Cum evitam agresivitatea (ne)controlata?

"Pe aici nu se trece!" sau instinctul de aparare... Un caine va apara tot ce este al lui: hrana, jucariile, stapanul, locuinta, curtea. Incalcarea teritoriului sau poate fi interpretata...

"Pe aici nu se trece!" sau instinctul de aparare... Un caine va apara tot ce este al lui: hrana, jucariile, stapanul, locuinta, curtea. Incalcarea teritoriului sau poate fi interpretata drept un act de agresiune, iar cainele va raspunde in consecinta.

Asa ca, sa nu te miri daca atunci cand vei intra in curtea unui prieten, cainele sau te va intampina in prag zambindu-ti dragastos! De asemenea, un astfel de caine poate interpreta negativ simplele gesturi prietenesti (spre exemplu, batutul din palme sau batutul pe umar).

Remedii

Nu intra intr-o zona/curte/locuinta pazita de caine/caini fara acordul sau prezenta stapanului;
Nu te apropia de un caine pe care nu-l cunosti atunci cand acesta mananca;
Daca trebuie sa treci printr-o zona populata de caini comunitari, nu fi nici agresiva cu ei, dar nici prea tematoare; afiseaza un comportament cat mai normal cu putinta si nu o lua la goana daca ti se pare ca nu esti bine privita!

Ne-am jucat si...

m-a muscat!

Un caine te poate musca pur si simplu in joaca. Unele gesturi pot fi provocatoare pentru caini. Dar, cand se joaca intre ei, unii caini devin adesea agresivi, folosindu-si dintii si ghearele, prinzandu-se unul pe celalalt si smotocindu-se pana cand unul dintre ei cedeaza. Uneori, ei uita ca nu se pot juca la fel si cu noi!

Remedii

Joaca-te calm cu cainele, nu-l brusca, fii atenta la reactiile sale si opreste joaca daca acesta devine "obraznic";
Nu-l lasa sa te apuce de mana sau de haine cu dintii;
Tu decizi cand incepe si cand se incheie partida de joaca.

Durerea "cu dinti de caine"!

Atunci cand un caine se simte rau sau este ranit, va incerca sa se apere de orice alt potential pericol. Daca il vei atinge, cainele iti poate interpreta gestul drept o posibila amenintare sau chiar drept o cauza a durerii, de aceea va incerca sa te opreasca. Chiar si cu forta...
maxilarului!

Remedii

Daca descoperi un caine ranit, nu te repezi la el, chiar daca intentiile tale sunt dintre cele mai bune; mai inainte, ia-ti masuri de precautie si nu te rusina sa apelezi la ajutorul celor din jur;
Daca descoperi un caine care da semne de boala sau indispozitie, cel mai indicat este sa apelezi din prima la asistenta veterinara.

Cainele musca... de frica!

Anumite gesturi prea bruste, zgomotele puternice (tunete, pocnitori, artificii etc.) pot crea cainilor reactii de panica. Cainii pot musca si din teama, considerand gesturile sau reactiile prea bruste drept acte de agresiune ce pot fi indreptate impotriva lor. In cazul cainilor comunitari, frica apare ca o consecinta fireasca a comportamentului uman.

Remedii

Cand te afli langa un caine necunoscut, nu face miscari bruste, nu o lua la fuga, nu tipa la el, ci incearca sa te porti cat mai natural si mai prietenos cu putinta;
Daca vrei sa mangai sau sa te joci cu un caine tinut in lesa, cere mai intai permisiunea proprietarului;
Cand vezi un caine care doarme, nu-l trezi brusc din somn; instinctiv, cainele poate avea o reactie de autoaparare.
Daca un caine latra gutural, isi lasa urechile pe spate, i se ridica coama si priveste fix, inseamna ca se pregateste de atac;
Daca isi arata coltii, maraind, inseamna ca este gata sa muste.

Cum reactionezi cand cainele devine agresiv

Astepti cateva secunde fara a face nici un gest;
Ramai pe loc si vorbeste-i cainelui folosind un ton prietenos;
Nu te uita fix in ochii cainelui, chiar daca acesta te fixeaza cu privirea;
Nu sari, nu ridica brusc mainile, nu tipa la caine, nu il lovi.

Un lucru este cert: cainele nu ataca niciodata nemotivat.
De cele mai multe ori, actiunile sale au la baza instinctul de conservare.

Prin intermediul presei, ne sunt prezentate multe cazuri cu atacuri ale cainilor, mortale sau nu, grave sau mai putin grave. In aproape toate cazurile, in spatele atacurilor se afla un proprietar iresponsabil sau un moment de iresponsabilitate.

Ca atare, socializeaza-ti cainii! Un caine sociabil nu va intra in panica la aparitia unei situatii noi sau a unui strain.

Lasa cainele in cusca daca ai companie galagioasa sau zgomotoasa; multi caini gasesc foarte stresanta compania unor copii galagiosi.

Mergi la plimbare cu cainele in lesa si nu lasa alte persoane/animale sa abuzeze de el.

Supravegheaza orice contact intre un copil si caine.

Pune capat jocurilor cu muscaturi inca de cand cainele este pui.

Da cainele la dresat; cursurile de dresaj nu doar iti antreneaza cainele, ci te invata si cum trebuie sa te porti cu el.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod