Bedlington Terrier - "oita" cu inima de leu

Bedlington Terrierul s-a dezvoltat in Anglia secolului al XIII-lea in Bedlington, un orasel situat in apropiere de Rothbury, in Northumberland. Se pare ca el "se trage" din Otterhound, Dandie...

Bedlington Terrierul s-a dezvoltat in Anglia secolului al XIII-lea in Bedlington, un orasel situat in apropiere de Rothbury, in Northumberland. Se pare ca el "se trage" din Otterhound, Dandie Dinmont Terrier si Whippet.

Initial utilizat la vanatoarea de vulpi, iepuri si bursuci, acest caine era totodata preferatul braconierilor si al exterminatorilor de sobolani din minele din nordul Angliei.

In prezent, Bedlington Terrierul - care, dintre toti terrierii, se mandreste cu cel mai lung pedigree identificabil - se numara printre cele mai populare animale de companie din Marea Britanie. Rasa a fost recunoscuta de catre Kennel Clubul englez in anul 1873, in 1877 fiind prezentata pentru prima oara in expozitie ca rasa distincta.

Puternic, suplu, gratios, cu aptitudini de "vitezoman", Bedlington Terrierul este o aparitie cu totul speciala.

Infatisarea si caracterul temerar reprezinta cele doua motive pentru care acest terrier este cunoscut drept cainele cu "cap de miel si inima de leu".

Intr-adevar, capul in forma de para, spatele arcuit si blana carliontata amintesc aspectul unei oite. In afara de principalele avantaje ale Bedlington Terrierului, si anume dimensiunile reduse si faptul ca naparleste foarte putin, exista si alte atribute care nu sunt dezvaluite decat celor care se apropie mai mult de el.

Ca temperament, acesta difera de majoritatea terrierilor, in sensul ca este mai sensibil si mult mai tacut. Jucaus si vesel, este iubitor cu copiii si destul de prietenos cu strainii.

Extrem de docil, foarte loial stapanilor, el exceleaza la obedienta.

Deseori, insa, Bedlington Terrierul "cauta cu lumanarea" scandalul, raspunzand provocarilor lansate de alti caini. Este bine sa-l tineti departe de asemenea conflicte caci, odata lupta declansata, aceasta poate avea urmari serioase, el fiind un combatant teribil, in ciuda blandetii aparente. De asemenea, atunci cand iesiti la promenada, orice vietuitoare care-i taie calea constituie un prilej de a se lua la intrecere, lansandu-se in cursa.

Acest caine pare potrivit oricarui tip de stapan. Daca sunteti comod din fire si adorati confortul locuintei, Bedlingtonul dumneavoastra va accepta bucuros aceste conditii de trai.

El este nu doar un caine linistit, curat, inteligent, respectuos, care nu topaie pe pereti si nici nu cere sa fie scos neaparat la plimbare, ci si un tovaras incantator. In plus, va ajuta la amenajarea gradinii, demonstrand un real talent la sapaturi.

Intretinerea Bedlington Terrierului cere un ochi atent si daruire. In cazul in care cainele urmeaza sa apara in ring, ar fi bine sa va adresati unui specialist care sa va arate cum sa-l toaletati. Ca pet, principala dumneavoastra grija va fi ca blana acestuia sa se mentina curata si lucioasa.

Aceasta necesita o periere completa, o data sau de doua ori pe saptamana.

Baia aproape ca nu este necesara, deoarece acest tip de blana elimina murdaria foarte usor si rapid. De asemenea, trebuie acordata atentie ingrijirii ochilor, urechilor si unghiilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod