Un interior practic, agreabil si confortabil

Amenajarea unui interior, in egala masura practic, agreabil si confortabil: iata ceva nu tocmai facil. Ai nevoie de un designer? Daca nu mergi la medic pentru ca - nu-i asa? - doar stii ce te doare...

Amenajarea unui interior, in egala masura practic, agreabil si confortabil: iata ceva nu tocmai facil. Ai nevoie de un designer? Daca nu mergi la medic pentru ca - nu-i asa? - doar stii ce te doare, daca te "coafezi" singura pentru ca stii mai bine cum, daca legi cu sarma tot ce se strica (ce mare lucru?) - si exemplele pot continua - atunci nu, nu ai nevoie.

Transforma spatiul

Pornind de la caracteristicile initiale ale spatiului, putem opera numeroase transformari gratie catorva efecte vizuale bine stapanite.

1. Pardoseli: cel mai adesea incaperile unei case sunt decorate diferit.

Pentru a obtine un efect de marire este recomandat acelasi tip de pardoseala pe o suprafata care sa cuprinda cat mai multe camere.

2. Decoratii murale: benzile orizontale dau un efect de lungire a peretilor, iar plafonul pare mai coborat. Din contra, benzile verticale dau impresia de inaltime (deja o stiai, doar aplicai zilnic aceste efecte in vestimentatia ta).

3. Efectul oglinzilor: in spatiul adesea restrans al unei locuinte, oglinzile sunt o solutie pentru modificarea vizuala a volumelor.

4. Efectul de inaltime: pentru spatii inguste si joase solutia poate fi acoperirea plafonului cu o suprafata usor reflectanta care va prelua culoarea luminoasa a peretilor.
Mobilele inalte dau de asemenea impresia ca plafoanele sunt mai joase. Rezolvarea consta in divizarea suprafetei acestora prin benzi care sa accentueze verticalitatea.

5. Efectul de largire: se manifesta simultan cu acela de coborare a plafonului. Un tavan de culoare inchisa, culoare ce coboara si pe pereti intr-o banda perimetrala, combinat cu pereti de culoare deschisa, da impresia de largire a spatiului.

6. Modificarea proportiilor: un perete poate parea mai mic daca se fragmenteaza suprafata prin tonalitati puternice. Un culoar ingust si inalt, cu plafonul si pardoseala de culori mai inchise decat peretii, va avea (din punct de vedere optic) proportii mult mai agreabile.

Corecteaza volumele

1.
Foloseste plafoane false. Acestea pot fi binecunoscutele plafoane casetate sau din carton/gips, dar sa nu uitam o serie intreaga de materiale: prelate perforate, materiale plastice diverse opace sau transparente, metal, tesaturi textile, special concepute pentru acest scop.

2. Apeleaza la "ruperile" de nivel ale pardoselei. Atentie! Sunt aplicabile numai in spatii generoase.

3. Foloseste separatiile usoare. Storurile, paravanele, draperiile, vitraliile, semineele centrale etc. pot deveni elemente decorative deosebit de importante.

Putem concluziona ca pentru a aduce modificari substantiale spatiului in care locuim nu este intotdeauna necesar sa daramam pereti si sa reconstruim, transformandu-ne casa in santier.

De cele mai multe ori exista solutii poate mai elegante, mai rapide si cu siguranta mai economice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod