American Shorthair - Visul american

Aceasta rasa este cunoscuta pentru longevitatea sa, robustetea, aspectul fizic deosebit, temperamentul linistit si afectiunea fata de copii si caini. American Shorthair este o rasa...

Cautati o pisica ce va fi un companion gentil, un partener de joaca pentru copiii dumneavoastra si un membru de drept al familiei? Nu trebuie sa mai cautati! Pisica American Shorthair este raspunsul!

Aceasta rasa este cunoscuta pentru longevitatea sa, robustetea, aspectul fizic deosebit, temperamentul linistit si afectiunea fata de copii si caini. American Shorthair este o rasa specific americana, ai carei stramosi au ajuns in America de Nord o data cu primii europeni care s-au stabilit aici.

Documentele atesta prezenta catorva pisici pe "Mayflower", a caror principala "ocupatie" era sa vaneze sobolani.

Frumusetea si firea iubitoare a acestor pisici au ajuns sa fie foarte apreciate, la fel ca si abilitatile lor de a prinde sobolani.

O pisica apartinand acestei rase a ajuns sa fie oferita spre vanzare la a doua Expozitie Anuala de la Madison Square Garden, in anul 1896, pentru fabuloasa suma de 2.500 de dolari!

La inceputul secolului al XX-lea, rasele straine importate in SUA (rase cu par lung si Siamezele) s-au incrucisat cu pisicile native cu par scurt, producand pisoi cu diferite tipuri de blana, culori si temperamente.

Cei care si-au dorit sa pastreze pisicile nord-americane cu par scurt si-au procurat cele mai bune exemplare ale rasei, pe care au inceput sa le imperecheze selectiv pentru a le mentine conformatia, figura expresiva si temperamentul, perfectand in acelasi timp tiparele si caracteristicile de culoare ale rasei American Shorthair, asa cum o cunoastem astazi.

FCA a recunoscut aceasta rasa in 1906, ea fiind una dintre primele cinci rase inregistrate la aceasta Asociatie.

Cunoscuta initial sub denumirea de "pisica domestica cu par scurt", rasa a fost rebotezata in anul 1966, primind numele de American Shorthair, care sugereaza mai bine caracterul ei specific american si care o diferentiaza de toate celelalte rase cu par scurt. Aceasta denumire accentueaza, in acelasi timp, ideea ca pisica nord-americana cu par scurt este in mod clar diferita de exemplarele care se gasesc pe strada.

Din pura intamplare, o pisica cu par scurt si fara pedigree poate semana cu o American Shorthair, asa cum alte rase pot avea caracteristici similare Siamezelor, Persanelor sau altor pisici.


Diferenta, totusi, este ca o pisica cu pedigree poate produce in mod consecvent pisoi avand aceeasi conformatie fizica, aceeasi calitate a blanii si acelasi temperament, acest lucru neintamplandu-se in cazul pisicilor comune. Anii de incrucisari selective si de inregistrari atente ale multor generatii de pisici garanteaza faptul ca fiecare serie de pisoi va avea anumite calitati.

Aceste pisici superbe nu au numai un aspect extraordinar de frumos, ci sunt si sanatoase, nepretentioase si pline de afectiune. Masculii au o talie mai mare ca femelele, cantarind intre 5 si 7 kilograme la maturitate. Femelele adulte au o greutate cuprinsa intre 3,5 si 5,5 kilograme.


Pisicile American Shorthair pot trai pana la varsta de 15, chiar 20 de ani, necesitand vaccinari anuale, vizite periodice la medicul veterinar, hrana de calitate si multa dragoste.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MARIAN pe 12 Dec 2013, 18:23
    american shorthair

    Pentru Laura si Cristina donez numai iubitoarelor de animale motan american shorthair. E foarte frumos,sanatos,lipicios si jucaus. Astept raspuns.

    0
    0

  • Laura pe 9 Apr 2012, 13:13
    Pisicuta American shorthair

    Sunt o mare iubitoare de animale si imi doresc foarte mult sa iau o astfel de pisicuta. Din pacate nu cred ca exista in Romania de rasa pura !

    1
    0

  • gabriel pe 6 Ian 2010, 17:46
    pisica american shorthair

    doresc sa intru in posesia unei pisici american shorthair(pui). unde gasesc?

    0
    0

  • Cristina pe 9 Feb 2009, 10:00
    Pisici

    Vreau si eu pisicuta american shorthair.De unde sa iau????

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod