American Staffordshire Terrier

Potrivit cronicilor vremii, povestea American Staffordshire Terrierului incepe undeva in Anglia, pe la sfarsitul secolului al XVIII - lea,si este legata de confruntarile...

Potrivit cronicilor vremii, povestea American Staffordshire Terrierului incepe undeva in Anglia, pe la sfarsitul secolului al XVIII - lea,si este legata de confruntarile dintre caini, care constituiau, intrecut, un prilej de delectare foarte "gustat" de catre amatorii de distractii originale. In efortul lor de a obtine "masini de lupta" cat mai performante, crescatorii au experimentat, de-a lungul mai multor decenii, incrucisari intre buldogi si terrieri de vanatoare.

Produsul unor astfel de imperecheri releva o asemanare izbitoare cu tipul de Amstaff din zilele noastre.

Mai mult, reprezentarile buldogilor din paginile revistei "The Sporting Magazin", din perioada 1798 - 1824, se apropie mai degraba de imaginea Amstaffului cunoscut in prezent decat de cea a buldogului modern. In 1835, insa, asemenea practici au fost incadrate in categoria sporturilor sangeroase si, prin urmare, interzise.

In jurul anului 1860, stramosul Amstaffului calatorea pentru prima oara spre "tara tuturor posibilitatilor", deci se poate vorbi, cu siguranta, despre dezvoltarea unei veritabile rase americane.
Acest cainea reprezentat elementul cheie al succesului colonistilor si fermierilor care au contribuit la prosperitatea Americii.

El era folosit, in general,la munca de la ferma, la vanatoarea de mistreti si ursi (in specialvanat mare), ca paznic al gospodariei si ca animal de companie. Unii dintre ascendenti au fost antrenati, ca si in Anglia, pentru "sport", si anume pentru luptele intre caini.

Extraordinara vitalitate caracteristica rasei este, se pare, consecinta directa a cresterii dirijate in scopul acestor intreceri.

Totusi, incepand din 1930, cresterea selectiva s-a indepartat de la orientarea initiala, astfel incat Amstafful de astazia devenit un minunat companion, excelent caine de show, "uitandu-si" veleitatile de gladiator.

Rasa a fost recunoscuta si inregistrata pentru prima data de catre American Kennel Club (A.K.C.), in 1935 sub denumirea de StaffordshireTerrier, iar in 1972 a primit oficial numele de American StaffordshireTerrier. Datorita potentialului remarcabil, American StaffordshireTerrier participa, in tara de origine, indeosebi, in intreceri sportive din cadrul unor discipline cum ar fi Obedience, Agility, Schutzhund.

Deasemenea, acest caine polivalent este utilizat la actiuni de cautare si salvare a ranitilor sau insoteste chiar si persoane cu handicap,fiind un companion agreabil.

Standard
Comportament

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod