Ara Macao - Papagalul stacojiu

Arealul se continua spre sud, de-a lungul zonei estice aAnzilor, spre Santa Cruz, in Bolivia. In Venezuela, Guyana, Surinam,Guiana Franceza si Brazilia, papagalii Macao stacojii adora sa zboare inpadurile umede si in savane, unde sunt intalniti chiar si la inaltimi de peste 1000 m, departe de zonele populate de oameni. In Trinidad, papagalii Ara Macao au fost semnalati doar in anii 1934 si 1943.

Comportament si reproducere
Papagalii Macao stacojii traiesc in colectivitate, de regula in stoluri de aproximativ treizeci de pasari, exceptand perioada de crestere a puilor,perioada in care grupul se separa. Asemeni altor specii de papagali,si acestia au o anumita rutina zilnica. Ei petrec vreme indelungata in "arbori de dormit", spre care zboara cu regularitate in dupa-amiezele tarzii, si unde raman pe timpul noptii.

Stau inghesuiti unii in altii, pastrand tacerea pana la venirea noptii.

Adesea, cu tipete zgomotoase, se bat pentru a ocupa cel mai bun loc de odihna; astfel, aceste pasari pot fi detectate de la mari distante. Ocazional, Macao folosesc si scorburi de copaci in acelasi scop.

Papagalii isi folosesc propriile cuiburi in fiecare an, atat timp cat sunt utilizabile. Din cauza taliei pasarilor, cuiburile trebuie plasate in scorburi spatioase. De obicei, sunt preferati palmierii uscati. Pe de alta parte, scorburile din copaci si cuiburile de pe maluri sunt folositede animale. In zona sudica, sezonul de imperechere incepe din decembrie,sau chiar din noiembrie, iar in nord mai tarziu, in martie sau aprilie.

De regula, femelele depun doua sau patru oua, de forma eliptica, mai mici decat cele de gaina, intr-un interval cuprins intre trei si cinci zile.

Incubatia dureaza in jur de 25 de zile, perioada in care masculul ramane langa cuib, asteptand aparitia puilor. Dupa ce acestia sunt capabili sa zboare si parasesc cuibul, raman timp de cateva saptamani sub supravegherea parintilor.

Alimentatia
Hrana de baza a papagalilor stacojii este constituita in principal din fructe si legume: mango, smochine, pere, mere, banane, castraveti, morcovi (nu prea copti), paducel, mici cantitati de nuci si alune, seminte de floarea soarelui, canepa, ovaz, mei, papadie, la care se adauga insecte si larvele acestora. Pentru a neutraliza efectul toxinelor continute de fructele crude, pasarile consuma substante minerale din sol.

In perioada de crestere a puilor, in special, papagalii aduna provizii de alimente bogate in proteine animale ca supliment pentru dieta acestora.

In captivitate, medicii veterinari si crescatorii recomanda hrana specializata pentru papagali, completata cu minerale si vitamine, hrana pe care o puteti gasi in pet shop - uri.

Ingrijire
Alaturi de Ara ararauna si Ara chloroptera, Ara Macao este preferatul crescatorilor. Aceasta pasare minunata, adusa in Europa de catre spaniolii care au calatorit in America Centrala in secolele al XV-lea si al XVI-lea, a ajuns treptat sa fie cunoscuta pe intregul continent.

Papagalul se imblanzeste usor si invata repede cateva cuvinte. Este vioi si nu prea galagios, increzator in sine, curios, sociabil. Poate fi lasat in compania altor papagali macaw, dar numai in afara perioadei de imperechere. In afara de asigurarea unui spatiu corespunzator si anume o cusca dotata cu diverse accesorii (neaparat jucarii), temperatura reprezinta un factor de mediu foarte important.

Fiind o pasare tropicala, papagalul stacojiu nu se va simti confortabil daca temperatura scade sub 18 °C. Deocamdata s-au realizat incrucisari intre Ara macao si speciile:Ara chloroptera, Ara Ambigua, Ara militaris si Ara ararauna.

Exemplarele rezultate se remarca printr-un colorit deosebit de atractiv al penajului. Aspectul fizic si atitudinea prietenoasa a papagalului stacojiu au trezit interesul crescatorilor si a castigat simpatia iubitorilor de pasari, devenind astfel una dintre cele mai cautate specii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod