Cum educam Ciobanescul german?

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul...

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul in care dorim o rasa mai putin activa, alegerea este total gresita.

Chiar daca Ciobanescul german nu este intotdeauna primul la competitiile de dresaj, de orice natura ar fi ele, cert este un singur lucru: un pui de Ciobanesc german care provine din parinti corespunzator selectionati va avea un caracter echilibrat si va putea cu usurinta promova examenele de lucru, fie ca provine dintr-o linie de "frumusete" sau dintr-o linie de lucru.

Cu alte cuvinte, castigul cel mai mare al sistemului de selectie rigid, "cu ochelari de cal", de tip german este ca "aschia nu sare departe de trunchi", spre deosebire de alte rase, unde, din parinti campioni la lucru, pot rezulta produsi care se sperie la focul de arma sau au deficiente grave de caracter: spaima sau agresivitate sporita.

De aceea, atunci cand alegem un Ciobanesc german, trebuie sa ne gandim ca am ales sa fim profesionisti in dresaj si nu trebuie sa ne multumim cu un simplu caine de companie, deoarece ar fi echivalent cu a conduce un Ferrari cu 50 km/h...

Antrenamentul trebuie inceput cu multa rabdare, fara graba, deoarece "picurii de strop cu strop fac al marilor potop"...

Cine se grabeste va obtine intotdeauna rezultate mediocre. Datorita conformatiei anatomice deosebite radical fata de conformatia altor rase, este total contraindicat sa fortam fizic un pui de Ciobanesc german pana la atingerea varstei de un an, atunci cand scheletul este in mare parte format.

Aceasta nu inseamna ca antrenamentul trebuie inceput dupa un an, ci doar ca puiul de Ciobanesc german trebuie sa fie antrenat cu masura, fara sa parcurga distante prea lungi si fara a sari garduri inalte in copilarie. Dupa ce a crescut, puiul fragil va deveni un sportiv redutabil, capabil sa parcurga distante interminabile intr-un trap intins sau sa sara cu usurinta un gard inalt de 2.5 metri.

Nu trebuie sa uitam ca Ciobanescul german nu este cel mai bun, luat pe bucati, la nici una dintre probe: urma, disciplina, atac, dar devine de neintrecut atunci cand ne gandim la insumarea lor. Cu alte cuvinte, pastrarea nealterata a caracterului rasei inseamna o instruire completa a cainelui.

Desi la origine a fost folosit doar pe post de caine de turma, intrebuintarea rasei a inceput sa se diversifice, la ora actuala Ciobanescul german fiind folosit cu succes la examene de lucru (IPO sau ring), in politie, in actiuni de salvare (caine pentru calamitati), pe post de salvamontist, ghid pentru nevazatori sau depistator de droguri.


Inainte de inceperea propriu-zisa a antrenamentului, este esential sa intelegem rolul stimulilor (hrana sau obiect miscator), fara de care un rezultat de varf este de neconceput, epoca dresajului "mecanic" fiind de mult apusa.

Chiar daca la inceput stimulul "hrana" pare sa fie mai eficient, deoarece un pui functioneaza mai degraba ca un tub digestiv, pe parcurs nevoia de joaca creste, ceea ce aduce un castig de cauza imens pentru toti stapanii care au avut suficienta rabdare pentru dezvoltarea pasiunii catelului pentru obiectele miscatoare (mingea cu siret).

Pasiunea pentru minge este totodata si primul pas facut pentru insusirea comenzii "aport", comanda fara de care nu este de conceput promovarea unui examen de lucru la ora actuala, deoarece exista aport de pe sol, peste obstacol si peste palisada, care totalizeaza suficient de multe puncte astfel incat proba de disciplina sa nu poata fi promovata fara ele.

Antrenamentul puiului de Ciobanesc german incepe cu sectiunea "A" - urma, avand ca scop dezvoltarea calitatilor native ale puiului prin trasarea unei urme de carne, fie continua (zeama de carne), fie folosindu-ne de bucatele mici presarate pe parcurs. Intotdeauna, la sfarsit, exista o bucata de carne mai mare, care serveste drept recompensa.

Corectia mecanica pe urma este total contraindicata, cainele trebuind sa parcurga urma cu maxima placere.

Sectiunea "C" - atac, nu se incepe decat dupa ce cainele cunoaste notiunile de baza, de disciplina (mersul la picior, comanda "lasa").

La ora actuala, atacul este privit, pentru examenele de lucru, ca un atac sportiv, cainele trebuind sa fie totdeauna usor de controlat, iar lasatul mansonului la comanda este esential pentru promovarea probei. Pentru a ne usura munca de mai tarziu, este foarte util sa invatam puiul sa-si ceara obiectele prin latrat.

"Rutina" atacului consta in reflexul pe care il cream cainelui, respectiv de a musca doar "infractorul" care se misca. Dupa ce acesta s-a oprit, cainele trebuie sa lase priza, supravegheandu-l cu atentie si provocandu-l prin latrat sa se miste din nou. Exercitiul se termina prin oferirea mansonului drept recompensa.

Inaintea primului examen de lucru de tip IPO ("brevet de lucru international"), exista un examen premergator: BH ("caine de companie"), care, pe langa partea de disciplina, contine si un test de socializare. De aceea, este important sa invatam puiul de la varste fragede cu mediul inconjurator, cu zgomotele, cu aglomeratiile, cu ceilalti caini.



In principiu, Ciobanescul german nu este agresiv in mod excesiv cu ceilalti masculi, dar este totusi util sa-i supraveghem comportamentul de mic. Placerea de a urmari obiecte miscatoare nu trebuie sa determine cainele sa fie agresiv fata de biciclete, patinatori sau copii in fuga.

Tot de la varste fragede, puiul trebuie deprins cu o mare varietate de mijloace de transport: tramvai, tren, barca, lift, avion, masina etc. Este posibil ca un caine de competitie sa colinde locuri variate si indepartate, astfel incat mijloacele de transport sa joace un rol important in viata lui.

Desi poate parea fragil in perioada de dezvoltare, din cauza unei conformatii anatomice cu angulatii foarte inchise, la maturitate, Ciobanescul german devine un adevarat campion al utilitatii, el fiind prezent cu rezultate bune in toate sporturile canine.

 

Comentariile 51-91 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicu Plugaru pe 28 Ian 2010, 20:59
    Nou

    Eu citesc shi citesc numai. Vreau sa.mi cumpar un CG cel mult 2 luni virsta. scrietsimi pe skype daca vretsi sami oferitsi ceva imformatie despre: alimentarea, dresarea, vaccinare shi vitamini diferite.......... foi fi de adalmash, cind cumpar cainele :D

    4
    2

  • ALY pe 21 Ian 2010, 12:47
    agresivitate

    Am o catelusa cg. de 6 luni,este cuminte si ascultatoare pana cand imi intra cineva strain in curte,atunci nu mai asculta deloc nu mai stiu ce sa fac cu ea,a rupt lantul de mai multe ori( nu o leg decat cand astept pe cineva) mi-ar placea sa fie mai ascultatoare atunci cand am musafiri,dar cand nu sunt acasa sa se ocupe de paza. ma poate ajuta cineva cu un sfat

    8
    3

  • Cristian pe 23 Dec 2009, 18:12
    Intrcarea

    La ce varsta se poate intarca un pui ciobanesc german,daca au fost doar doi pui?031

    6
    2

  • dan pe 23 Nov 2009, 16:05
    ciobanesc german

    am un exemplar de ciobanesc german de 4 luni si m-ar interesa aproximativ in ce perioada i se indreapta urechile .Iam dat si vitamine de mic. VA MULTUMESC

    5
    5

  • dan pe 23 Nov 2009, 14:41
    ciobanesc german

    am un exemplar de ciobanesc german de 4 luni si m-ar interesa aproximativ in ce perioada i se indreapta urechile .Iam dat si vitamine de mic. VA MULTUMESC

    7
    3

  • Ada pe 6 Oct 2009, 16:35
    Ciobanesc german

    Buna.Am si eu un ciobanesc german de 3 luni jum. ar ridicat ambele urechi(asta e un lucru anormal...k le-a ridicat prea dv?)...este f energic, ii place sa roada mainile oamenilor si nu stiu ce sa ma mai fac cu el chiar daca in cert tot incearca sa imi prinda mana...stie sa execute comenzile sezi si culcat dar nu pot sa-l fac sa dea labutza pt k nu se concentreaza decat pe mana mea si cum are ocazia cum o inhatza:((...dak vreau sa il plimb cu lesa trage k disperatu' cu dintzii de ea...si inca nu a inceput sa latre...latra doar cand il enerveaza vre-o pisica in rest zici k e mut. E ciudat rau! Daca avetzi experienta va rog ajutatzi-ma si pe mn ,cateva sfaturi nu ar strica:D.

    5
    2

  • Ada pe 6 Oct 2009, 16:32
    Ciobanesc german

    Buna.Am si eu un ciobanesc german de 3 luni jum. ar ridicat ambele urechi(asta e un lucru anormal...k le-a ridicat prea dv?)...este f energic, ii place sa roada mainile oamenilor si nu stiu ce sa ma mai fac cu el chiar daca in cert tot incearca sa imi prinda mana...stie sa execute comenzile sezi si culcat dar nu pot sa-l fac sa dea labutza pt k nu se concentreaza decat pe mana mea si cum are ocazia cum o inhatza:((...dak vreau sa il plimb cu lesa trage k disperatu' cu dintzii de ea...si inca nu a inceput sa latre...latra doar cand il enerveaza vre-o pisica in rest zici k e mut. E ciudat rau! Daca avetzi experienta va rog ajutatzi-ma si pe mn ,cateva sfaturi nu ar strica:D.

    10
    0

  • Denise pe 3 Sep 2009, 11:11
    dresaj

    buna ! am o catzelusa c.g in varsta de 7 saptamani pe nume Daisy foarte frumoasa si iubareata,as vrea sa imi raspundeti si mie va rog,daca se poate, de la ce varsta as putea sa incep dresajul ? Multumesc !

    10
    2

  • Mada pe 27 Iul 2009, 16:09
    ciobanesc german

    Am si eu un ciobanesc german...rasa pura pe nume Rambo...are 1 an si 3 luni si stie comenzile:sezi,culcat,aici,la locul tau,da laba,cealalta laba,musca,cuminte,sari. Pe strada cand mergem la plimbare este destul de agresiv cu cei din jur...dar daca i spun "gata", e cuminte...si de cele mai multe ori actioneaza numai la comanda..doar ca se enerveaza destul de repede daca cineva scoate zgomote ciudate.Ce as putea face ..ca Rambo sa actioneze numai la comanda si sa nu bage in seama zgomotele produse din jur?

    6
    2

  • johnny pe 13 Iul 2009, 22:48
    cg

    Ciobanestii germani care au spatele drept sunt cei de lucru?Cei cu spatele lasat sunt de frumusete?Cainele meu are spatele drept, la varsta de 6-7 luni a ridicat urechile.

    7
    0

  • butiuc luminita pe 30 Iun 2009, 08:57
    c.german

    am şi eu doi căţeluşi: un ciobănesc german autentic de 6 săptămâni şi unul de talie mică, aduce cu pechinezul şi aş avea o întrebare şi o rugăminte. dacă îmi poate spune cineva, se pot înţelege. i-am lăsat împreună şi cel mic îl agită foarte tare pe puiuţul cel mare şi îmi este teamă să nu îi transmită din starea lui şi ciobănescului german şi asta să-l influenţeze pe parcurs.

    4
    2

  • chiriac pe 29 Iun 2009, 03:21
    dresaj

    Am si eu un catel ciobanesc german si as dori de la ce varsta incepe dresajul(aici,sezi)etc.

    5
    0

  • chiriac pe 29 Iun 2009, 02:59
    dresaj

    Am si eu un catel ciobanesc german si as dori de la ce varsta incepe dresajul(aici,sezi)etc.

    3
    0

  • chiriac pe 29 Iun 2009, 02:51
    dresaj

    Am si eu un catel ciobanesc german si as dori de la ce varsta incepe dresajul(aici,sezi)etc.

    5
    0

  • Ioana pe 27 Iun 2009, 15:01
    Despre CB

    Am si eu un ciobanesc german si medicul veterinar mi-a zis ca nu trebuie mangait pe urechi paana la varsta de 6 luni, atunci i se vor ridica.

    4
    0

  • leo pe 25 Mai 2009, 15:11
    lexa

    am si eu o catelusa lexa o frumoasa ,desteapta si iubitoare metisa c german cu husky.este neagra cu burtica alba si coada ridicata.o iubim foarte mult.ne-a complicat putin viata ptr ca trebuie sa ne facem timp de 3-4 ori pe zi sa o scoatem la plimbare dar ne da atata iubire si bucurie in schimb ca merita orice efort.o avem de la 2 saptamani.acum are3,5 ani.nu stiu ce predomina in caracterul ei dar este intotdeauna in mijlocul celorlalti ciini pe care ii conduce.am lasat-o in compania ciinilor maidanezi de pe stadion unde ne facem plimbarea si toti o stiu de lider.pe cainii mici si care o latra nu-i suporta si trebuie sa fim atenti ca daca o sacaie,ii ataca.

    3
    0

  • hajni pe 19 Apr 2009, 20:41
    pui ciobanesc german

    am un ciobanesc german de 9 luni, as dori sa stiu ce pot face sa fie agresiv cu strainii?

    10
    1

  • anda pe 24 Feb 2009, 16:47
    pui de ciobanesc

    buna...si eu am avut o catelusa de lup..pana akum o saptamana cand s-a pierdut...sau a furat-o cineva... avea 5 luni si era extrem de frumoasa.... credeti ca sunt ceva sanse sa se intoarca acasa..? am dat anunturi la diferite posturi de radio , afise... nu stiu ce mai pot face :(

    5
    0

  • catalin_onesti pe 11 Feb 2009, 09:33
    Cineva interesat de prenotari rottwailer?

    Prenotari rottwailer cei interesati de un astefel d e caine bagati id judokan_catalin

    4
    0

  • c1p1 pe 24 Ian 2009, 18:36
    cg1

    am si eu o int.pana la ce varsta se dezvolta un cg??

    3
    0

  • ionel pe 26 Dec 2008, 10:48
    intrebare

    am un pui de c.g.-la ce varsta incepe dresajul?

    3
    0

  • Bogdan pe 4 Dec 2008, 20:53
    O intrebare

    am un CG de 3 luni. de la varsta de 5 saptamani il cresc la bloc, este o frumusete!!!!! Dar peste zi sta aproximativ 4 ore singura acasa si cand ajungem cu totii de la servici si copiii de la gradinita, dupa ce deschidem usa, sare pe noi si se bucura foarte tare...incat urineaza necontrolat.Va rog sa-mi spuneti cam ce ar fi de facut cu ea.Trimiteti-mi raspunsul pe mail va rog

    4
    1

  • radu emilian pe 29 Nov 2008, 20:06
    cg

    Ma numesc marian,am 14 ani si as dori sa-mi iau un caine.De preferinta un ciobanesc german pui deoarece vreau sa-l dresez de mic.credeti ca este bine sa imi iau aceasta rasa?

    6
    1

  • nicu pe 9 Nov 2008, 14:59
    dresaj

    sfaturi cum sa-l dresez. sau adresa unui dresor din Braila . Are 7 luni este mascul

    3
    0

  • Victoria Basta pe 13 Sep 2008, 13:35
    frica ecxcesiva

    Cainele meu are 6 ani (ciobanesc german) si este din ce in ce mai sensibil la zgomote si vrea tot timpul sa intre in casa si sa se ascunda, cu toate ca a fost invatat sa stea in cotet si statea acolo cand ploua cu tunete. Acum este din ce in ce mai fricos si nu stiu daca este bine sa-l las cand vrea in casa sau sa-l fortez cumva sa nu mai intre. Stie sa deschida singur clantele usii de la intrare si e greu sa-l impiedic. Ce sfat imi dati? Va multumesc, Victoria Basta

    3
    0

  • alina pe 13 Sep 2008, 03:22
    dresaj

    de aproape o saptamaa mi-am cumparat un pui de cg,nu are nici 3luni si tine abele urechi ridicate doar pe jumatate,a invatat foarte repede comenzile sunt mandra de el,vreu sa stiu dak trb sai fac carnet de sanatate...sau ceva de genu...ca muti asa mi-au zis...

    2
    0

  • iagar paul pe 27 Iul 2008, 15:09
    imperechere

    am ciobanesc german varsta 1 an este superb{mascul} si as vrea sa il imperechez

    2
    0

  • wirus pe 19 Iul 2008, 21:59
    rasa

    buna am un ciobanesc german in varsta de 3 luni...are deja amndoua urechi ridicate stie "sezi, culcat, pas, nu e voie, hai, aici" si le stie si prin semne :D acuma am o intrebare de unde stiu daca are pedigree sau nu? de unde l-am luat nu mi-a zis

    1
    0

  • Alina pe 13 Iul 2008, 14:50
    Raspuns pt Leo

    Am si eu o catelusa CG in varsta de 1 an. Pana in urma cu 2 sapt. o singura ureche ii statea ridicata si cealalta nu. Acum ii stau frumos amandoua. Mie mi-a spus medicul vet. ca el are un CG in varsta de 3 ani si nici o ureche nu este ridicata, sunt pleostite. De asemenea mi-a spus ca nu este sigur daca catelusei mele ii vor fi ridicate ambele urechi. Si iata ca acum arata bine!?

    1
    2

  • cosmin pe 22 Iun 2008, 16:51
    vand_ciobanesk german

    este mascul si pentru mai multe informaty la id smash_geo

    0
    0

  • cosmin pe 22 Iun 2008, 16:48
    vand_ciobanesk german

    Vand ciobanesk german crescud si educat foarte bine ,excelent pentru paza si protectie puiul are varsta de 9 luni de zile si poate fi si un excelent caine de companie. pretul este de 125 de euro negociabil

    1
    0

  • amstaff_bacau pe 22 Iun 2008, 16:44
    vand amstaff

    am un puiutz de amstaff de 8 luni de zile si as vrea sal vand pentru ca nu am timp sa ma ocup corespunzator de el pretul este de 350 de euro provine din parinti campioni pentru poze si detalii la id john_cena_118

    0
    0

  • catalin pe 22 Iun 2008, 16:41
    german

    nu stiu ce sa cred despre el are toate calitatile unui ciobanesc german atat are un defect la coada este prea lunga is nu stiu dadk este de rasa

    0
    0

  • catalin pe 22 Iun 2008, 16:40
    ciobanesc

    am si eu un cainde de ciobanesc german este foarte frumos

    0
    0

  • mihaita pe 20 Iun 2008, 22:36
    depinde

    depinde de ce rasa e. adica daca e rasa pura de ciobanesc german se naste cu ele ridicate aproape in primele luni le are ridicate dar daca nu e rasa pura sau are vreun defect genetic sau e o canisa speciala i se ridica la 6 luni. si urechile se ridica pe rand. eu de ex am o catea ciobanesc german si e 80% CB si i sa ridicat decat o ureche :P

    0
    0

  • buibas catalin pe 17 Iun 2008, 11:01
    dresajul

    am si eu un ciobanesc german care are varsta de un an si doua luni s vreau sa va intreb cum sal dresez. multumesc

    0
    0

  • Catalin pe 11 Iun 2008, 09:56
    dresajul

    Am si eu un catea ciobanesc german si as dori de la ce varsta incepe dresajul(aici,sezi)etc.

    0
    0

  • mircea pe 8 Iun 2008, 12:30
    lucru vs frumusete

    sunt foarte multe de spus, pe scurt: pt frumusete s-a tinut cont doar de aspectul fizic si exista foarte multi cu probleme grave de sanatate si/sau temperament (agresivi sau fricosi) care sunt CAMPIONI de frumusete ! niciun om care vrea rezultate la lucru NU va lua un caine de show pentru ca sunt sanse foarte mici sa nimereasca un exemplar cat de cat bun, diferenta e foarte mare. cei de lucru insa sunt inmultiti doar pe baza rezultatelor, deci stii ce pot genele lui sa faca si cat de sanatos poate fi (daca ar fi bolnav nu ar putea lucra). cainii de frumuste sunt cei roscati-maro cu spatele lasat. cei de lucru sunt cei cu spatele drept de culori diferite, in special gri, cu parul mai scurt. sunt mai slabuti si mai mici ca cei de show. eu recomand cei de lucru nu doar celor care vor sa lucreze cainele, ci oricui, pentru ca cei de frumusete au sanse mult mai mari sa fie dezechilibrati psihic sau fizic si au tot felul de probleme, de la iritatii ale pielii la muscatul strainilor fara motiv. ciobanestii germani "de linie veche" din Romania (cu spatele drept) sunt buni, sanatosi si echilibrati psihic. sper ca v-am convins

    0
    0

  • Bogdan Chirovan pe 29 Mai 2008, 14:36
    Ciobanescul German

    Doresc sa achizitionez un puiut de ciobanesc german si m-ar interesa ce diferenta este intre liniile de lucru si cele de frumusete. Astept sfaturi.

    0
    1

  • Ionut pe 25 Apr 2008, 07:07
    ciobanesc german

    salut.. am si eu un caine provenit dintr-un ciobanesc german si un ciobanesc mioritic.. poate fi la fel ca un ciobanesc german ''total'' ??

    1
    0

  • leo pe 22 Apr 2008, 23:11
    buna!

    buna,am si eu o intrebare referitor la cainii ciobanesti germani.imi puneti va rog cam la ce varsta isi ridica urechiile?? Va multumesc!

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod