Câinii sunt la fel de inteligenți și empatici precum copiii

Îi hrănim, îi lăsăm să doarmă în patul nostru, ne jucăm cu ei, vorbim cu ei. Și, bineînțeles, îi iubim.
Fiecare stăpân de câine îți va spune că animalul său de companie are o capacitate remarcabilă de a înțelege lumea din jurul său. Și este adevărat. Oamenii de știință au descoperit modalități excelente de a afla de ce sunt capabili cei mai buni prieteni ai omului și de ce sunt câinii la fel de inteligenți și empatici precum cei mici.

Care este motivul pentru care câinii sunt la fel de inteligenți și empatici precum copiii?


Psihologii de animale au asociat inteligența câinilor cu cea a copiilor de doi ani, chiar doi ani și jumătate. În 2009, a fost realizat un studiu care a examinat acest lucru și s-a mai descoperit că animalele de companie pot înțelege până la 250 de cuvinte și gesturi.
Chiar mai surprinzător, același studiu a constatat abilitatea de a număra a câinilor. Este vorba de numere mici, până la cinci, și chiar și matematică simplă.

Te-ai gândit vreodată la emoțiile câinelui tău atunci când ai mângâiat alt câine sau când ai fost atentă la altceva? Ți-ai imaginat că este gelos? Ei bine, știința susține acest lucru. Studiile au constatat că și câinii simt gelozie. Câinii fac tot ce pot pentru a-și da seama cum să le atragă iar atenția stăpânilor.

Într-un studiu realizat în anul 2015, s-a constatat că prezența oamenilor poate duce la creșterea fluxului sanguin către ochii, urechile și labele unui câine, ceea ce înseamnă că animalul de companie este emoționat.
Iar atunci când este mângâiat pentru cel puțin un sfert de oră, ritmul cardiac al câinelui scade, precum și nivelul anxietății.

Le-a fost studiată și empatia câinilor. Un studiu din 2012 a examinat comportamentul câinilor față de oamenii aflați în dificultate, care nu erau stăpânii lor. În timp ce studiul a concluzionat faptul că a fost prezentat un comportament asemănător empatiei din partea câinilor, oamenii de știință au decis că acest comportament ar putea fi descris mai bine ca o contagiere emoțională și un obicei de a fi răsplătiți pentru acest tip de vigilență emoțională.

Poate fi empatie? Se pare că seamănă cu aceasta.
Numeroase alte studii privind comportamentul, emoțiile și inteligența au descoperit că aceste animale de companie ascultă interacțiunile umane pentru a evalua cine se comportă urât sau frumos cu stăpânii lor. Aceste studii sunt abia vârful aisbergului atunci când vine vorba despre ceea ce cunoaștem despre câini.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod