Cum invatati perusul sa vorbeasca

Faptul ca un perus vorbeste se considera a fi un bonus. Se intampla frecvent ca acest micut companion sa invete cateva cuvinte fara sa fi primit in prealabil vreun fel de instruire. Daca doriti totusi sa obisnuiti perusul sa vorbeasca, tineti cont de faptul ca nici o alta persoana nu trebuie sa se afle in camera si ca orice sursa de zgomot - televizor, radio, animale - trebuie indepartata.

Momentul inserarii este cel mai potrivit pentru a incepe lectia deoarece perusul va fi obosit si va asculta cu atentie sporita ceea ce ii spuneti. Cuvintele trebuie sa fie scurte, la fel si durata primei sedinte, care nu trebuie sa depaseasca 5 minute, dupa care puteti ajunge pana la 15 minute.
Nu este gresit sa tineti doua lectii pe zi cu perusul dumneavoastra - de exemplu una dimineata si cealalta seara tarziu - incercand sa respectati pe cat posibil orele, pana ce se va stabili o rutina.

Potentialul vocabularului unui perus este acelasi cu al oricarui alt papagal, dar nu va asteptati ca el sa spuna cuvintele cu o voce cristalina, deoarece nu este decat o pasare mica, cu glas pitigaiat. Cu cat papagalul este mai mare, cu atat sunetele rostite de el sunt mai clare. Abilitatile unui perus sunt limitate mai curand de dresorul sau, decat de capacitatea lui de a asimila notiuni noi.
Prin urmare, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa perseverati. Odata ce primul cuvant a fost rostit de perus, va trebuie sa continuati sa-l invatati cat mai multe cuvinte, deoarece etapa cea mai dificila a fost deja depasita. Primul semn ca perusul dumneavoastra se straduieste sa va imite este faptul ca va emite sunete cu o voce diferita de cea folosita in mod normal, lucru ce ar trebui sa va incurajeze sa continuati.

Dupa ce perusul a invatat sa rosteasca 10 sau mai multe cuvinte, puteti sa treceti la urmatoarea etapa si sa-l dresati sa va dea raspunsuri precise la anumite intrebari.
De exemplu, daca il intrebati "Ce mai faci tu?", el sa va raspunda Bine, multumesc!". Odata ce pasarea va asocia apropierea persoanei dumneavoastra de colivia sa cu intrebarea "Cum te simti?", va replica si ea "Mai bine decat tine!", de exemplu. In acest mod veti putea construi un adevarat dialog. Perusul poate fi invatat chiar sa recite strofe scurte din diferite poezii. Desigur, cu timpul va invata si cuvintele folosite frecvent de dumneavoastra si veti auzi ca isi pune singur o intrebare si apoi isi va da raspunsul.


Unele persoane considera ca cel mai bun mod de a invata un perus sa vorbesca este sa il lasati in prezenta altui perus deja vorbitor. Daca metoda prezentata de noi va da gres (presupunand ca ati avut suficienta rabdare), nu aveti nimic de pierdut daca veti incerca si acest sistem.

Perusul in timpul vacantei
Pericolele din casa
Articol
 

Comentariile 51-62 din 62

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 4 Aug 2010, 21:30
    perusi

    Si eu am 2 perusi o femela si un mascul, nu chear de multa vreme cam de 3 sau 4 zile.Mias dori foarte ult ca amundoi sau unul dintre ei sa vorbeasca.De acea am citit si eu sfaturile si am sa ma straduiesc si am sa incerc....:D

    4
    5

  • nadia pe 16 Mai 2010, 14:40
    despre perusi

    am un perus de 2ani sa speriat foarte tare din cauza vecinului care dadea gauri de atunci nu vrea sa iasa din colivie si nu vine nici pe deget nici pe umar sta numai in colivie nu stiu ce sa fac

    5
    4

  • ioana pe 22 Feb 2010, 13:06
    perusul.....sau perusica......

    chestia sa il lasi liber prin camera sa ii dai de mancare din mana sau cine stie ce alt ceva .... in ori ce caaz daca cineva(inclusiv eu) vrea sa ii vorbeasca perusul este cam greu dar trebuie sa il feresti pe perus de gaz de spreyurile de gandaci indiferent daca acea camera a fost aerisita timp de tre zile . Cand dai cu sprey de gandaci papagalul nu trebuie sa stea in acea camera timp de trei zile.Este adevarat ca trebuie sa mai scoti DIN CAND IN CAND papagalul din cusca dar NU TOT TIMPUL altfel el se va obisnui cu libertatea si va iesi pe fereastra din ne atentie .Papagalul trebuie eliberat nu mai cand ferestrele,usile sunt inchiseee ca sa nu iasa pe nustiu eu unde.Asa cu papagalul trebuie sa fii:BLAND GRIJULIU . Si nu trebuie sa:TIPI LA EL SA TE RASTESTI SAU SA TE RASTESTI LA EL.Sper ca sfaturile mele vor fi de ajutor .

    2
    4

  • ioana pe 20 Feb 2010, 17:02
    vreau sa imi vb perusul

    fratele meu a reusit sa faca sa ii vorbeasca perusul da cred ca trebuie mai mult de o saptamana in ori ce caz perusu poate sa strige tata mama sau riky da iti trebuie rabdare

    4
    4

  • silvi pe 2 Feb 2010, 12:25
    riki

    am sa incerk si eu sfaturile...sper sa nu dae gres............

    3
    2

  • viorela pe 25 Ian 2010, 12:57
    papagal

    dar cine vb baiatul sau fata?

    4
    2

  • denis pe 4 Nov 2009, 22:45
    cum sa fac sa il invat sa vobesca

    Am si eu un pe perus de aprope 3 ani si e foarte prietenos sta pe deget pe umar manaca din palma cand ii pun muzica canta dar nu stie sa vorbeasca si de exemplu am citit mai sus ca satu cu el intro camera linistita si repet un cuvant de mai multe ori de exemplu salut si dupa cat tipm imi dau seama ca vorbeste sunetul acela?

    3
    2

  • Andreea pe 13 Sep 2009, 19:11
    raspuns pentru tavi

    Este destul de greu sa inveti un perus cu o pereche sa vorbeasca pentru ca acesta va imita sunetele celuilalt.Insa daca tii sa-l inveti sa vorbeasca foarte bine desparte-l de celalalt punandu-l intr-o alta colivie si repetandui in fiecare zi cuvantul pe care vrei sa-l invete.

    2
    3

  • lia pe 5 Mai 2009, 19:18
    papagal

    buna ziua am si eu un perus, de o jumatate de an, as dori f mult sa-l invat sa vorbeasca, cu toate ca suntem f buni prieteni, vine la mine ma ciuguleste si de nas, ochi ureche, vine al tastatura si ma dirijeaza cind tapez, nu are firca, dar oricum nu vrea sa vb, in toat ziua dupa serviciu ii repet trica...., si el nimic

    3
    2

  • Roxy pe 29 Mar 2009, 13:52
    Pt tavi legat de perusi

    pai...daca sunt doi papagali e mai greu sa faci ca unul dintre ei sa vorbeasca pt ca o sa fie influientat de celalalt perusi si o sa incerce sa ii imite sunetele..Poti sa mai iei o alta colivie si sa muti unul dintre perusi acolo.....cand vorbesti cu el.....intr-o camera ferita de alte zgomote care i-ar putea distrage atentia..Daca iti foloseste sa sti ca ai mai mari sanse sa inveti un perusi mascul decat o femela sa vorbeasca...Sper ca te-a ajutat ! Succes !

    4
    2

  • tavi pe 23 Mar 2009, 20:01
    perusi

    as vrea sa imi invat perusl sa vb dar are ceva dac sunt doi femela si mascul

    3
    1

  • catalynoo pe 3 Feb 2009, 20:49
    Perus vorbitor..

    al meu are deja un an si ceva..si au fost pereche deci greu sa il mai obinuiesc sa vorbeasca sau mai stiu eu ..sa il obijnuiesc mai mult cu mine..cu toate acestea..cand aude o melodie incearca sa cante ..se chinuie..nush ..si daca opresc melodia si incerc sa vorbesc eu el..tace si se uita lung la mn..si speriat..ceva de genu..ce`o mai vrea si asta ? :))))

    3
    5
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod