American Curl - pisicile Peter Pan

Accidente se intampla intotdeauna. La fel si miracole. Si se poatespune ca, in lumea felina, nici unul nu a fost mai surprinzator si mai incantator decat "nasterea" rasei American Curl...
Accidente se intampla intotdeauna. La fel si miracole. Si se poate spune ca, in lumea felina, nici unul nu a fost mai surprinzator si mai incantator decat "nasterea" rasei American Curl in anul 1981. Considerata inca una dintre cele mai noi si mai placute aparitii in familia pisicilor, American Curl continua sa castige admiratori, popularitatea ei fiind in crestere.

"Aparitia"

Totul a inceput intr-o seara calda de iunie a anului 1981, cand Joe Ruga, din Lakewood, California, a observat in apropierea casei sale doi pui de pisica. Primul lucru pe care Grace Ruga, sotia sa, l-a remarcat cand a iesit din casa pentru a le da de mancare, a fost ca acestia erau, de fapt, doua pisicute adorabile, care aveau urechile pliate spre inapoi (buclate). Aceasta trasatura neobisnuita era prezenta atat la cea neagra cu par lung, botezata ulterior Shulamith, cat si la cea alba cu negru si par semilung, denumita Panda. Cu toate ca Shulamith era foarte grijulie cu sora sa, aceasta a fugit, iar mica minune neagra, alintata Shu, s-a instalat definitiv atat in casa, cat si in inima sotilor Ruga. Lucrurile au luat o alta intorsatura in luna decembrie a aceluiasi an, cand s-au nascut primii pui, Shu dovedindu-se o mama grijulie.


Cu adevarat exceptional era faptul ca, dupa un timp, pisoii au dezvoltat aceleasi "bucle" specifice ale urechilor. Acest fapt i-a convins pe sotii Ruga ca Shulamith nu era doar o felina neobisnuita, cu urechi ciudate, ci reprezentanta unei rase aparte de pisici! Ei au contactat-o pe Jean Grimm - arbitru CFA si crescatoare de Scottish Fold - care, dupa o atenta examinare a mamei si a puilor, le-a confirmat aceasta opinie. Drumul pana la recunoasterea rasei era insa lung, dar Grace si Joe Ruga, ajutati de Jean si de alti entuziasti iubitori de pisici, au reusit sa organizeze prima prezentare American Curl la Palm Springs, California, in data de 23 octombrie 1983.

Dupa studiul atent al standardelor de Abisiniana, Mau Egipteana si Ocicat si dupa examinarea extrem de minutioasa a caracteristicilor fizice ale lui Shulamith, s-a redactat primul standard de American Curl. Datorita faptului ca aceasta rasa a luat nastere in urma unei mutatii genetice spontane, aparuta la o pisica de rasa comuna, standardul a fost structurat in jurul caracteristicilor anatomice ale lui Shu, "fondatoarea" rasei. Astfel, s-a stabilit ca singurele incrucisari posibile sunt cele cu pisici comune care se apropie foarte mult de acest standard.
~n acest fel se asigura o baza genetica larga si viguroasa, pastrandu-se in acelasi timp caracteristicile rasei.

Recunoasterea

In vederea studierii acestei mutatii neobisnuite, au fost contactati doi geneticieni de marca, Solveig Pflueger si Roy Robinson, care au stabilit ca inedita buclare a urechilor este o caracteristica genetica ce apare la fiecare caz, determinata de o gena dominanta ce nu provoaca nici un fel de anomalie. Gena responsabila de aceasta mutatie spontana este considerata a fi unic-dominanta.

Prima imperechere Curl - Curl a avut loc in ianuarie 1984, puii nascandu-se in martie, iar unul dintre ei, botezat Playit By Ear, un motan alb cu negru, a devenit primul American Curl homozigot. Acest fapt a insemnat ca toti descendentii lui au avut urechi buclate, indiferent de pisicile (cu urechi buclate sau nu) cu care Playit By Ear a fost imperecheat. Incepand din acel an au avut loc numeroase imperecheri Curl - Curl, fara a rezulta niciodata pui cu anomalii genetice. Crescatorii au demonstrat ca pisoii sunt in general foarte rezistenti si mai putin predispusi bolilor ce afecteaza alte rase, fapt ce se datoreaza si imensei baze genetice folosite in programele de reproductie.


Doua urechi poznase

Cand se nasc, puii de American Curl au urechile drepte, dar in 3 - 7 zile acestea incep sa se curbeze, fara a-si pierde din fermitate. Dupa aproximativ 6 saptamani, ele continua sa creasca, incepand sa se "bucleze" si sa devina mai flexibile, ajungand la forma definitiva la varsta de 4 luni. De-abia acum, in functie de acest parametru, crescatorii pot determina calitatea puilor - pet, breeder sau show. Impreuna cu gradul de conformitate cu standardul, buclarea deplina a urechilor (urmand o curba lenta si gratioasa, fara schimbari bruste de directie - vezi fig.1) sunt determinante in stabilirea calitatii micilor exemplare. Vazut din spate, unghiul ideal arata ca in fig.2, unde se mai pot observa si liniile imaginare care urmaresc curbura urechii de-a lungul varfurilor rotunjite, fiind indreptate catre centrul bazei craniului. Mentionam ca, pe baza gradului de buclare a urechilor parintilor, este, practic, imposibil de anticipat daca pisoii vor fi de calitate pet, breeder sau show.

Un temperament grozav!

American Curl sunt niste pisici curioase si extrem de sociabile. Ele sunt credincioase stapanilor, prietenoase cu adultii si copiii si tolerante cu celelalte animale de companie.
Aduse intr-o casa noua, nu sunt agresive fata de vechii "locatari", acordandu-le acestora timp sa se acomodeze cu recenta prezenta. Deseori, comportamentul lor a fost asemanat cu cel canin, pisicile American Curl tinandu-se dupa stapani pentru a nu pierde nimic din activitatile casei. Inteligente si echilibrate, ele isi pastreaza totusi ceva din temperamentul din "copilarie" pe parcursul intregii vietii, fiind alintate "pisicile Peter Pan". (Dupa eroul piesei lui J. M. Barrie, aparuta in 1904, - un baietel care fuge in }ara lui Niciodata-Niciodata, si care, astfel, nu mai ajunge sa creasca, ramanand de-a pururi copil). Fara a fi deosebit de vorbarete, pisicile cu urechi buclate stiu sa se faca ascultate, daca vor ceva neaparat. Pe scurt, American Curl sunt extrem de afectuoase si inteligente - cu adevarat irezistibile!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana maria pe 4 Dec 2011, 16:10
    caut

    as dori si eu un puiutz de pisica...albastra de rusia....va rog din suflet daca stiti ceva anunatati-ma la nr de tel: 0720962614

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod