Ciobanescul german,"Picasso intre caini"

Daca v-ati hotarat sa achizitionati un ciobanesc german, cu pedegree sau fara, trebuie sa stiti anumite lucruri despre el inca inainte dea-l cumpara. Un catelus este ca si un copil...

Daca v-ati hotarat sa achizitionati un ciobanesc german, cu pedegree sau fara, trebuie sa stiti anumite lucruri despre el inca inainte dea-l cumpara.

Un catelus este ca si un copil mic si grija acordata este uneori la fel de mare. Ghidul nostru pentru aceasta rasa de caini este Gabriel Burcescu, crescator si dresor de ciobanesti germani de peste 20 de ani si proprietarul canisei Vom Castelaro.

Sfaturi de achizitionare
Inainte de achizitionarea unui pui de caine este indicat sa mergi sa teasiguri ca mediul in care a fost crescut sunt cele mai optime pentru un caine sanatos. Acest lucru este esential pentru caracterul viitorului caine.

Trebuie sa urmaresti daca spatiu de crestere este igienic, sa asculti daca la locul cresterii se aud zgomote puternice (asta insemnand ca puiutul traieste in stres, ceea ce-i va influenta caracterul).

Cand te-ai decis sa cumperi un caine, nu te repezi la cel mai mare sau masiv din grup. Daca vrei un caine cu pedigree, citeste inainte standardul rasei (sau urmareste Eva.ro, pentru ca in curand vom publica si noi standardul rasei pentru ciobanescul german).

Fii atenta la mama sitatal cainelui, pentru a-ti da seama daca monta a fost executata corect intre cele doua exemplare (vezi sa nu fie diferente). Un pui vesel,vivace, va fi un caine care va merge bine si la dresaj.

De asemenea,un caine mancacios va fi asa tot timpul, deci nu vei avea probleme cuel.

Dupa ce te-ai tocmit la pret si asupra puiutului, cere crescatorului de caine carnetul de sanatate cu deparazitarile interne si externe facute pana la varsta achizitionarii. In cazul unui caine ciobanesc cu pedegree se va solicita pedegree-ul si adeverinta de provenienta,stampilata si semnata de catre Asociatia Chinologica teritoriala. Cea mai buna perioada de achizitionare este intre 7 si 10 saptamani.

Ciobanescul german - Crestere si educatie
Cresterea: Hranirea adecvata, sanatoasa, se face numai cu hrana uscata,conform graficelor dupa sacii de mancare. Pana la varsta de 6 luni,puiutii vor manca 4-5 mese/zi, dupa care mesele vor scadea treptat,ajungandu-se la un an la o singura masa/zi.

De ce hrana uscata si nugatita? Pentru ca in hrana gatita nu se poate aprecia numarul de grasimi si vitamine din alimente, ficatul fiind bombardat in perioada de crestere cu exces de proteine, de grasimi, ducand la aparitia de eczeme si scaune inconstante.

Vaccinarile: perioada de vaccinari se intinde pana la varsta de 4-5 luni,dupa un program strict. In aceasta perioada cainele nu are voie sa intrein contact cu alte exemplare care pot fi purtatoare de virusi pentru care cainele nu este imunizat.

Educatia: Pentru nevoile fiziologice ale cainelui, trebuie amenajate locuri afanate, cum ar fi covoare, mochete, nisip sau ziare rupte fasii.

La un interval de 10 - 15 minute dupa ce cainele manca si bea apa, va fi scos pe balcon sau in baie si i se vor arata ziarele rupte fasii. Dupa ce va fi dus de mai multe ori in acelasi loc, cainele o sase ceara singur pe balcon sau in baie.

In perioada de crestere, la cainii tinuti in apartament apare problema rosului. Trebuie ferit in perioada de vaccinari de fire electrice, cabluri telefonice, prin ridicarea lor in locurile unde nu pot ajunge. Cat timp sunteti plecate de acasa achizitionati niste oase sau bastonase din piele special concepute pentru caini, pentru a le da de lucru.

Predresaj in familie: cand iesi afara cu puiutul tau joaca-te cu o minge sau un bat pe care sa invete sa le duca si sa le aduca. Este indicat sa i se arunce cainelui obiectul din vale in deal si nu invers,pentru a nu forta discurile intervertebrale din zona toracala, care sunt bombardate astfel de greutatea corpului.

De asemenea, un alt exercitiu este pronuntarea numelui in mod repetat si a unor comenzi in acelasi fel ca si in casa, pentru a se obisnui cu ele. La sfarsit i se va acorda cainelui usor infometat recompensa constand in cateva granule de mancare si i se va spune "bravo".

Dupa varsta de 6 luni, cand deja is-a terminat schimbarea dentitiei, stapanul se poate juca cu el o carpa de sac de canepa.

Dupa terminarea acestui joc nu i se va lasa sacul sau jucariile la indemana. Un alt joc este stimularea usoara a mirosului prin stropirea, din loc in loc, cu zeama de carne, de ficat sau de ceva apetisant.

Stapanul va calca de mai multe ori in acel loc dupa care seva deplasa pe o linie dreapta luandu-si cateva repere si va mai stropide cateva ori locurile pe unde va calca. La capatul acestui drum se valasa un obiect al proprietarului: caciula, manusa, portofel. Cainele va fi pus sa scotoceasca, sa miroasa insotit de stapan pana va ajunge la obeictul cautat. Aici stapanul trebuie sa-si arate bucuria fata demisiunea indeplita cu succes a acestuia.

Dresajul profesionist pentru Ciobanescul german: se face in general dupa varsta de 7 luni, cand cei interesati se vor adresa dresorilor autorizati sau Asociatiei Chinologice Teritoriale. In general, dresorul vine cam de trei ori/saptamana la domiciliul proprietarului. Dresajul se mai poate face incadrul scolii. In afara de aceste zile de dresaj, exercitiile vor firepetate zilnic de caine si stapan, pentru a avea acelasi comportamentsi vocabular cu dresorul.


Reguli pentru cainii ciobanesti cu pedegree: ciobanestii de turma grupaI si cainii de paza grupa II trebuie sa execute obligatoriu examenele delucru pentru reproductie, pentru a nu-si pierde aptitudinile.

Examenul de lucru consta in testarea capacitatilor cainelui privind adulmecarea urmei stapanului sau.

Se mai urmareste disciplina cainelui, subordonarea in lesa si fara si comportamentul calm si echilibrat al cainelui la focurile de arma (de aceea e necesar ca in copilarie cainele sa nu fiestresat) si agresivitatea acestuia.

Ciobanescul german este cel mai solicitat in politie, paza, in lupta antidroguri, fiind cainele care rezista cel mai bine la intemperii(caldura/frig excesiv). Este un mare iubitor de copii, circumspect si vigilent. Este, dupa parerea vicepresenditelui Clubului National de Ciobanesti Germani, Gabriel Burcescu, "un Picasso intre caini".

Se spuneca nemtii au cucerit lumea cu Mercedesul si cainii, neexistand oras dinlume unde sa nu regasesti aceste doua "elemente". Ciobanestii sunt buni si pentru insotirea persoanelor nevazatoare, se pot adapta la orice mediu de existenta. Dintre personalitatile romanesti care cresc exemplare de ciobanesti germani se numara Ion Tiriac, Ionut Lupescu, Cornel Dinu si Adrian Enache.

 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marian pe 9 Mar 2013, 11:12
    ciobanesc german

    Buna ziua.In urma cu 6 luni un unchi de al meu mi-a daruit un metis de ciobanesc german pe atunci avea 2 luni cu timpul urechile i s-au ridicat pe jumatate si de atunci s-au oprit din ridicare ce sa fac are 8 luni si is doar pe jumatate ridicate... o fi din cauza ca e metis pls am nev de sfaturi....

    9
    0

  • andrei pe 20 Mar 2011, 13:33
    ciobanesc german

    ce inaltime trebuie sa aiba o catelusa de rasa ciobanesc german la varsta de 5 luni? am masurato si are aproximativ 40 cm la greaban,e normal?

    26
    1

  • rulou pe 8 Ian 2011, 16:03
    dresaj

    cum vi se pare gabriel burcescu ca si dresor si care este stilul lui de a dresa un ciobanesc?

    6
    3

  • alin pe 26 Mar 2010, 22:19
    kangal

    vand sau ofer pt monta mascul kangal 1 an si 8 luni (0744803729)

    4
    1

  • catalin pe 9 Mar 2010, 07:58
    vand amstaff

    Vand puiuty de amstaff de aproximativ 1 luna jumate cu caracter echilibrat pot fi folositi atat pentru lucru cat si pentru paza sau animal de companie pretul este variabil pentru detalii contactatima la id:smash_geo

    2
    1

  • ALY pe 20 Ian 2010, 13:45
    ciobanesc

    Am un ciobanesc german de 6 luni(femela),este un mic monstru nu mai reusesc sa o controlez deloc,este tinuta la curte si nu am mult timp sa ma ocup de ea,va intreb si eu daca stiti pana la varsta poate fi educata si cum?

    7
    1

  • ema pe 17 Ian 2010, 14:44
    conditii de mediu pt un pui de caine lup

    In curand voi avea un pui de caine lup de cca 8 saptamani, nascut la curte, intr-o magazie, si deoarece stapanii nu-l mai tin fiind prea multi pui m-am oferit sa iau eu unul dar am o mica teama in ceea ce priveste conditiile de mediu pe care i le pot oferi. Doresc sa-l duc la curte unde am o cusca de lemn mare si foarte bine izolata si nu stiu daca nu cumva este prea mic pt a fi lasat afara? Am sa intreb si veterinarul la care-l voi duce pt vaccinari si deparazitari dar pana atunci trebuie sa stiu ca sa caut alternative. Multumesc

    21
    0

  • bogdan pe 7 Dec 2009, 13:45
    achizitionarea unui ciobanesc german

    la ce varsta ar trebui luat un ciobanecs german?Pot sa ii perii blana de la orice varsta?De cate ori ii faci baie pe luna?

    23
    1

  • iomai pe 18 Nov 2009, 19:08
    kangal

    am eu kangal adevarat si-l dau la monta..0766401722

    10
    0

  • vlad pe 28 Iun 2009, 22:37
    kangal

    Buna ziua. Am si eu nevoie de putin ajutor stiti cumva unde pot gasi un KANGAL,nu conteaza pui sau matur..mie mi-a murit acum 2 sapt dupa ce l-am tinut 4 ani:((si m-am atasat mult de cainele acesta.dak se aude ceva sau gasiti un anunt va rog fumos sa ma contactati

    2
    4

  • Victor pe 22 Apr 2009, 23:06
    Inaltimea

    Buna ziua as vrea sa va intreb o intrebare ce inaltime trebuie catelusca de ciobanesc german la 8 luni?

    7
    9

  • gabi pe 25 Mar 2009, 19:21
    kangal

    Pentru d-na Ploscaru Luiza,doresc de mult sa achizitionez un kangal,nu am prea gasit in Romania,daca ma poate indruma i-as fi profund recunoscator. adresa mail chelugabi@yahoo.com

    0
    3

  • Ploscaru Luiza pe 4 Mar 2009, 10:40
    Ptr un pui kangal

    Am achizitionat un catel, pui rasa kangal.Acum e in varsta de 3 luni.Ma intereseaza un curs de dresaj.Daca ma puteti ajuta, m-ar interesa unde s-ar face un astfel de curs,cand si care sunt conditiile.Va multumesc!

    0
    4

  • valentin pe 23 Feb 2009, 13:45
    doresc un pui ciobanesc german

    vreau un pui sanatos,doresc sa vad si parintii.stau in bucuresti

    4
    0

  • remy pe 24 Ian 2009, 23:00
    cumpar pui ciobanesc german

    M-ar interesa si pe mine un pui baiat.Va rog sa imi trimiteti poze cu puii si parintii.Ce talie si culoare au?Va rog sa imi raspundeti pe adresa mavrea_remy@yahoo.com

    1
    0

  • Victor pe 20 Ian 2009, 22:02
    Urichile

    Buna ziua am o catelus de rasa ciabasesc german si as vrea sa afl ce intaltime trebuie sa aiba la virsta ei. Mai am o problema ea are nu urechile sunt ridicate dar virfurite urechilor sunt inca lasate in jos ce sa fac oare este vreo probelma ajutatima

    12
    2

  • miana craiova pe 6 Ian 2009, 16:01
    vand pui ciobanesti germani 100% superbi

    au 7 zile si vreau sa stiu cine este interesat de aceasta rasa, ii dau dupa 5 saptamani .tel 0744708156

    7
    2

  • Andrada pe 22 Aug 2008, 14:51
    si al meu e ,,un Picasso intre caini"...

    Am reusit si eu sa gasesc un catel pe plac. Un ciobanesc german. Din pacate l-am luat abia la 3 luni jumate si imi e putin mai greu cu el. Ii cresc dintisorii si musca tot ce prind ein cale plus de asta plange de durere. E un simpatic foc, il iubesc mult. De aceea as vrea sa intreb si eu care ar fi mancarea potrivita varstei lui. Ca de la un an am inteles ca e foarte buna Eukanuba dar acum pana la un an?

    7
    0

  • dobre ingrid pe 17 Iul 2008, 17:18
    vaccin ciobanesc german

    am un ciobanesc german de 1 an si 3 luni.de la 2 luni pana la 1 an si 2 luni i-am facut in fievare luna vaccin cu multivitamine.va rog sa-mi spuneti dc mai este necesar sa continuu cu acest vaccin.vaccinul de deparazitare la cat timp se face?va multumesc

    6
    0

  • vand_ciobanesc pe 26 Iun 2008, 06:00
    vand_ciobanesc german

    vand pui de ciobanesc german de 8 luni de zile urechi ridicate ,temperement6 potrivit pret 100 ruro relaty la id john_cena_118

    5
    0

  • gyovany pe 8 Iun 2008, 14:39
    salut

    Am un ciobanesc german de 8 saptamani si as vrea sa stiu de la ce varsta i se vor indrepta urechile ca le are asimetrice,una dreapta si una intr-o parte :)stiu ca e normal la varsta asta.si cam ce hrana e potrivita pt varsta lui?va multumesc

    6
    0

  • mircea pe 8 Iun 2008, 12:12
    raspuns

    intai, renunta la paine si da-i bobite premium in lapte (eukanuba, hill, acana, arden grange, de ex.). joaca-te cu el si fa-i cunostinta cu oameni, fara sa-l presezi sa se lase mangaiat sau sa le faca lor pe plac. pana la un an ar trebui sa fie prietenos cu toata lumea, dupa asta se dezvolta instinctul de paza, daca il are, chiar daca il muti tarziu la curte. daca nu are instinctul in el, nu va face paza. E o prostie sa il faci agresiv cu oamenii (lovindu-l, sau ceva similar) pt ca va fi agresiv cu TOTI oamenii. agresivitatea se lucreaza dupa un an, cand e matur psihic si DOAR daca a fost socializat corect (adica daca a vazut multi oameni si e prietenos) altfel va deveni o bomba; suna aiurea, dar e relativ usor sa faci un caine sa muste, e mult mai greu sa il faci sa dea drumul sau sa muste doar la comanda. nu ar strica si un ajutor de la un dresor in directia asta, dar daca nu are instinctul necesar, nu poate face nimeni nimic.

    6
    4

  • adrian pe 15 Apr 2008, 11:14
    ce sa fac?

    Buna ziua, Am achizitionat un catel ciobanesc german, de 5 saptamani...dupa descrierea rasei (cand sunt pui) se potiveste, este activ cam o ora o ora jumate (se joaca, ne musca) dupa care doarme o ora, se trezeste mananca (lapte cu painica, asa a fost invatat de unde l-am luat),si dupa care face nevoile. eu as vrea sa-l fac caine de paza la curte, dar aceasta nu este in bucuresti (unde stau la bloc), cand (ca ce varsta) sa il duc la curte?, Se va invata daca eu il cresc la bloc? Avand in vedere ca cei de la care l-am luat stateau la curte. Va multumesc, Enescu adrian

    5
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod