Barzoi - cainele-tar

Puternic si elegant, Barzoiul este o aparitie cu totul deosebita prin talie, aspect si atitudine. Vaneaza alaturi de tar, locuieste la Perkino impreuna cu Marele Duce Nicolae si beneficiaza...
Puternic si elegant, Barzoiul este o aparitie cu totul deosebita prin talie, aspect si atitudine. Vaneaza alaturi de tar, locuieste la Perkino impreuna cu Marele Duce Nicolae si beneficiaza de tot respectul aristocratiei ruse. Este cu certitudine un Romanov...

Folosit la vanatoarea de vulpi, iepuri si chiar la vanatoarea de lupi, Barzoiul are o viteza extraordinara, care-i permite sa vaneze "la ochi", dar este in acelasi timp si un caine puternic, capabil sa faca fata vanatului mare.


Impotriva aparentelor, acest "monument canin", este un excelent caine de paza, fiind suspicios fata de straini si extrem de atasat familiei. In ultima vreme, capacitatea de a se adapta vietii urbane moderne il plaseaza printre cele mai populare rase de companie din Statele Unite si Europa occidentala.

Eleganta si atitudinea sunt motivele pentru care Barzoiul este favoritul cercurilor artistice, ca model, dar si pe post de companie. Pe strazile aglomerate ale marilor metropole, de cealalta parte a impresionantelor garduri ce imprejmuiesc luxoase proprietati, alaturi de doamne elegante sau de tineri artisti si rar, tot mai rar, pe terenurile de vanatoare din Rusia, fascinantul Barzoi a reusit sa se impuna intr-un "secol al oamenilor".


S-a vorbit mult si exista chiar dovezi istorice despre un ogar rusesc folosit la vanatoarea de lupi. Acesta era negru sau brun, avea un par sarmos si se pare ca semana mai mult cu un Irish Wolfhound decat cu Barzoiul modern. Cu toate acestea, se crede ca "sarmosul" Kurlyandskaya Psovaya sta la baza selectiei Barzoiului.

Incepand din anul 1840, Ermolov, iar apoi Machevarianoff, considerati astazi parinti ai rasei, incruciseaza Kurlyandskaya Psovaya cu Barzoiul de munte, pentru a obtine de la acesta diferite calitati necesare unui caine puternic, rezistent si capabil sa atinga o viteza considerabila.


In 1888, dupa moartea lui Machevarianoff, un alt chinolog, numit Walzoff, continua munca de selectie ca administrator al canisei imperiale "Perkino", profitand de fondurile Marelui Duce Nicolae, proprietarul acestei crescatorii.

Din punct de vedere genetic, toti Barzoii moderni sunt urmasi ai cainilor lui Ermolov, caci atat faimoasa canisa "Bolderoff", cat si canisa "Perkino", de unde au fost exportate majoritatea exemplarelor, au utilizat cainii selectionati inca din secolul al XVII-lea de familia Ermolov.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod