Ce ar trebui să știi dacă ai mai multe pisici în casă

Atunci când locuiești cu pisici, câte sunt prea multe? Având în vedere variațiile comportamentului social al felinelor, nu există un singur răspuns corect.
De exemmplu, studiile privind pisicile din hambare au arătat că pisicile mascule adulte preferau să trăiască singure, în timp ce femelele trăiau în comunități de aproximativ 10 pisici. Ce ar trebui să știi dacă ai mai multe pisici?

Lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai mai multe pisici


Pisicile sunt creaturi teritoriale. Cele din casă au un teritoriu limitat la mărimea casei, deși unele au spațiul și mai restrâns, la doar anumite zone din cadrul casei. Teritoriul unei pisici este definit de personalitatea individuală, de accesul la hrană și adăpost și de genul pisicii. Masculii traversează de obicei zone mai extinse decât femelele, atașându-se în mod liber la mai multe colonii de sex feminin.

Felinele își fac cunoscut teritoriul prin zgârieturi sau îl marchează prin mirosul urinei sau prin glandele regăsite pe fețe, bărbie, picioare și cozi.
Pisicile pot intensifica acest comportament de marcare dacă percep o schimbare în mediul înconjurător, fie că este vorba de o nouă pisică, de un oaspete sau de o nouă piesă de mobilier. Deși nu este neapărat un semn că ar trebui lăsate în pace, această marcare a teritoriului le face să se simtă în siguranță într-un spațiu comun. Teritoriile se pot suprapune, iar cea mai insistentă pisică pare să câștige accesul la orele la care vrea. Într-o casă cu mai multe pisici, aceeași pisică poate solicita locul de la pervaz ori de câte ori soarele se află în poziția perfectă sau își însusește locul de pe perna de pe pat în fiecare noapte când stăpânul închide lumina. Alte pisici pot vizita acele locuri în momente diferite, dar dacă încearcă în intervalul în care se află cea mai puternică pisică, s-ar putea să existe neînțelegeri.

Invadarea teritoriului unei pisici de către o nouă felină poate duce la frustrare socială, care se poate manifesta într-o varietate de moduri.
Semnele stresului social variază de la agresiune la blocare. În această gamă de reacții intră și murdărirea casei, îngrijirea personală insuficientă sau excesivă, supraîncălzirea, anorexia, diareea, constipația, retragerea socială, vărsăturile.

Nu este neobișnuit ca într-o casă cu mai multe pisici să asiști la certuri ocazionale între acestea, dar poți constata că unele pisici au reacții diferite decât de a se retrage. În cazurile grave de agresiune socială, în care o pisică disprețuiește intens o altă pisică, s-ar putea să se comporte în mod constant urât cu aceasta. Iar găsirea unei noi case pentru felina chinuită este adesea cel mai bun lucru pe care îl poți face. 

Cum ar trebui să prezinți o nouă pisică celorlalte existente în casă?


Atunci când aduci o nouă pisică în casă, nu ar trebui să te grăbești. De multe ori, stăpânii de animale de companie vor să grăbească procesul, așteptând ca acestea să se împrietenească imediat.
Lasă noua pisică departe de celelalte pisici din casă timp de două săptămâni înainte de a le face cunoștință. Dar nu o ține departe și de oameni. Această rutină le va permite pisicilor rezidente să se obișnuiască cu mirosul unei alte pisici, fără a fi nevoite să încerce să elimine noul membru al familiei. S-ar putea să ai nevoie de o cușcă atunci când le faci cunoștință. Acest truc le va permite pisicilor să fie aproape, dar nu vor putea să se rănească reciproc.

Deși nu toate pisicile sunt în mod natural animale sociale, multe dintre acestea se descurcă bine în propriul fel. Atunci când alegi atent o pisică, îți crești șansele de a crea o armonie felină la tine acasă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod