Ce boli poţi să iei de la animalele de companie

Animalele de companie pot fi adevăraţi prieteni ai omului, însă, uneori, există riscul ca aceste fiinţe drăgălaşe şi devotate să te îmbolnăvească.
De aceea, înainte de a-ţi achiziţiona un astfel de animal, este bine să ştii care sunt principalele infecţii ce pot fi transmise de aceşti prieteni necuvântători.

Deţinerea unui animal de companie responsabilizează adesea stăpânul, iar clipele petrecute alături de acesta pot fi unele foarte frumoase. Din păcate însă, patrupedele pot transmite omului o serie de boli. De aceea, se recomandă folosirea unor măşti speciale atunci când intri în contact cu ele. Acestea te pot ajuta să previi posibile infecţii, precum cele enumerate mai jos.

Pecinginea

Pecinginea este o boală a pielii ce poate fi cauzată de diverse tipuri de ciuperci găsite pe suprafaţa pielii animalului tău de companie.
Odată infectată, zona capătă un aspect solzos, cu margini de culoare roşie. Atunci când ciuperca intră în contact direct cu zona capului, pot apărea unele porţiuni lipsite de păr. În ceea ce priveşte tratamentul pentru acest tip de infecţie, se recomandă medicaţia specială sau cremele antifungice.

Toxoplasmoza

Aceasta este o infecţie parazită transmisă de la pisică la om, cauzată de Toxoplasma gondii, un vierme găsit în intestinul felinelor. Privitor la calea de trasmitere, aceasta se realizează prin intermediul fecalelor infestate. Persoanele cu o sănătate bună nu se vor confrunta cu simptome grave, însă pot avea parte de febră sau o durere uşoară de cap.

Salmoneloza

Iată un alt tip de infecţie de care trebuie să ţii cont.
Este specifică atât rozătoarelor de talie mică, cât şi ţestoaselor. Aceste animale de companie transmit bacteria Salmonella prin intermediul excrementelor. La capitolul simptome ale salmonelozei, următoarele se regăsesc pe lista celor mai comune: febră, stări de vomă sau dureri abdominale.

Boala zgârieturii de pisică

Aşa cum o indică şi numele său, această boală poate fi transmisă de zgârietura unei pisici, dar şi de muşcătura acesteia. Provocată de bacteria numită Bartonella henselae, această afecţiune se manifestă prin pierderea poftei de mâncare, febră sau oboseală.

Psitacoza

Denumită şi febra papagalului, această afecţiune este specifică totuşi mai multor specii de păsări.
În momentul în care oamenii intră în contact cu excrementele păsărilor infectate, aceştia riscă să se îmbolnăvească. În plus, psitacoza se poate manifesta prin tuse severă şi febră, în acest caz medicii recomandând tratamentul cu antibiotice.

Leptospiroza

Leptospiroza este o boală infecţioasă ce poate fi contractată de animalul tău de companie atunci când intră în contact cu bacteriile din mediul înconjurător. Provocată de bacteria numită leptospiră, această afecţiune se poate manifesta prin febră, dureri abdominale sau de cap.

Atunci când nu este tratată, leptospiroza poate duce la tulburări renale, meningită sau tulburări ale sistemului respirator.
Totuşi, este recomandat un tratament specializat, la indicaţiile medicului tău.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • C pe 9 Mar 2014, 10:25
    Toxoplasma

    Toxoplasma nu e un vierme.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod