Teiul – batranul tamaduitor cu miros vesnic tanar

Aroma teilor infloriti ne imbie sa lasam grijile deoparte si sa ne bucuram de serile frumoase prin parc, sa petrecem cateva momente pe alei, este cea mai buna cale de a-ti incanta simturile.
Aroma teilor infloriti ne imbie sa lasam grijile deoparte si sa ne bucuram de serile frumoase prin parc, sa petrecem cateva momente pe alei, este cea mai buna cale de a-ti incanta simturile.

Florile de tei sunt cunoscute inca din vechime pentru eficienta pe care o au in calmarea nervilor. In Europa, acesti copaci sunt cunoscuti pentru varstele inaintate pe care le ating, unii depasind cateva secole. De exemplu, un tei apartinand speciei Tilia Cordata din Gloucestershire, Anglia, are varsta de 2000 de ani.
In Elvetia, acesta este mentionat intr-un document din anul 1357 si descris ca fiind deja "magnam"- urias. Pe o placa, gasita la poalele sale, se mentioneaza ca in anul 1155 teiul se afla deja in acel loc.

Florile de tei ne scapa de migrene si de alte nevroze, iar proprietatile lor terapeutice erau, in trecut, indicate bolnavilor de epilepsie. Astazi florile de tei sunt culese si folosite in varii tratamente.

Uleiul volatil extras din ele are efect antiseptic si neurosedativ. Acesta este recomandat in cazul starilor de iritabilitate, anxietate sau chiar si in cazul atacurilor de panica.Efectul relaxant si actiunea benefica a flavonoidelor asupra arterelor fac din florile de tei un remediu util pentru reducerea presiunii sangelui si arterosclerozei.
De asemenea, teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda ceaiul de tei in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei.

Sunt cunoscute peste 30 de specii de tei, care se gasesc in Asia, Europa si estul Americii de Nord. Pentru obtinerea ceaiului sunt folosite in mare parte florile acestuia, dar si frunzele. De cele mai multe ori este utilizat in tratarea: afectiunilor respiratorii, anxietătii, nevralgiilor și migrenelor, afectiunilor inflamatorii, afectiunilor renale, dischineziei biliare si colecistitei.Acesta este un ceai de consumat de catre persoanele stresate sau care au probleme cu somnul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod