Afectiunile prostatei si castrarea masculilor - o solutie radicala pentru sanatatea cainelui

Afectiunile prostatei si tumorile testiculare domina patologia aparatului genital al cainilor bartani. In cele mai multe cazuri de imbolnavire a prostatei, castrarea...

Afectiunile prostatei si tumorile testiculare domina patologia aparatului genital al cainilor bartani. In cele mai multe cazuri de imbolnavire a prostatei, castrarea reprezinta una dintre solutii, devenind uneori chiar o necesitate. Prostata este o glanda care secreta lichidul prostatic, parte componenta a lichidului seminal cu rol in distributia spermatozoizilor. 

Afectiunile prostatei la caini 

In afectiunile prostatei, lichidul sufera modificari cantitative si calitative care duc la scaderea fertilitatii. Astfel, lichidul secretat in cantitate mai mica nu dilueaza suficient spermatozoizii. In infectiile glandei, pH-ul modificat al lichidului prostatic reduce mobilitatea spermatozoizilor, aceste doua aspecte constituind cauze importante ale infertilitatii.


Hiperplazia benigna a prostatei, infectiile, chisturile paraprostatice si adenocorcinomul reprezinta principalele afectiuni ale prostatei. In toate aceste situatii, prostata creste in volum, este inflamata si dureroasa, exercitand o presiune variabila asupra organelor invecinate.

Principalele simptome ale afectiunilor prostatei sunt: tendinta de constipatie, urinare cu sange sau doar pierderea unor picaturi de sange intre urinari, disconfort abdominal.

De cele mai multe ori, cainele are temperatura ridicata, nu mananca, este apatic si se deplaseaza cu greutate.

Hiperplazia benigna a prostatei se intalneste la cainii cu varsta de peste sase ani, in special la cei care nu au o viata sexuala activa. Etiologia nu se cunoaste pe deplin, dar un rol important il are stimularea androgenica, in absenta actului sexual (cainele vine in contact cu catelele in calduri, dar nu face monta). Prostata creste in volum in timp, pe parcursul a luni sau chiar ani de zile.

In acest caz, castrarea este tratamentul cel mai indicat, dupa care se inregistreaza o involutie completa a prostatei in cateva luni. Se poate recurge si la un tratament medicamentos cu antiandrogeni (exemplu: estogeni), dar nu este la fel de eficient si de sigur, deoarece pot aparea efecte secundare nedorite si, de asemenea, efectul poate fi temporar.

Infectiile prostatei se pot realiza cu diferiti microbi, pe calea sangelui sau a uretrei. Sunt insotite frecvent de infectii urinare, contaminarea facandu-se prin refluxul lichidului prostatic in vezica urinara. Tabloul clinic este mai grav de aceasta data: animalul are febra mare, abdomen dureros, se deshidrateaza si se poate instala septicemia si starea de soc.
De obicei, infectia nu este difuza, ci apare sub forma unor abcese de diferite marimi.

Tratamentul se instituie imediat, cu antibiotice cu spectru larg, timp de 2-4 saptamani, rehidratare corespunzatoare si mentinerea generala a organismului. Abcesele pot fi drenate chirurgical. Se recomanda ca antibioterapia sa fie urmata de castrarea chirurgicala.

Infectia cronica evolueaza fara semne clinice evidente, fiind sugerata de infectiile urinare recidivante. Aceasta forma se vindeca mai greu, antibioterapia prelungindu-se peste 4 saptamani.

Chistii paraprostatici se deceleaza de multe ori intamplator, cu ocazia unei ecografii sau atunci cand sunt suficient de mari ca sa preseze organele din jur si sa determine astfel exprimarea semnelor clinice. Tratamentul medicamentos este ineficient. Se recomanda excizia chistilor si castrarea.

Adenocorcinomul sau cancerul prostatei poate aparea cu o incidenta mult mai mica la caine fata de om. Castrarea nu protejeaza animalul de dezvoltarea acestei maladii. Persistenta prostatomegaliei la cainele castrat sugereaza existenta neoplasmului. Certitudinea se obtine prin biopsie. Metastazele pot aparea in zonele invecinate: oasele bazinului, vertebre, limfonoduli sau vezica urinara.

Afectiunile prostatei la caini - tumorile

Tumorile testiculare - De cele mai multe ori, testiculele tumorizate se descopera accidental la o consultatie de rutina, cand medicul veterinar remarca diferenta de marime si consistenta testiculelor: un testicul este mult marit in volum si la palpare este denivelat, iar testiculul contralateral este atrofiat. Ectopia testiculara reprezinta o cauza frecventa a tumorizarii, testiculul ramanand, de obicei, in cavitatea abdominala la o temperatura mult mai ridicata fata de cea scrotala.

Unii caini cu tumori testiculare prezinta sindromul de feminizatie, datorita excesului de estrogeni: mameloanele sunt hipertrofiate, prezinta o alopecie in regiunea ventrala a abdomenului si pe fata interna a membrelor. De asemenea, se inregistreaza scaderea libidoului si infertilitatea. Metastazele sunt rare, de aceea castrarea este suficienta ca si terapie.

Inflamatia acuta a prostatei este relativ frecventa la caine. Este produsa de diversi germeni bacterieni, ajunsi fie pe cale ascendenta, fie pe cale descendenta. Cele mai multe infectii ale prostatei sunt secundare infectiilor tractului urinar.

Principalele semne clinice ale prostatitei sunt eforturile de a urina si constipatia.

Cainele are febra, merge greu si manifesta durere la palpatia abdominala sau rectala a prostatei. Daca degetul atinge glanda inflamata, se simte caldura si fluctuatie.

Diagnosticul se bazeaza pe semnele clinice si pe examenul radiografic, care va arata daca prostata este marita.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, dupa testarea sensibilitatii germenilor izolati.

Castrarea este indepartarea pe cale chirurgicala a glandelor sexuale ale aparatului genital, testiculul la mascul si ovarul la femela.

Castrarea masculului este o operatie mult mai simpla decat cea a castrarii femelelor, deoarece glandele sexuale ale acestuia, testiculele, sunt exterioare, deci nu este necesara deschiderea abdomenului, ca la femele. Si la masculi operatia se practica sub anestezie generala.

Varsta optima este dupa 1-2 ani, in functie de rasa, dupa ce animalul a atins maturitatea corporala. In urma castrarii, animalele isi reduc din nervozitate, devin mai echilibrate, iar unele boli legate de hormonii genitali, cum sunt adenomul de prostata si tumprile circulare ale anusului, isi reduc incidenta.

 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alice maierean pe 13 Dec 2015, 15:41
    umflarea zonei testiculare la un ciobanesc mioritic

    Am un ciobanesc mioritic de 5 ani si zilele trecute am observat ca zona testiculelor este cazuta mult, avand aspectul de balon ce-i atarna intre picioare.L-am dus la medicul veterinar si mi-a spus(in urma consultarii sub anestezie generala), ca are puroi si ca peretii testiculari nu au fost afectatii.A fost doar osimpla intepatura si s-a acumulat puroi.De 5 zile e sub tratament cu antibiotice retard, dar cainele devine din ce in ce mai agitat si vrea sa se linga la punga respectiva.Mai mult de atat, azi(acincea zi) am vazut ca urineaza cu sange.Tin sa mentionez ca am mai avut un caine ciobanesc mioritic care a urinat cu sange, l-am castrat, si dupa castrare a fost si mai rau, dupa ce urina, facea prin toata curtea numai coaguli curati de sange.Ce ar putea sa fie la cainele meu de acuma?Nu as vrea sa-l castrez degeaba, dar as vrea sa stiu calea de vindecare. Multumesc.

    0
    0

  • victoras pe 28 Mar 2015, 21:18
    infectia scrotului la catel

    am un metis (soricar cu pechinez) de 6 ani, iar acum 2 luni am constatat ca pielea scrotului este aspra si prezinta coji, care indepartate sangerau. am mers la medic si mi-a dat un sprei dar fara efect .am consultat alt medic care mi-a dat niste unguente cu antibiotice, dar nici astea nu au dat rezultata . facea infectie pe sub pielea scrotului si cand se lingea sangera si era carne vie. acum urmeaza un tratament cu antibiotice ,( dat de un alt medic) scrotul tot uscat este putin scortosla pitait dar in jurul lui pielea este rosiatica. poate fi o dermatita din caza contactului cu gresia spalata cu detergenti pe baza de clor?. Orcum nici unul din medici nu mi-a dat un diagnostic. Luni merg cu el la control. nu este castrat, este vioi, mananca( este cam grasut( este caine de talie mica) Daca am posibilitatea sa va trimit cateva poze cu starea scrotului din ultima perioada. Va multumesc anticipat pentru sfat!

    1
    0

  • sorina pe 21 Mar 2015, 22:18
    metiz terrier 10 ani

    Catel de 10 ani,cu chist la un rinichi si chisturi la prostata,descoperite la o ecografie, medicul imi recomanda castrarea,sant foarte îngrijorată pt el,are si o labuta rupta care i sa vindecat asa anul trecut, cu tratament homeopatic,ma interesează daca nu e complicat sa îl castrez,mie frică sa nu-l pierd,ce pot face pt el, e riscant sa îl castrez,

    1
    0

  • sorina pe 21 Mar 2015, 22:18
    metiz terrier 10 ani

    Catel de 10 ani,cu chist la un rinichi si chisturi la prostata,descoperite la o ecografie, medicul imi recomanda castrarea,sant foarte îngrijorată pt el,are si o labuta rupta care i sa vindecat asa anul trecut, cu tratament homeopatic,ma interesează daca nu e complicat sa îl castrez,mie frică sa nu-l pierd,ce pot face pt el, e riscant sa îl castrez,

    0
    1

  • IOAN.PLATON pe 7 Apr 2013, 08:54
    prostata marita

    Buna ziua, am caniche de 13 ani care lasa picaturi de singe ,de cele mai multe ori este constipat,prostata marita-dar este destul de vioi si maninca bine. Va rog sa-mi spuneti la ce tratament medicamentos sa recurg-multumesc.

    13
    0

  • Calin pe 9 Oct 2011, 04:03
    vreau sa fiu castrat.

    Dar ce, eu ca om nu pot sa fiu castrat? Vreau finca nu mai vreau sa sufar din dragoste. calin22ro@gmail.com

    2
    3

  • iulia obretin pe 20 Iul 2011, 11:42
    inflamatia la caini

    buna ziua am un caine metis de un an. In zona genitala ii apar din cand in cand doua chisturi de marimea unei nuci. Am fost la doctor si pana sa ajung acolo, acestea au disparut. Doctorul spune ca nu are nimic, dar a slabit, nu mai mananca si atunci cand ii apar se culca pe spate sa-l masezi. Ce are?

    0
    0

  • Iulia Sincofschi pe 12 Nov 2010, 19:26
    testicol marit caine adult ( 11 ani )..fara dureri

    se dovedeste inca o data ca nevoia te invata ! Credeam ca stiu tot avand 3 caini !!! Nu-i asa ! Bracul meu german in varsta de 11 ani are de ceva vreme un testicol marit ! Din cate vad nu acuza dureri, urineaza normal, are pofta de mancare...am fost la doctor care recomanda operatie-dar nu-mi spune ce are !!!! As dori si alte opinii, eventual avizate de experiente reusite. Multumesc mult !

    8
    0

  • Irina Petrut pe 20 Apr 2010, 15:31
    Prostata

    Buna ! Am un Boxer de 13 ani si 3 luni, caruia in urma cu 1 an a inceput sa i se mareasca un testicul,devenind totodata mai tare si mai fierbinte ! De curand nu mai reuseste sa tina urina nici pana la scara,uneori face chiar in casa!Am observat si mici urme sangerii in urina! Mereu i picura urina ! Am citit comentariile,am luat in considerare castrarea,dar Nu stiu dc la varsta lui e bine sa-l operez! Va rog , sfatuiti-ma ce solutie sa aleg?

    1
    11

  • ana pe 15 Mai 2009, 12:48
    prostata la caini

    buna ziua!am si eu eu metis de 10 ani si jumatate si in luna ianuarie a fost diagnosticat cu 'cancer la prostata" ....expresia medicului.tratamentul recomandat a fost prostamol,2 pe zi.acum i se umfla un testicul. celalalt i-a fost scos in urma cu 4 ani.ce poate sa fie acum? multumesc

    4
    5

  • ana pe 15 Mai 2009, 12:46
    prostata la caini

    buna ziua!am si eu eu metis de 10 ani si jumatate si in luna ianuarie a fost diagnosticat cu 'cancer la prostata" ....expresia medicului.tratamentul recomandat a fost prostamol,2 pe zi.acum i se umfla un testicul. celalalt i-a fost scos in urma cu 4 ani.ce poate sa fie acum? multumesc

    0
    2

  • bianca pe 21 Apr 2009, 18:08
    nr de tel

    imi pare rau ca nu am avzut mai devreme rugamintea dvs...va dau nr acuma poate veti mai avea nevoie...este un doctor exceptional pe care il recomand cu caldura tuturor iubitorilor de animale.0721.268.026 alina herghelegiu-cabinet -Aleea Şt.Octavian Iosif 2, bl.M 51, parter(zona timpuri noi)

    2
    3

  • G pe 9 Aug 2008, 14:47
    prostata cu tumoare

    indepartarea chisturilor este riscanta?i-mi e frica sa aibe sanse mai putine de viata dupa operatie.

    4
    0

  • G pe 9 Aug 2008, 14:37
    prostata cu tumoare

    cainele meu are 7 ani si la ecografie a fost depistat cu prostata marita cu niste chisturi.de 1 luna-i administrez PROSCAR dar va rog sa-mi spuneti daca-l castrez dispare boala?cu Ypozal e mai bine?sau cu prostamol?

    3
    2

  • Lungu Ciprian pe 25 Iun 2008, 21:33
    date contact

    cum pot afla datele de contact ale doamnei Dr. Alina Herghelegiu???? am un pit bull de 9 ani cu ceva probleme ale prostatei si o hernie cauzata de aceasta, dupa ce am fost cu el la un "specialiast" mi s-a spus ca singura mea optiune este extirparea prostatei ...locuind la bloc am fost nevoit sa imi fac cele mai "negre" scenarii si sa ma trezesc incapabil sa iau o decizie...totul s-a schimbat cand am dat de acest site si ma bucur enorm ca mi-am recapatat speranta , as dori sa intru in legatura cu doamna Herghelegiu sa ma indrume mai departe in problema mea, multumesc anticipat si astept nerabdator un raspuns.

    5
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod