Câinele tău nu este chiar un geniu, conform studiilor

Dacă ești convins că animalul tău de companie este un geniu, s-ar putea să fii dezamăgit de concluziile unui studiu publicat în revista Learning and Behavior.
Studiul a constatat că prietenii patrupezi ai oamenilor sunt destul de obișnuiți la nivel cognitiv în comparație cu alte carnivore, animale domestice. Nu există nicio excepție pentru câinele tău. Însă nu este surprinzător faptul că nu crezi asta. Iată de ce nu este chiar un geniu câinele tău!

Credeai că animalul tău de companie este mai deștept decât alte animale? Câinele tău nu este chiar un geniu, conform unui nou studiu


Întâlnim tot felul de povești excepționale, anecdote ale oamenilor cu privire la câinii lor și la abilitățile lor de a le citi mintea, cărți cu titluri legate de inteligența câinilor etc. Studiile de caz contribuie la percepția conform căreia câinii au o inteligență neobișnuită. Un alt motiv pentru care credem că un câine este inteligent este modul în care ne vedem pe noi.
Atunci când oamenilor li se cere să se evalueze pe trăsături precum inteligența, aceștia tind să dea ratinguri peste medie. Efectul Lake Wobegon se extinde la animalele de companie. Într-un studiu publicat în Basic and Applied Social Psychology, cercetătorii au analizat 137 de stăpâni de animale de companie și animalele lor, pe baza unei serii de trăsături. Rezultatele au arătat că oamenii și-au evaluat animalele de companie ca fiind peste medie pentru trăsăturile dorite și sub medie pentru trăsăturile nedorite.

Cu toate acestea, revizuirea sistematică a literaturii cu privire la cogniția animalelor a descoperit că câinii nu au capacități cognitive speciale comparativ cu lupii, pisicile, delfinii, cimpanzeii, porumbeii și alte câteva specii. De exemplu, câinii nu par a fi mai buni la asocierile de învățare, cum ar fi un comportament și o recompensă, decât alte specii.
În timp ce câinii au un simț al mirosului excelent, abilitățile olfactive ale porcului sunt remarcabile și ar putea fi chiar mai bune decât ale câinilor.

Mai surprinzător decât atât, câinii nu sunt excepționali în capacitatea lor de a percepe și de a folosi semnalele de comunicare de la oameni. Conform ipotezei domesticirii, câinii au fost crescuți pentru a fi deosebit de sensibili la indiciile umane, cum ar fi semnalele cu mâna. Câinii pot folosi într-adevăr indiciile umane. Cu toate acestea, contrar ipotezei domesticirii, aceștia sunt departe de a fi unici când vine vorba de această abilitate. De exemplu, campionii la această categorie sunt delfinii și focile.

Toate aceste informații nu pot diminua beneficiile prieteniei cu un câine. Câinii ne țin companie și chiar ne pot îmbunătăți sănătatea fizică.
Într-un studiu publicat în Nature Scientific Reports, cercetătorii suedezi au examinat relația dintre stăpânii câinilor și sănătatea cardiovasculară într-un eșantion de aproape 3,5 milioane de adulți suedezi. În cadrul sistemului public de sănătate, guvernul suedez are registre ale vizitelor la spital și ale cauzelor morții tuturor cetățenilor și rezidenților suedezi. De asemenea, toți câinii din Suedia trebuie înregistrați la guvern. Cercetătorii au putut astfel corela datele dintre câini și sănătatea stăpânilor. 

Chiar și după ce oamenii de știință au luat în calcul vârsta, educația, statutul socio-economic, stăpânii câinilor au fost supuși unui risc mult mai mic de a suferi de un atac de cord și de a muri din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu persoanele care nu au un câine.
Mai mult, aceste beneficii ale câinilor au fost mai mari pentru persoanele singure. Rezultatele trebuie interpretate cu grijă, dar cercetătorii sugerează două explicații posibile pentru constatări. Deținerea unui câine atenuează stresul cauzat de izolare și depresie, stres corelat cu bolile cardiovasculare. Cea de-a doua explicație este că stăpânii câinilor sunt mai activi din punct de vedere fizic, pentru că trebuie să își scoată câinii afară.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod