Cum alegem un Labrador de calitate

La fel ca si in cazul altor rase, in privinta Labradorului trebuie luate in calcul doua aspecte: conformatia anatomica si caracterul. Exista crescatori care pun accentul mai mult pe caracter...

La fel ca si in cazul altor rase, in privinta Labradorului trebuie luate in calcul doua aspecte: conformatia anatomica si caracterul. Exista crescatori care pun accentul mai mult pe caracter, dezvoltand un asa-numit Labrador "de vanatoare" sau " de lucru" si crescatori interesati mai mult de conformatia anatomica, construind un Labrador "de show". Ca intotdeauna, insa, alegerea va apartine.

Doua aspecte importante - conformatia anatomica si caracterul

Desi la noi in tara incidenta cainilor fara pedigree este mult mai mica decat in cazul altor rase, cum ar fi Ciobanescul German, atunci cand adoptam un pui de Labrador trebuie sa ne asiguram ca acesta provine dintr-o crescatorie serioasa, care are ca scop ameliorarea efectiva a rasei.

Din punct de vedere al conformatiei anatomice, fiind vorba despre o rasa englezeasca, cea mai mare importanta o are armonia generala, detaliile tehnice (angulatiile, de exemplu) nefiind precizate cu maxima strictete, cum se obisnuieste in cazul raselor germane. Trebuie sa stim, insa, ca varianta moderna "de show" a ridicat la rampa un caine mai puternic, cu o osatura mult mai robusta, un torace foarte bine dezvoltat si un cap mai greu.

De foarte mare importanta in aprecierea capului este stopul, care trebuie sa fie puternic marcat. In privinta culorilor, demn de retinut este ca cei mai multi campioni apartin culorilor "negru" si "galben", varianta "ciocolatiu" fiind de cele mai multe ori insotita de defecte de conformatie.

Din punct de vedere al caracterului, rasa noua este total lipsita de agresivitate. Prin urmare, daca alegeti corect puiul, acesta se va dovedi intotdeauna prietenos, poate chiar prea jucaus. Nu uitati ca Labradorul se maturizeaza complet abia in jurul varstei de 3 ani, pana atunci fiind foarte copilaros.

In situatia in care ati achizitionat un pui apartinand acestei rase, nu va imaginati ca il puteti lasa 8-10 ore in casa, fara ca el sa aiba vreo activitate, pentru ca este foarte posibil sa latre neincetat sau sa distruga diverse obiecte din casa, Labradorul fiind un caine foarte sportiv, care necesita mult antrenament fizic.

Sanatate prin alimentatieIn privinta bolilor mostenite genetic, trebuie sa stiti ca Labradorul este o rasa la care incidenta displaziei coxo-femurale este foarte mare, deci este necesar sa va asigurati ca puiul provine din parinti radiografiati.

Fiind predispus la obezitate, cresterea acestuia trebuie supravegheata astfel incat sa nu ajunga supraponderal, fapt ce mareste riscul aparitiei displaziei.

De asemenea, un aport prea mare de substante proteice nu este de dorit. O alta problema de sanatate care poate aparea este atrofierea progresiva a retinei (P.R.A.). Si aceasta boala poate fi evidentiata prin teste care arata felul in care se formeaza imaginea.Exista patru directii importante in alimentatia acestei rase, de care trebuie sa tineti cont.

Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita:
1. protejarii blanii si a pielii;
2. evitarii supraponderabilitatii;
3. prevenirii problemelor osteo-articulare;
4. mentinerii acuitatii vizuale si a functiei cognitive.

Protejarea blanii si a pielii

Labradorul este un "caine de apa". Intre parul sau dens si piele exista un strat de aer cu rol izolator. In acelasi timp, blana este acoperita cu sebum din abundenta, devenind impermeabila, ceea ce face ca apa sa se scurga de pe ea.

In plus, aceasta rasa este predispusa la atopie (alergie). Studiile clinice efectuate pe cainii atopici indica faptul ca bariera lor cutanata trebuie sustinuta, in vederea diminuarii riscurilor, lucru posibil printr-o alimentatie corespunzatoare, adecvata taliei si etapei de varsta respective.



Evitarea supraponderabilitatii

In ceea ce priveste tendinta de ingrasare specifica rasei, trebuie sa stiti ca Labradorul are necesitati energetice inferioare comparativ cu cele ale raselor similare din punct de vedere al taliei si al greutatii.

Temperamentul sau gurmand, insa, il "impinge" sa consume mai multa hrana decat ar avea nevoie. Conditiile specifice de viata (cum ar fi de exemplu frecventa exercitiilor fizice sau sterilizarea) influenteaza nevoile energetice ale catelului si atunci ratia va fi adaptata in consecinta.

Prevenirea problemelor osteo-articulare

Din cauza predispozitiei rasei la afectiuni ale sistemului osteo-articular, combinata eventual cu lucrul pe perioade indelungate de timp (la vanatoare, actiuni de salvare etc), este esential ca prin intermediul alimentatiei sa se previna aceste probleme articulare.

Mentinerea acuitatii vizuale si a functiei cognitive

Pentru a-si indeplini rolul de aportor, Labradorul trebuie sa aiba o vedere performanta. Cristalinul si retina sunt afectate de actiunea razelor ultraviolete si de imbatranire, care provoaca diminuarea acuitatii vizuale si cecitate. De asemenea, el este expus maladiilor degenerative legate de imbatranire (senilitate).

Din motivele enumerate anterior, este imperios necesar sa-i administrati suplimente nutritive care joaca un rol important in mentinerea capacitatii vizuale si a functiei cognitive.Prin urmare, pentru a avea un caine sanatos, trebuie sa-l hraniti corect, potrivit necesitatilor specifice taliei si etapei de viata corespunzatoare. Si de aceasta data, tot hrana uscata - aleasa de comun acord cu medicul veterinar curant - este cea mai indicata.

Alta problema specifica rasei este legata de faptul ca foarte multi pui, care initial au muscatura corecta ("in foarfece"), ajung, in jurul varstei de un an, sa aiba prognatism inferior. Acest defect este imposibil de prevazut la o varsta frageda, singura modalitate de a-l evita fiind urmarirea unor cuiburi anterioare si studierea evolutiei muscaturii fratilor mai mari.

Desi, pentru a obtine un adevarat campion, trebuie sa depasiti numeroase incercari si sa depuneti eforturi sustinute, credem ca rezultatele exceptionale le justifica pe deplin.

 

Comentarii (46)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • COSTEL pe 8 Mai 2018, 22:37
    cumpar labrador retriver

    Cumpar pui labrador retriver ,cat mai aproape de Galati.0744499381

    0
    0

  • Lili pe 11 Nov 2015, 14:51
    Labrador-retriver ciocolatiu fetita cu pedigree

    Dorim sa cumparam la un pret rezonabil. preferabil sa se poata vedea innainte zona adiacenta Bucuresti Merci astept contact 0762878686

    2
    0

  • Dragos pe 27 Aug 2015, 08:45
    Pui labrador auriu

    Buna ziua. Ma intereseaza sa cumpar un pui de labrador auriu la un pret rezonabil. Astept oferte pe email. Bucuresti, Dragos

    4
    1

  • andreea pe 27 Mai 2014, 15:55
    labrador negru

    as dori si eu un puiut de labrador negru cu pedigree. nu imi permit sa dau 400 500 de euro pe el ca sa il cumpar de la canisa. daca aveti sau stiti pe cineva care are si vinde la un pret mai accesibil astept sa ma contactati

    2
    0

  • Valentin pe 22 Apr 2014, 01:11
    Doresc sa cumpar

    Doresc sa cumpar un pui de labrador mascul, auriu/alb, cu pedigree ...sa fie canisa serioasa si nu samsar. Nu doresc sa incurajez prostia, ci doresc sa ma bucur de un catel sanatos si happy. Astept oferte prin e-mail. Multumesc.

    0
    1

  • zoltan pe 9 Iun 2013, 22:52
    pui labrador cu pedigree

    Vand pui labradori galbeni si negrii cu pedigree, masculi si femele, de la parinti exceptionali, fara defecte genetice. Puii parasesc cuibul vaccinati, deparazitati conform varstei. Daca doriti un labrador de exceptie bine echilibrat, calm, afectuos sociabil cu copii, cu aptitudini multiple va rog sa ne contactati la numarul de telefon 0745110987. Pretul se discuta prin telefon

    5
    0

  • Nataliya pe 3 Ian 2013, 10:15
    pui labrador de vanzare(crescuti in familie!!!!!!!!!!)

    Avem de vanzare pui labrador aurii,cu pedigree,tata este Campion RO Junior,mama a participat la 3 expozitii si a obtinut Excelent de fiecare data. Relatii la tel 0745154553

    13
    2

  • POPESCU MARIUS pe 18 Sep 2012, 17:15
    pui de labrador

    Vand pui de labrador negri,cu pedigree de tip A,mai avem un baietel si o fetita.Cainii au varsta de 6 luni si toate vaccinurile si deparazitarile efectuate conform varstei.Relatii la 0724768608.

    3
    1

  • Alex pe 16 Aug 2012, 20:23
    Labrador

    Sunt interesat de achizitionarea unui labrador , mascul de preferinta negru ! Astept oferte la acevl1@yahoo.com sau 0761 89 66 89

    0
    2

  • andrei pe 12 Iun 2012, 10:26
    Puiuti

    2 baietei labrador retriever negri,varsta 8 saptamani, crescuti in familie Sunt deparazitati si au atat primul cat si al doilea vaccin efectuate Carnet de sanatate / pasaport tatal: crescator Alexandru Camelia, Craiova, pedigree romanesc mama : crescator Canisa Mediguard, Medias orice alte detalii, poze, informatii se pot oferi pe email sau telefonic pentru linkul catre poze si filme trimiteti o adresa de email 0740270022

    1
    1

  • Sorin pe 5 Mai 2012, 09:17
    Cumpar

    Doresc sa cumpar pui labrador negru sau ciocaolatiu, oferte la telefon 0723488977, Sorin

    2
    1

  • cosmin pe 28 Apr 2012, 15:09
    imperechere

    stit cumva cat timp se da o catea la impercheat ca eu detin o catea labrador negru si are 1 an si as vrea sa o dau la imperecheat stiti cumva cum pot sa aflu daca pot sa o dau sau nu?? sau cum pot sa imi dau seama ca e in calduri .....

    5
    1

  • Yaan pe 16 Apr 2012, 23:41
    Cumpar labrador coicolatiu

    Am avut 2experiente triste cu 2 labradori achizitionati din canise 'serioase'.doresc sa cumpăr un labrador coicolatiu care a crescut in familie .0745303073 sau 0748115525

    6
    0

  • Cosmin pe 29 Mar 2012, 23:03
    Labradori Retriever pui de vanzare,aurii si negrii

    Vand pui labrador retriever din parinti exceptionali.Puii sunt sanatosi,frumosi si sunt tinuti sub observatia unui medic veterinar. Cateii au deparazitarile si vaccinurile la zi,carnet de sanatate si la cerere microchip si pasaport. Disponibili masculi si female,aurii si negrii. Este o rasa buna pentru familii cu copii,se preteaza atat la curte cat si la apartament. Pentru detalii si prenotari puteti apela la numerele de telefon : 0723341149 sau 0720902372

    4
    0

  • andrea rednic pe 26 Feb 2012, 20:50
    puiuti de labrador

    vand catelusi superbi de labrador auriu. informatii tel 0751 872307

    3
    1

  • octavian pe 1 Feb 2012, 22:39
    pret

    as dori sa cumpar un pui d labrador american crem,daca cineva detine si cam la ce pret sunt?

    4
    1

  • Canisa Four HorseMen pe 21 Nov 2011, 20:44
    Pui Labrador Retriever auriu de vanzare

    Vand pui Labrador Retriever auriu (galben) din parinti extrem de afectuosi si inteligenti. Tel. 0744-775.263

    4
    1

  • Canisa Four HorseMen pe 21 Nov 2011, 20:44
    Pui Labrador Retriever auriu de vanzare

    Vand pui Labrador Retriever auriu (galben) din parinti extrem de afectuosi si inteligenti. Tel. 0744-775.263

    2
    2

  • botezatu laura pe 2 Oct 2011, 19:46
    vand pui labrador bacau

    vand pui labrador!in bacau sau imprejurimi.relatii la tel 0747658361

    3
    2

  • Aleex pe 19 Iul 2011, 18:09
    Labradorii

    buna am si eu un labrador care aree 2 ani si 3 luni si caut o catzea labrador pt al impereche as prefera pelanga Tulcea si apropo fde cate ori ar trebui sa-l spal???

    1
    2

  • rebeca pe 16 Iun 2011, 17:02
    labradori

    am si eu un labrador crem ,are 11 luni si are 28-29 de kg.este ok?

    5
    3

  • Andreea pe 19 Mai 2011, 07:29
    cateva nelamuriri

    Sunt curioasa de ce "trebuie sa ne asiguram ca provine dintr-o crescatorie serioasa". Sunt de acord ca multe persoane fac "trafic de caini", te intreaba ce varsta vrei sa aiba, cu pedigree sau fara, alb, negru, verde sau mov...gata, se rezolva, in 2 zile aveti cainele la domiciliu, de parca s-ar duce sa cumpere un bibelou si apoi ti-l trimit colet acasa. Si un necunoscator nu are de unde sa stie daca e rasa pura sau nu, si apoi de trezeste cu tot felul de probleme. Insa de multe ori un catel provenit din parinti superbi, excelenti, deosebiti, crescuti intr-o familie, poate fi mult mai inteligent, "de calitate", decat un catel care provine dintr-o canisa, deci crescut in mod comercial, pentru a face bani. Aici poate ma insel, dar nu cred ca intr-o canisa, unde scopul e de a face bani din vanzarea puilor, hranesc catelusa cu royal canin sau hills, cu pulpe de pui si lapte zilnic, ca supliment pe perioada gestatiei si a lactatiei, tin puii la o temperatura de 30 de grade in primele zile, iar apoi la temperatura adecvata, ii deparaziteaza, vaccineaza, le fac acte si apoi ii mai si transporta la domiciliul clientului in alt oras.. si ii vand cu 150-200 de euro, pt ca nu li se mai renteaza, ar da faliment in 2 luni. Iar pedigree-ul asta in Romania pe mine ma depaseste. Ori nu inteleg eu sistemul, ori il inteleg si atunci nu vad legatura intre rasa pura si castigatul concursurilor. Adica daca eu nu vreau sa-mi duc cainele la show-uri si concursuri (pt ca nu ma ajuta la nimic, decat la 50 de euro in plus daca voi vrea sa vand puii cainelui), inseamna ca nu e rasa pura?! In fine, astea sunt niste curiozitati de ale mele, la care nu cred ca-mi va raspunde cineva, dar macar sa mai citeasca unele persoane, sa-si puna si ele intrebarile astea...

    19
    4

  • mihaela pe 22 Mar 2011, 12:06
    labrador

    Ati putea sa-mi recomandati si mie o canisa serioasa de la care sa imi iau o catelusa labrador si sa aiba si pedigree?? Nr.Tel. 0755723928

    2
    1

  • mihaela pe 22 Mar 2011, 12:05
    labrador

    Ati putea sa-mi recomandati si mie o canisa serioasa de la care sa imi iau o catelusa labrador si sa aiba si pedigree?? Nr.Tel. 0755723928

    1
    0

  • stoica pe 23 Feb 2011, 22:18
    cumpar/adopt

    vreau sa cumpar/adopt un pui de labrador contact pe stoicasorinionut@yahoo.com

    4
    0

  • ioana pe 8 Ian 2011, 17:43
    pui

    Un labrador, ca oricare alta catea poate avea intre 1 si 12 pui la o singura nastere. Cu cat sunt mai multi cu atat sunt mai putine sansele sa supravietuiasca toti, dar asta nu inseamna ca e imposibil.

    2
    0

  • Bi@nc@ pe 1 Dec 2010, 21:14
    cainii labrador

    Buna,am cumparat de 2 saptamani o catea si un caine cu 9 milioane si nu stiu ce pofte au ori cum la mine au toate conditiile

    1
    0

  • Catalina pe 10 Oct 2010, 18:23
    Labradori

    Cat costa un pui de labrador?aprox.? catalina_cata_girl@yahoo.com

    11
    0

  • Catalina pe 10 Oct 2010, 18:20
    Labradori

    Buna,ma numesc Catalina,as vrea sa imi cumpar un labrador vara viitoare,nu prea ma pricep la caini asa ca,as vrea sa ma informati.Imi puteti raspunde la cateva intrebari? -cat costa un pui? & -cat traieste? -c

    7
    0

  • pret pe 13 Dec 2009, 12:04
    pret

    cat costa un labrador ?

    10
    0

  • pop edward pe 1 Nov 2009, 20:03
    detin labrador galben auriu

    Detin un caine din rasa labrador galben auriu de 1 an si caut o femela pentru imperechere. Este de rasa si l-am achizitionat cu 120 euro, cu carnet de sanatate, toate vaccinurile la zi. Prefer in zona Cluj. Singura pretentie e un pui. Tel 0745106917

    2
    0

  • pop edward pe 1 Nov 2009, 20:00
    detin labrador galben auriu

    Detin un caine din rasa labrador galben auriu de 1 an si caut o femela pentru imperechere. Este de rasa si l-am achizitionat cu 120 euro, cu carnet de sanatate, toate vaccinurile la zi. Prefer in zona Cluj. Singura pretentie e un pui.

    3
    0

  • saasa pe 31 Iul 2009, 10:12
    dd

    daca vreti ca caini vostri sa nu sufere de cancer datile mancare gatita si nu atatea porcari deorece sunt cancerigene si p[ot avea cancer eu am un lagrador de 2 luni si ii dau doar mancare gatita dar nu prajita doar fearta si e sanatos si veterinarul a spus sa o tin tot asa.

    0
    0

  • Alice pe 18 Mai 2009, 13:57
    Re:HRAna

    Labradorul meu manca 3 mese pe zi pana la 6 luni.6 luni-12 luni-2 mese.Iar de la un an jumatate este bine sa manance doar o masa. Labradoritza mea a crescut cu royal canin,apoi a inceput hill`s. Atentie:Ai mare grija la obezitate.Fetitza mea labradoritza are 39 de kg la 1 an si 2 luni.

    0
    0

  • sorin pe 12 Mar 2009, 11:48
    cautam labradorita

    am un labrador retriver auriu, 1an si 4luni, pedigree

    0
    3

  • razvan pe 3 Mar 2009, 23:44
    Hrana

    Va salut am si eu o intrebare pt dvs.Cate mese trebuie sa aiba un pui de 2 luni si mai exact ce trebuie sa consume ca sa nu existe probleme?va multumesc foarte mult!astept raspuns!

    13
    0

  • dan pe 4 Feb 2009, 02:06
    e posibil .....sau normal?

    salut , am o catzea ciobanesc mallorquin ( ca de bestiar) care la prima fatare a facut doar 2 pui , e normal??? are 45 de kg si se aseamana cu un labrador negru. asteptam la mai multzi dar...... Imi putetzi spune daca e posibil ( pt. ca normal nu e) sau din ce cauza nu a fatat mai multzi.

    8
    2

  • urban daniel pe 28 Ian 2009, 18:50
    cautari

    asi dori un pui de labrador cat mai urgent.va rog ajutatima.tel;0752216574

    0
    0

  • papa_val pe 27 Ian 2009, 18:52
    clarificari

    papa_val2000@yahoo.com

    0
    0

  • papa_val pe 27 Ian 2009, 18:50
    cautari

    Am un labrador educat si frumos, plin de dragoste dar nu are cu cine sa si-o impartaseasca. Astept o frumoasa "doamna" care sa-l faca fericit,sa scape de "blestemul viginitatii"

    1
    0

  • Simion Iulian pe 27 Ian 2009, 16:30
    caut labrador

    Sunt un iubitor al acestei rase si as dori un pui mascul negru tel0741045817 sunt din constanta

    1
    0

  • dan pe 26 Ian 2009, 21:51
    labrador

    as dori un pui de labrador negru mascul...ma poate ajuata cineva...0733.673.999

    0
    0

  • calin pe 17 Ian 2009, 22:46
    mascul vs. femela

    Intrebare : de ce sunt mai scumpi la vinzare masculii in comparatie cu femelele ?

    9
    0

  • marian pe 29 Dec 2008, 20:06
    labrador

    as dori un pui de labrador de preferinta de culoare galbena far negru si maro.ma poate ajutacareva? nr meu de te este 0742752956

    2
    0

  • Dragos pe 7 Dec 2008, 13:27
    salut

    poate avea si 11....cel putin cateaua mea a avut astfel: prima nastere - 9 pui a doua - 11 pui a treia - 10 pui

    1
    2

  • pintea pe 31 Mai 2008, 22:49
    salut

    cati pui poate sa aiba un labrador?

    3
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod