Stilurile de viata diferite presupun... locuinte si nevoi diferite!

Exista, evident, mai multe stiluri de viata si, implicit, diverse maniere de a locui. Unii calatoresc mult, altii sunt atasati de locuinta lor. Dar, indiferent de acestea, fiecare cauta un sentiment de...

Exista, evident, mai multe stiluri de viata si, implicit, diverse maniere de a locui. Unii calatoresc mult, altii sunt atasati de locuinta lor. Dar, indiferent de acestea, fiecare cauta un sentiment de calm si siguranta, intr-o locuinta adaptata nevoilor si gusturilor sale.

Nevoile sunt intotdeauna diferite pentru fiecare. Mai mult, acestea difera in functie de locul unde este amplasata locuinta: aceeasi familie se comporta intr-un anumit mod in locuinta din oras si intr-o cu totul alta maniera in casa de vacanta, in timpul week end-ului.

Putem spune ca solutia optima poate fi gasita prin examinarea cazurilor generale si adaptarea lor la detaliile personale.



1. Daca esti celibatara si iti petreci mult timp in afara locuintei...

Nu ai nevoie de un apartament mare, ci mai degraba de un refugiu, foarte ordonat, care permite rezolvarea treburilor casnice in minimul de timp. Bucataria va fi mica si organizata foarte rational, iar baia, cu dotari care sa solicite cat mai putina intretinere. Vei acorda multa atentie calitatii spatiului de dormit.

2. Daca esti studenta...

Vei petrece mult timp studiind! Coltul de lucru va fi organizat pentru a avea la indemana toate obiectele si documentele pe care le folosesti frecvent. Vei acorda atentie iluminatului. Bucataria va fi foarte mica, iar baia, usor de intretinut.
Patul va fi acoperit in timpul zilei cu o cuvertura, iar numerosii prieteni care te vor vizita vor putea sta pe perne decorative raspandite prin camera.

3. Daca locuiesti in familie...

Necesitatile si gusturile se multiplica o data cu numarul membrilor. Personalitatea fiecaruia se va rasfrange asupra camerei proprii. Din contra, spatiile comune vor trebui sa corespunda unei medii si vor trebui sa contina zone pentru odihna, conversatie, lectura etc.

Daca incaperea principala nu este prea mare, aici se vor suprapune mai multe functiuni. De pilda, coltul de odihna-lectura, va deveni, cu alte ocazii, un loc de privit la televizor. Locuinta va contine spatii de depozitare si, in mod ideal, doua bai...



4. Daca primesti musafiri in mod frecvent...

Vei acorda mare atentie zonei de intrare, cea in care musafirii iau primul contact cu locuinta. Ambianta zonei de primire va putea fi modificata dupa caz, iluminarea si dispunerea scaunelor putand juca un rol important. De pilda, daca ai o intalnire amicala, ambianta va fi mai calda, mai intima, cu iluminat punctual.

5. Daca traiesti la tara...

Trebuie sa tii cont de necesitatile vietii rurale, tributara conditiilor atmosferice. Casa este mai dificil de incalzit, pentru ca usile se deschid adesea direct spre exterior.

Principalele imbunatatiri pe care le poti aduce: o sala de baie, izolatii termice si un sistem de incalzire eficient.

Pentru mobilare, este recomandata asocierea unor piese traditionale din zona, cu piese de mobilier contemporan.

6. Daca lucrezi acasa...

In functie de activitate, dotarile incaperii se vor subordona scopului: culori, materiale, dispunerea mobilierului, iluminarea naturala si artificiala. Sa nu uitam ca ordinea favorizeaza calmul mental necesar sustinerii unei activitati solicitante.

Cele cateva exemple nu sunt limitative, ci incearca sa demonstreze ca exista o infinitate de solutii care pot fi adaptate modului tau de viata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod