Cum prevenim afectiunile sezonului rece?

Venirea anotimpului rece, prezenta constanta a temperaturilor foarte scazute, vantul, zapada, gheata, umiditatea reprezinta factori de mediu ce actioneaza agresiv asupra organismului...

Venirea anotimpului rece, prezenta constanta a temperaturilor foarte scazute, vantul, zapada, gheata, umiditatea reprezinta factori de mediu ce actioneaza agresiv asupra organismului, nu doar al celui uman, ci si al celui animal. In aceasta perioada a anului, vedem tot mai des catei scosi la plimbare imbracati cu hainute, protejati de catre stapanii iubitori de "rautatile" iernii.

Dar, in acelasi timp, cabinetele veterinare isi dubleaza urgentele: cainii cu par scurt se imbolnavesc foarte usor din pricina frigului, puiutii, cainii batrani, femelele gestante, de asemenea, se imbolnavesc mult mai repede. Pentru siguranta animalului tau pe timp de iarna, conditiile corespunzatoare de intretinere si protejare trebuie sa fie respectate cu strictete.



Cele mai frecvente probleme ce pot aparea in acest anotimp sunt afectiunile respiratorii.

Factorii care contribuie la aparitia acestora sunt temperaturile foarte scazute si umiditatea excesiva din mediul extern. Cei mai predispusi acestor afectiuni sunt cainii tinuti in apartament. Atunci cand sunt scosi la plimbare, cateii trec intr-un timp relativ scurt de la temperaturi ridicate la temperaturi foarte joase. De cele mai multe ori, afectiunile respiratorii evolueaza sub forma rinitelor, laringitelor, faringitelor, traheitelor si chiar bronhopneumoniilor. Amigdalita si faringita se intalnesc foarte des la cainii care inghit bucati de gheata sau zapada.


Semne clinice ale afectiunilor respiratorii:

stranut, tuse, scurgeri nazale si/sau oculare;
febra;
lipsa poftei de mancare;
varsaturi;
tuse uscata/umeda.

Tratament:

antibioterapia locala/generala;
vitaminoterapie;
antiiflamatoare;
antivomitive;
antitusive;
picaturi pentru nas;
unguente oftalmice.

Hipotermia/Degeraturile

In urma expunerii indelungate la temperaturi foarte mici, cainii pot face hipotermie (scaderea temperaturii corporale sub limitele fiziologice).

Simptome:

apatie;
respiratie superficiala;
puls slab;
mucoase anemice;

Tratament:

restabilirea temperaturii corporale prin incalzirea treptata cu ajutorul bailor calde sau plasarea cainelui intre sticle cu apa calda sau infasurarea cainelui intr-o patura care retine caldura;
aplicarea tratamentelor de sustinere cu solutii perfuzabile, anticoagulante si cardiotonice pentru restabilirea functiilor vitale.


Cum prevenim hipotermia:

pentru plimbare, cainii de apartament cu parul scurt pot fi imbracati cu hainute;
in perioadele extrem de friguroase, plimbarea nu trebuie sa dureze prea mult, iar cainele nu trebuie tinut pe loc.
cainii cu roba bogata, cu franjuri, de talie mica, nu trebuie plimbati mult prin zapada mare, deoarece se pot forma bulgari de gheata pe parul de pe membre si de pe partea inferioara a abdomenului, provocand uneori degeraturi; este bine ca la aceste rase de caini, parul din zona interdigitala sa fie toaletat, iar pentru protejarea pernutelor, acestea pot fi unse cu vitamina A uleioasa sau cu o crema;
dupa plimbare, parul trebuie curatat de zapada si sters foarte bine;
supravegheati cainii pentru a nu le intra zapada in urechi sau pentru a nu o inghiti;
de Mihaela Istrate
Articol preluat din revista "Dogmagazin"
www.dogmagazin.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod