lung trebuie realizata cu ajutorul unui pieptene cu dinti rari si apoi cu unul mai des. Daca pisica are parul prea aspru sau naparleste, iar actiunea de pieptanare ii provoaca disconfort, este indicat sa apelati la ajutorul unui specialist, care va va indica cel mai potrivit mod de toaletare.

Cum sa ingrijim corect blana pisicii: Perierea 

Ca si in cazul pieptanarii, perierea se realizeaza in acelasi sens, cel al cresterii firelor de par. Aceasta va ajuta la indepartarea firelor moarte, a impuritatilor si la descalcire. Dupa ce ati curatat cu atentie si rabdare blana pisicii, urmatorul pas este netezirea suprafetei cu ajutorul unei manusi speciale pentru periere si masaj care contribuie totodata la distribuirea uniforma a sebumului pe toata suprafata blanii.

Pisicile sunt foarte atente in ceea ce priveste igiena personala si se vor ingriji permanent de mentinerea blanii intr-o stare de perfecta curatenie.
Asta nu inseamna insa ca nu le puteti ajuta, procurandu-va accesorii speciale pentru pieptanarea si perierea blanii, contribuind astfel la sanatatea si fericirea pisicii adorate.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Radu pe 6 Iun 2008, 22:38
    caderea parului

    cu ce spal pisica ca sa nui mai cada parul

    0
    1

  • Panait Marian pe 16 Mai 2008, 15:53
    Blana pisicilor

    Interesant si util materialul dvs. Am o pisicuta birmaneza de un an si de ceva timp ma confrunt cu o problema privind caderea parului ei , dureaza de cateva luni iar veterinarul mi -a spus evaziv ca s-ar putea sa naparleasca , ca e stresata dupa operatia de sterilizare , etc. Am schimbat alimentatia i-am administrat Vitaderm solutie dar caderea parului nu s-a diminuat. As dori mai multe informatii - eventual titlul unei carti de specialitate privind cresterea pisicilor. Va multumesc .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod