Cum prevenim pneumonia in cazul pisicilor

Bronsitele sunt inflamatii acute sau cronice ale mucoasei bronhiilor. Bronsita cronica este o cauza recunoscuta a insuficientei respiratorii si favorizeaza aparitia cancerului pulmonar. Pneumoniile reprezinta inflamatia pulmonului, cauzata de germeni infectiosi.

Pisicile sunt foarte sensibile la aceste afectiuni, riscul cel mai mare fiind reprezentat de faptul ca ele nu prezinta semne clinice evidente pana in momentul in care boala este intr-un stadiu avansat.

Pneumonia in cazul pisicilor - Simptomatologie 

La pisici, bronsitele se manifesta clinic foarte discret. Tusea, simptomul clinic cel mai evident la alte specii, lipseste de obicei la pisici. Pisica cu bronsita este apatica si are febra mare (peste 40 grade Celsius), ceea ce este greu de depistat fara masurarea temperaturii, pentru ca temperatura corporala a pisicii este mai ridicata decat cea a omului (38,5- 39,2 grade Celsius), iar nasul poate fi uscat si cald din diverse motive.



Animalul refuza sa manance sau inghite cu dificultate alimentele solide si, eventual, respira cu gura deschisa. Atunci cand apar unele dintre aceste simptome, proprietarul trebuie sa se prezinte de urgenta cu pisica la doctorul veterinar, pentru instituirea tratamentului.

Bronsitele severe netratate la timp si pneumoniile pot avea drept consecinta fibrozari pulmonare (zone pulmonare distruse), care reduc capacitatea functionala a pulmonului. Astfel, apar sindroamele de insuficienta respiratorie cronica cu intoleranta la efort, frig, caldura. Aceste probleme respiratorii pot fi cauza hipertrofiei cardiace si a insuficientei cardiace cronice.

Alte complicatii care pot aparea sunt pleurezii, mediastinite si suprainfectii cu alti agenti patogeni, din cauza scaderii rezistentei organismului.
In cazul pisicilor, pneumonia poate fi o consecinta a suprainfectarii leziunilor date de clamidioza. Deci, pentru a evita aparitia pneumoniilor, e bine sa tratam la timp afectiunea primara, evitandu-se astfel alte complicatii.

Diagnosticul

Se stabileste pornind de la semnele clinice, de la ascultarea pulmonului, a traheei, de la evolutia termica si de la prezenta jetajului si a dispneei. De asemenea, un examen radiologic ne poate ajuta foarte mult in aprecierea starii pulmonului.

Pneumonia in cazul pisicilor - Profilaxia

Pentru a preveni aparitia acestor afectiuni, este necesar sa asiguram animalelor locuri ferite de umiditate ridicata si curenti de aer, mentinerea conditiilor igienice, evitarea schimbarilor bruste de temperatura, tratarea afectiunilor respiratorii superioare (rinite, faringite, laringite).


Tratamentul

In primul rand, animalul trebuie asezat intr-un loc cald si lipsit de umezeala. Tratamentul cu antibiotice se administreaza pe o perioada de 7-10 zile, in functie de gravitatea bolii, chiar daca simptomele clinice dispar dupa primele 1-2 zile, pentru ca agentul patogen este inca prezent in organismul animalului si, daca tratamentul este intrerupt, boala recidiveaza.

Pe langa antibiotice, trebuie urmarita combaterea congestiei, a inflamatiei, a tusei uscate (in cazurile in care este prezenta) si favorizarea expectoratiei.

Dupa vindecare, este bine ca animalul sa fie reexaminat de catre medic, deoarece, in multe cazuri, organismul ramane sensibil la aceste afectiuni.
Examenul radiologic trebuie si el repetat, pentru a verifica daca nu au aparut complicatii pe parcursul bolii.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 15 Ian 2018, 11:46
    cum prevenim pneumonia la pisici

    Vlad,de ce nu i-ai zis medicului care ti-a sugerat sa-ti eutanasieze pisica,ca mai bine si-ar aplica lui tratamentul asta,pentru ca un medic,fie el veterinar sau pt.oameni,n-ar trebui sa scoata perle din astea,cat traieste el! atunci de ce dracu s-a mai facut medic,idiotul?

    0
    0

  • X pe 15 Ian 2016, 16:29
    mi-am salvat pisica cu tratamentul asta

    Pisica mea (pui de 7 luni) cred ca a facut pneumonie, a fost extrem de grav [tuse, febra, respiratie accelerata, nu manca nimic, doar apa rece] si am tratat-o in 5 zile cu: - tetraciclina de 250: 1 capsula impartita in 4 doze: 1 doza la 6h in prima zi jumate, apoi doar 2 doze pe zi, amestecata cu putin lapte (cu seringa pe gura) - ulei de nuca de cocos virgin presat la rece (e antibiotic natural cu spectru foarte larg), cam 2ml dupa fiecare tura de antibiotic - bromhexin sirop 3ml de 3x/zi: 1ml odata Inainte de bromhexin, ii dadeam ceai de ceapa, ca sa rupa tusea. Sanatate!

    0
    0

  • Vlad pe 21 Aug 2012, 23:44
    Pisica

    am o pisica carein urma cu doua zile a inceput sa respire precum cainele(cu limba scoasa afara). am duso la veterinar si mia zis ca are pneumonie. vroiam sa intreb daca pe langa tratament se mai poate da si altceva sa o ajute sa treaca despre asta. medikul a zis ca maine daca nu isi revine, cel mai bine e sa ii faca o injectie sa o omoare. dar nu prea sunt de acord. deci acest mesaj e daca cineva stie de vreun tratament "traditional" sau ceva de genul. multumesc

    0
    0

  • anca pe 18 Ian 2010, 07:56
    :(

    am si eu un pisici(albastru de rusia) care are aceleasi simptome prezentate in articolul dvs..... sunt foarte ingrijorata deoarece nu stiu sigur ce diagnostic are, daca are bronsita sau are peritonita infectioasa. de doua zile nu mananca nimic, este foarte trist si nu doarme deoarece nu se poate aseza comod intrucat nu poate respira(respira pe gura). de asemenea nu bea lichide si i-am dat lapte si apa cu seringa.am fos si la veterinar cu el insa nici un rezultatat, ii face antibiotic injectabil.va rog daca ma puteti ajuta raspundeti la adresa de mail ancky_4u@yahoo.com. nu vreau sa-l pierd si pe el:( (am mai pierdut doi motani inaintea lui) credeti ca as putea lua in calcul si ipoteza de a fi fost otravit de cineva afara? multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod