Caini la datorie - de serviciu la Cotroceni

Astfel, este depasita etapa incomoda a perchezitionarii detaliate, fara indicii precise, a tuturor persoanelor dintr-un anumit spatiu. Pe de alta parte, simpla prezenta a unui caine intr-o zona de interes este foarte importanta, deoarece acesta reprezinta un puternic factor de intimidare pentru potentialii agresori.

Am avut ocazia sa asistam si la o mica demonstratie de lucru. Unuia dintre caini i s-a dat sa miroasa un saculet in care se afla material explozibil. Acesta a fost pus apoi in geanta in care colegul meu isi tine aparatul de fotografiat si care a fost ascunsa dupa o masina, la cateva zeci de metri de locul unde ne aflam. Cainelui i-a fost suficient mai putin de un minut pentru a ajunge la tinta.

Rasa cel mai des folosita in scopuri utilitare

In tara noastra, Ciobanescul german este utilizat cu preponderenta in misiuni de cautare, datorita caracteristicilor speciale care favorizeaza adaptarea la disciplina militara. Pe de alta parte, desi exista rase cu simtul mirosului mai bine dezvoltat decat cel al Ciobanescului german (Labradorul sau Golden Retrieverul), acestea nu au capacitatea de a rezista in situatii tensionate.
In asemenea cazuri, Ciobanescul german isi justifica renumele si, deci, utilizarea.

De mentionat, totodata, relativa sa autonomie. Odata aflat la locul unde isi desfasoara activitatea, el intra foarte repede in rol. Fiind un caine echilibrat, poate ramane singur intr-un obiectiv pe o durata de pana la cinci - sase ore, fara sa intre in panica.

La un moment dat, s-a incercat integrarea in echipa a unui exemplar de Bloodhound orb. In ciuda faptului ca nu vedea, acesta era apreciat datorita capacitatii sale olfactive. Nu a putut insa ramane alaturi de Ciobanestii germani, deoarece ei nu l-au acceptat.

Cum sunt antrenati cainii

Antrenamentul cainilor are si el o istorie aparte. Acestia sunt selectionati dintr-un numar mare si antrenati, inca de la inceput, intr-o scoala militara de dresaj. Dupa selectia severa de la scoala de dresaj urmeaza examenul de pregatire in domeniul substantelor explozibile. Cainele va fi testat pentru diferite grupe de mirosuri, cele pe care va trebui sa le recunoasca.

Examenul se desfasoara in conditii de lucru diferite (cautare in camp deschis, in masina, in incapere etc.).
Abia dupa trecerea examenului cainii vor fi antrenati sa recunoasca si alte clase de substante explozive. Dresajul specializat se face in unitatea de interventie, de catre instructori atestati, cu aptitudini deosebite.

Socializare si intretinere

Ciobanestii germani pe care i-am intalnit erau echilibrati, veseli si nu pareau deloc stanjeniti de prezenta noastra. Am aflat si de ce. Scurtele perioade de repaus sunt folosite pentru relaxare, plimbare si socializare. In rest, cainii au un regim de viata foarte alert, cu antrenamente si misiuni numeroase.

Sunt receptivi si, in timp, au invatat sa faca diferenta dintre o interventie reala si o simulare. Atunci cand sunt solicitati pentru o misiune, devin foarte atenti si isi iau rolul in serios. Pentru aceasta insa ei trebuie mentinuti tot timpul in stare de alerta si antrenati in mod special.

Dar nu doar socializarea este importanta. Posesorii de caini de rasa, si nu numai, acorda o atentie deosebita proportiilor, alimentatiei si igienei animalelor. Acest lucru este valabil si in cazul cainilor SPP-isti.


Referitor la acest subiect, Dan Nedelcu a subliniat: "Toate produsele si serviciile destinate acestor caini au o calitate ireprosabila. Este foarte important ca ei sa fie niste caini echilibrati, mai ales in momentul interventiilor, iar acest lucru este foarte bine inteles, si nu numai de catre instructori. Structura superioara a Serviciului, conducatorul acestei institutii, domnul director al Serviciului de Protectie si Paza, Gen. Mr. Gabriel Naghi, el insusi un cunoscator in domeniu, ne-a sprijinit ori de cate ori a fost nevoie."

Lord - un veteran celebru

Criteriul dupa care este definita perioada de activitate a unui caine utilitar este rezistenta la uzura, durata medie fiind de aproximativ sapte ani. In plus, in functie de anumite probe, cainele poate fi utilizat in serviciu pana in jurul varstei de noua ani. Printre veterani se numara si Lord, un Ciobanesc german a carui pensionare a fost de curand mediatizata.

Stand de vorba cu plt. maj. Cristian Negoita, unul dintre instructori, acesta ne-a relatat o intamplare petrecuta in Sinaia al carei protagonist a fost Lord.
"Intr-una dintre misiuni, cainele a ales doua geamantane apartinand unui cetatean strain. Dupa o prima inspectie detaliata, nu s-a gasit nimic suspect. Totusi, patrupedul insista asupra manerelor, lucru inexplicabil pentru cei de fata.

Abia atunci cand proprietarul geamantanelor a fost intrebat daca a umblat cu substante explozive, acesta a declarat ca participase la o tragere cu pusca. Urmele de praf de pusca ii ramasesera pe maini si, in ciuda faptului ca erau foarte fine, ele fusesera detectate de Lord, a carui insistenta ii pusese pe ganduri pe participantii la misiune."

Dupa retragere, cainele este luat de obicei acasa de catre instructorul sau, cu care s-a obisnuit de-a lungul anilor. Relatia dintre cainii utilitari si instructorii care ii antreneaza si ii conduc este foarte importanta, de aceasta depinzand reusita misiunilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod