Bulldogul francez - "clovnul in haine de filozof"

In jurul originii Bulldogului francez s-au nascut, de-a lungul timpului, o sumedenie de teorii, care mai de care mai variate. Insa cea mai pertinenta pare...

In jurul originii Bulldogului francez s-au nascut, de-a lungul timpului, o sumedenie de teorii, care mai de care mai variate. Insa cea mai pertinenta pare a fi aceea ca Bulldogul francez il are ca stramos pe "toy" bulldogul adus in Franta de catre muncitorii din Notthingham in timpul revolutiei industriale si crizei economice din Anglia.

Speculatii vizand origini mult mai indepartate mentioneaza opere de arta si schelete ale unui stravechi caine originar din India, cunoscut sub denumirea de Chincha Bulldog, care a trait in Peru si semana destul de mult cu Bulldogul francez.

Sapaturi in siteurile din Ancon (Peru) au scos la iveala trupuri de caini mumificate, cranii si schelete care au confirmat inca o data faptul ca patrupede asemanatoare Bulldogului francez din zilele noastre au trait in aceste teritorii in perioada 1100-1400 d.Hr.

In 1937, profesorii Richard N. Wagner si Max Hilzheimer au studiat cu mare atentie aceste descoperiri. In urma studiilor de laborator, cei doi au demonstrat ca teasta lui Chincha Bulldog avea multe asemanari cu craniul si anatomia Bulldogului francez.

Singura diferenta pe care oamenii de stiinta au descoperit-o era aceea ca teasta lui Chincha Bulldog era in forma de para, nu sferica, precum cea a Bulldogului francez.

Oricum, istoria Bulldogului francez din perioada antica si pana la revolutia industriala din Anglia, nu a fost complet elucidata.

Ce rol a avut revolutia industriala din Anglia in istoria Bulldogului francez?

Ei bine, numarul mare al crizelor economice din secolul al XIX-lea si industria materialelor textile au facut ca viata din Anglia sa fie foarte grea pentru muncitori, in special pentru tesatorii din Notthingham. Din 1850 pana in 1860, industria textila din Anglia a fost in impas. Oamenii au fost inlocuiti cu masinarii. Muncitorii din Notthingham care lucrau manual au ramas, treptat, treptat, fara slujbe.

Cand muncitorii din Notthingham au plecat in Franta pentru a-si cauta de lucru, marea majoritate s-a indreptat spre zona Calais, luand cu ei si Toy-Bulldogii. Acestia se potriveau de minune cu viata din micile apartamente si case in care locuiau tesatorii. In plus, erau si vajnici vanatori de sobolani, "pacostea" secolului. Din incrucisarile Toy-Bulldogilor cu diversi Terrieri de talie mica, au luat nastere primii Bulldogi francezi.

Catre sfarsitul secolului al XIX-lea, Bulldogul francez a inceput sa fie din ce in ce mai apreciat, devenind cainele preferat al clasei muncitoare din Paris.
Fiind "specializat" in prinderea sobolanilor, Bulldogul francez, poreclit "ratier" ("vanatorul de sobolani"), a fost adoptat de macelarii din suburbiile Parisului, De Villette si Pantin. Exemplul acestora a fost urmat de cizmari, carutasi si chiar sergenti.

Fizicul sau, trupul mic, fizionomia neobisnuita si personalitatea sa incantatoare, l-au facut sa devina adoratul curtezanelor, "les belles de nuit". Printre admiratorii acestei rase s-au numarat si Degas, Toulouse Lautrec, Mistinquette, Colette, Mac Orland, regele Edward al VII-lea.

Succesul real al Bulldogului francez a inceput in 1880, cand un grup de crescatori parizieni a organizat intalniri saptamanale dedicate rasei lor mult iubite. In 1885, apare primul registru provizoriu al rasei, iar in 1887, in cadrul unei expozitii chinologice din Paris, este prezentat pentru prima data un Bulldog francez.

Un an mai tarziu, ia nastere primul Club al rasei, sub conducerea lui Marcel Roger. Cu toate acestea, mai aveau sa treaca zece ani pana cand rasa sa fie recunoscuta de Societatea Canina Centrala franceza. Astfel, in 1898, Societatea Canina Centrala franceza a propus o fuziune intre "Clubul iubitorilor de Bulldog francez", condus de Gordon Bennett, si Clubul condus de Marcel Roger.

Ambele parti au intrezarit avantajele acestei infratiri si nu au ezitat in a pune bazele "Bulldog Clubului francez".

Presedinte al clubului a fost desemnat Menas de Corre, iar vicepresedinte, Gordon Bennett.

In curand, turistii americani aveau sa descopere dragalasul Bulldog francez. In 1896, rasa a participat in Statele Unite la celebrul "Westminster Kennel Club Show". Si iata ca Frenchie devenea si rasfatatul Americii! Chiar daca la prima vedere parea un Bulldog in miniatura, urechile sale "de liliac", craniul plat dintre urechi, corpul sau mic si neastamparul sau il diferentiaza de acestia. Bulldogul francez era posesorul unei expresii vioaie si al unui temperament descris de un iubitor al rasei drept viclean, dar si foarte dragalas. Multi l-au caracterizat drept "un clovn in haine de filozof".

In 1897, datorita popularitatii de care s-a bucurat in randul americanilor, ia fiinta "Clubul American de Bulldog Francez".

Bulldogul francez este o rasa branhicefalica a carei morfologie face ca ventilatia pulmonara sa fie mai redusa;
Cainele nu trebuie expus temperaturilor ridicate: vara sunt recomandate plimbarile scurte dimineata devreme, cand inca mai este racoare, si seara, dupa apusul soarelui.


Aspect general: tipic molosilor de format mic; caine puternic, indesat, compact, fata mica, nas carn, urechi erecte, "de liliac", coada scurta, fara a fi cupata, roba scurta; trebuie sa aiba aspectul unui animal activ, inteligent, bine muscularizat, cu un corp bine cladit si o structura osoasa solida.

Comportament/Temperament: sociabil, vesel, jucaus, sportiv, nerabdator; foarte afectuos cu stapanii si copiii.

Talie si greutate: greutatea este cuprinsa in intervalul 8-14 kg, talia fiind proportionala cu greutatea.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alex pe 28 Sep 2011, 23:11
    Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac !!!!

    cum sa tai urechile la un bulldog frances? in primul rand urechile sunt una din caracteristicile principale al bulldog-ului, iar in al doilea rand informativa fratilor si cu moda asta de a taia urechile.. era folosita pt cainii de lupte, fiind mai agili si mai putini vulnerabili pt adversar !!!! nici decum de frumusete !!!!

    2
    0

  • Rolly pe 7 Apr 2011, 11:08
    Doamne fereste-ma !

    Cum sa ii tai urechile bulldogului francez , cand principala caracteristica a bulldogului francez sunt urechile ... Un bulldog francez fara acele simpatice urechiuse este ca o pisica ce ar latra ... o ciudatenie ... Bulldogului Francez nu ii se taie urechile ... uitate oriunde in lume sa vezi ... !!! Mult succes !

    4
    0

  • a_karyna2007 pe 23 Apr 2008, 04:58
    bulldogul francez

    as vrea sa stiu si eu daca bulldogului francez i se pot cupa urechile si daca se poate,ar exista repercursiuni?

    0
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod