Burmilla, vrajitoarea de inimi

Burmilla este o rasa de pisici recent aparuta, dar care se bucura de o imensa popularitate. Evenimentele care au stat la baza infintarii rasei s-au petrecut in Marea Britanie...

Burmilla este o rasa de pisici recent aparuta, dar care se bucura de o imensa popularitate. Evenimentele care au stat la baza infintarii rasei s-au petrecut in Marea Britanie, in vara anului 1981.

Miranda Bickford-Smith (nascuta von Kirchberg) - renumita crescatoare de pisici Albastre de Rusia, proprietara felisei Astahazy - a daruit sotului sau un motan Persan Chinchilla, pe nume Jemari Sanquist. La scurt timp,motanul Jemari s-a imperecheat cu Bambino Lilac Faberg, o femela Burmezalila, desi o asemenea incrucisare nu era deloc de dorit.

Tiffanie - Burmilla cu blana lunga
Pisicile Burmilla au rezultat din incrucisarea Burmezelor cu Persanele Chinchilla, astfel ca ele au mostenit de la acestea din urma gena recesiva responsabila pentru blana lunga.

Din acest motiv, femelele Burmilla pot aduce pe lume, uneori, si pisoiasi cu blana lunga.

Aceste exemplare, initial considerate nedorite, au fost denumite Tiffanie decatre britanici - ele nu trebuie confundate insa cu reprezentantele rasei Chantily Tiffany (originare din America de Nord, cu blana semi-lunga de culoare ciocolatie), ai caror stramosi nu sunt Burmezele, ci pisicile domestice autohtone.

Avand in vedere faptul ca s-a bucurat de o popularitate deosebita in Australia, unde a si fost recunoscuta pentru prima data (in 1999),aceasta varietate Burmilla este denumita Tiffanie australiana, pentru a fi deosebita de "surata" ei nord-americana.

Tiffanie este o pisica de talie medie - cantareste intre 3,5 si 6,5 kg -a carei blana semi-lunga este fina, matasoasa, mai lunga in jurul gatului,formand un guler bogat, iar coada este stufoasa si franjurata.

La fel ca si Burmeza, a carei descendenta este, Tiffanie poseda toate calitatile unui excelent animal de companie, fiind o pisica foarte afectuoasa si plina de energie.

Aspect general
Caracter
Ingrijire

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod