Aspect general

Eleganta, puternica, temperamentala, avand o atitudine regala, Angora Turceasca este o pisica deosebit de frumoasa, supla, agila, cu blana semilunga si matasoasa. Torsul ei este lung, pieptul ingust si adanc, niciodata lat sau cu forme rotunjite, pline. Membrele sunt lungi, cu oase fine, cele posterioare fiind putin mai lungi decat cele anterioare. Cand se afla in miscare, pisica Angora pare ca pluteste cu gratia unei balerine. Capul sau este de marime medie, prelung, de forma triunghiulara, delicat, cu maxilare fin cizelate si barbie frumos rotunjita.
Urechile ei sunt mari, largi la baza, drepte, acoperite pe partea ventrala cu smocuri mari de blana; sunt pozitionate sus, pe crestetul capului, ca o coroana. Ochii ei sunt mari, expresivi, migdalati, alungindu-se usor catre baza urechilor. Blana este fina, lucioasa, de lungime medie si tinde sa se onduleze. In jurul gatului blana formeaza un guler bogat. Coada este lunga, purtata in pozitie ridicata atunci cand pisica se afla in miscare, foarte stufoasa, formand franjuri. Corpul ei este delicat, lung, cu muschi fin desenati.


Din cauza faptului ca Angora naparleste primavara si toamna, in timpul acestor anotimpuri s-ar parea ca pisica ar avea blana scurta, doar coada isi mai pastreaza splendoarea. Blana pisicii Angora este lipsita de subpar (caracteristica ce prezinta avantajul ca faciliteaza intretinerea), astfel ca ea nu se aseamana deloc cu o Persana.

Timp de foarte multi ani, pisica alba cu ochii in culori diferite a reprezentat intruchiparea perfectiunii pentru standardul rasei Angora, dar recent au inceput sa cucereasca din ce in ce mai multa popularitate pisicile Angora de alte culori: negre, albastre, roscate, crem; negre-albastre fumurii, calico, calico diluat, albastre-crem sau chiar bicolore si testoase (tortoiseshell); cu blana tigrata, atat cu tipar clasic, dar si marmorat - argintii, roscate, brune, albastre si crem.
Toate aceste varietati coloristice pot avea ochii verzi, albastri, chihlimbarii, caprui sau chiar si ochi de culori diferite: unul albastru si unul verde sau unul albastru si unul chihlimbariu sau caprui.

Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod