Cum, cand, cu ce iti vaccinezi pisica?

In zilele noastre, un numar foarte mare de animale mor sau sunt grav afectate de bolile infectioase. Pentru a evita aceste situatii neplacute, pentru a asigura animalelor...

In zilele noastre, un numar foarte mare de animale mor sau sunt grav afectate de bolile infectioase. Pentru a evita aceste situatii neplacute, pentru a asigura animalelor tale o stare perfecta de sanatate si bunastare, este necesar sa cunosti importanta vaccinarilor periodice. 

Vaccinare pisica: vizita la medicul veterinar 


Este indicat ca, dupa achizitionarea unei pisici, mai ales daca aceasta este pui, sa mergi la medical veterinar pentru o consultatie generala si deparazitarea externa si interna. 

Medicul veterinar va examina cu atentie pisica si va recomanda eventuale tratamente daca animalul nu este in perfecta stare de sanatate. Numai la cateva zile dupa insanatosirea animalului, se poate efectua un vaccin care sa fie eficient si sa asigure protectia necesara.

Daca animalul este perfect sanatos, medicul va recomanda numai deparazitarea interna si externa.

La 10-14 zile dupa deparazitare, se poate efectua vaccinarea.

Pisica de varsta mica se poate vaccina incepand cu 8-9 saptamani, in acest caz fiind necesara deparazitarea prealabila. Pe piata romaneasca sunt disponibile vaccinuri trivalente (impotriva rinotraheitei infectioase, calcivirozei si panleucopeniei feline) care, la pui (la prima vaccinare), necesita rapel dupa 3-4 saptamani.

Pisicile care ies afara si nu stau tot timpul in apartament se vor vaccina si antirabic o data cu acest rapel.

Vaccinare pisica

Revaccinarea se va face, apoi, la implinirea unui an de la ultimul vaccin. Atentie, unii proprietari confunda aceste termene cu data la care pisica implineste un an de viata. Pisicile adulte vor fi vaccinate o singura data pe an. Recomandarea pentru deparazitarea interna cu 7-10 zile inainte de vaccin ramane valabila si este obligatorie si pentru pisicile adulte.



Afectiunile virale provocate de herpesvirusuri si calcivirusuri sunt deosebit de contagioase. Ele afecteaza ochii si, implicit, vederea si caile respiratorii. Aceasta boala se manifesta cu scurgeri oculare si nazale abundente si purulente. La pisicile tinere, aceasta afectiune are un sfarsit fatal in 50% dintre cazuri.

Panleucopenia felina este cauzata de un parvovirus. Se manifesta cu episoade diareice si de voma, uneori sangvionlente. Mortalitatea este de 80% in randul puilor mai mici de 6 luni si de 20-40% la adulti.

Rabia este o maladie fatala la toate mamiferele afectate. La pisicile care nu ies afara, acest vaccin poate sa fie omis, desi se prefera o schema de vaccinare cat mai completa. Si aceasta se va repeta anual, in cazul in care se ia hotararea efectuarii lui, si poate sa aiba loc o data cu vaccinarea polivalenta.

Exista si cazuri in care proprietarii si medicul veterinar iau impreuna decizia neefectuarii acestui vaccin.

Obligativitatea efectuarii vaccinului antirabic intervine in cazul in care proprietarii calatoresc in afara granitelor tarii impreuna cu animalul in cauza.

Leucoza este cauzata tot de un virus felin si este, de asemenea, o boala infectioasa deosebit de contagioasa. Aceasta boala afecteaza mai ales pisicile care traiesc in comunitati numeroase. Se manifesta prin scaderea imunitatii organismului, creand astfel o poarta de intrare pentru diferite alte boli. Aceasta afectiune sta la baza aparitiei leucemiei feline si a altor maladii canceroase.

Este bine de stiut ca, in foarte rare cazuri, un vaccin pentru pisica poate provoca una dintre bolile care se numara printre valentele lui.

Se mai poate intampla ca, in ziua efectuarii vaccinului sau chiar in ziua urmatoare, animalul sa fie putin apatic. Acest lucru se intampla, de asemenea, foarte rar si nu reprezinta o problema in conditiile in care animalul isi revine in 24-36 de ore.
Daca, dupa acest termen, animalul este in aceeasi stare, se impune vizitarea medicului veterinar pentru o consultatie generala.

Inainte sau dupa vaccinare, nu este necesara dieta alimentara sau hidrica; vaccinul poate fi efectuat la orice ora si, in functie de rasa, varsta si modul de viata al pisicii tale, se va alege o schema de vaccinare potrivita.

Vaccinarea se incadreaza in masurile de profilaxie, adica de prevenire a aparitiei unei boli, si cum intotdeauna este mai simplu sa previi decat sa tratezi, te incurajam sa vaccinezi cu regularitate animalele.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Artemisblondy pe 7 Ian 2010, 16:50
    ...CONTINUARE

    Sunt chiar enervata acum... Am avut incredere in medicul ala si acum realizez ca a facut treaba de mantuiala, pisica mea putea avea vreo boala cand i-a facut el vaccinele, nici macar nu mi-a zis nimic de deparazitare, nici pe atat sa astepte cele 14 zile!!! Ce ciuda imi e, ca animalutzul meu are 3 ani acum si de fiecare data am fost la acelasi incompetent !!! Urma acum intr-o saptamana sa-i fac iarasi vaccinul anual si sa merg tot la el... De aceea am si intrat pe net sa ma mai interesez despre una-alta.... Va sfatuiesc sa aveti mare grija cand va alegeti medicii veterinari si sa va interesati dinainte cum trebuie sa decurga procedura in cele mai mici detalii, mai ales daca sunteti la primul animalut de casa.

    0
    0

  • Artemisblondy pe 7 Ian 2010, 16:36
    O nelamurire in legatura cu vaccinul...

    Prima mea pisica am dus-o la vaccinat la varsta de 3 luni. Cum am dus-o la veterinar, acesta a examinat-o formal, si i-a facut direct toate vaccinele impreuna (ca sa scape mai repede probabil, ca avea multi clienti la rand). Mi se pare ciudat si sunt un pic nelinistita pentru ca nici macar nu l-a examinat bine pe motanel sa vada daca are vreo boala, cum scrie in articolul de mai sus, si cu atat mai putin cu deparazitarea, unde trebuia sa astepte 14 zile si apoi sa faca vaccinele...

    0
    0

  • Sonia. pe 22 Iul 2009, 15:46
    VirusHerpes la pisica

    Motanelul meu de 10 ani a luat de la o maidaneza aceasta afectiune, se pare... Eu am tratat 2 puiuti cu Netaccin si Indocolir+Sinulox si s-au vindecat. Motanul meu, insa, nu da semne. I-am administrat de 2 ori acelasi tratament si nu s-a vindecat (cate o saptamana), desi parea sa se vindece, dar voala revenea iar. Apoi i-am dat Zovirax oftalmic si Colbiocin si, cand parea sa se fie bine, peste 7 zile, iar a inceput problema(dupa ce am intrerupt tratamentul). Un medic mi-a spus ca trebuia sa ii administrez 21 zile... Credeti ca moare? Ce sa ii fac?

    0
    0

  • Mereu Elena pe 11 Aug 2008, 12:33
    o intrebare

    Buna ziua ,am si eu o nelamurire ,am o birmaneza cu virsta de 4 ani si 8 luni vaccinul anual il are facut anul trecut pe data de 5 septembrie,intrebarea mea este ii pot administra pastila pentru deparazitare interna mai devreme de 5 septembrie ,stiu ca treb asteptat 10 zile intre pastila si vaccin ,si pentru ca pe data de 10 sept eu plec o perioada..as dori sa o deparazitez si vaccinez personal,dar nu ma incadrez in perioada,dc as putea sa-i administrez pastile de deparazitare mai devreme de 5 sept as putea sa o vaccinez pina sa plec,dar as dori sa stiu daca se poate si sa nu pateasca pisica ceva Va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod