Aspect general

Dintre toate pisicile cu par scurt, British Shorthair are cea mai mare talie. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg - masculii ating aproximativ 7-8 kg, iar femelele 4-6 kg. Corpul sau musculos, puternic, este compact, masiv si robust, iar formele rotunjite ii confera aspectul specific de "ursulet". Aceasta pisica are un corp foarte bine proportionat, din toate punctele de vedere.

Una dintre caracteristicile pisicilor British Shorthair este expresia faciala "surazatoare" - felina pare ca zambeste tot timpul, fapt care starneste adesea uimirea si totodata admiratia celor care o vad pentru prima data. Speranta de viata a unei astfel de pisici se ridica la uluitoarea varsta de 20 de ani.


British Shorthair are capul rotund, gatul scurt si gros, pieptul lat, umerii solizi; labele au muschi puternici, sunt groase si moderat de lungi, iar coada este, in general, scurta si se termina cu un vart rotunjit, bont. Urechile, de marime medie spre mica, sunt late la baza, amplasate la distanta, bine acoperite cu blana si smocuri de par. Obrajii sunt proeminenti, dar frumos reliefati; nasul este scurt si drept, iar barbia ferm definita. Ochii mari si rotunzi, distantati, dezvaluie un caracter puternic, decis, dar, in acelasi timp, calm si echilibrat. Ochii trebuie sa aiba o culoare clara, cu nuante de la auriu la caprui, cu exceptia varietatilor albe - ai caror ochi sunt albastri, aurii sau chiar in culori diferite - si cu pointuri (au ochii albastri), a unor pisici tigrate, argintii si umbrite - ai caror ochi sunt verzi.


Asa cum se intampla de regula, masculii British sunt ceva mai mari decat femelele. Foarte pufoasa, dar nu moale, blana scurta a acestor feline isi pastreaza caracteristicile originare - este deasa si plusata, asigurand pisicii protectie impotriva climatului rece si umed din Marea Britanie. Culoarea tipica a blanii pisicilor British Shorthair este albastru, chiar daca intre timp au aparut si alte varietati coloristice. Printre acestea se numara British Shorthair ciocolatiu si lila, cea din urma avand o nuanta gri-roz a blanii. Alta varietate nou aparuta este British Shorthair tipped - pisicile au subparul blanii de un alb-argintiu, iar varfurile blanii colorate intr-o alta nuanta (negru, albastru etc.), adica, mai precis, blana lor se aseamana cu cea a Chinchillei.
Ultima varietate aparuta este insa British Colorpoint, a carei blana se aseamana cu cea a Siamezelor.

In general, o femela British poate aduce pe lume aproximativ 4-5 pui odata. Mamele sunt iubitoare si atente cu puii, fiind dispuse totodata sa petreaca ceva timp si cu stapanii. Ochii pisoilor se deschid, de obicei, in mai putin de o saptamana, iar micutii incep sa manifeste interes pentru hrana uscata mai devreme de implinirea varstei de 3 saptamani. Ei par sa fie foarte atasati de mama si tind sa caute afectiunea si ajutorul ei atat timp cat aceasta le permite. Puii cresc in greutate foarte repede, dar ajung la maturitate mai tarziu decat pisoii din alte rase, dezvoltarea lor fizica si psihica completa fiind atinsa la implinirea varstei de 5 ani.
Datorita faptului ca se maturizeaza atat de greu, pisicile British Shorthair isi pastreaza forma fizica excelenta timp indelungat, iar speranta de viata este semnificativ mai mare decat in cazul altor pisici. Veti fi surprinsi, probabil, sa aflati despre un exemplar British ca tocmai a serbat implinirea a 12 ani, desi acesta nu pare sa aiba mai mult de 5.

Comportament
Alimentatie & Ingrijire
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod