Știi regula de 5 secunde care se aplică atunci când cade mâncarea? Iată ce zic studiile

Ți s-a întâmplat vreodată să îți cadă un produs alimentar pe jos, după care l-ai ridicat și l-ai mâncat? Iar până acum ai auzit de regula de 5 secunde care se aplică atunci când cade mâncarea, adică dacă ridici produsul căzut suficient de repede, acesta încă este comestibil și nu te va îmbolnăvi.

Cum funcționează regula de 5 secunde când cade mâncarea?

Cercetătorii de la Universitatea Aston din Birmingham, Marea Britanie, susțin că au descoperit că regula de 5 secunde ar putea fi extinsă la o jumătate de oră în unele cazuri. Expertul în germeni, profesorul Anthony Hilton, de la Universitatea Aston, spune că regula depinde în întregime de natura suprafeței podelei și tipul de aliment care a căzut. În mod evident, produsele alimentare acoperite în mod vizibil de praf sau murdărie nu ar trebui să fie consumate, însă cât timp nu sunt contaminate în mod evident, oamenii de știință au spus că este puțin probabil să fi luat bacterii dăunătoare de la câteva secunde petrecute pe o podea din interior.

Însă consumul de alimente, care a stat oricât pe podea, nu poate fi cu totul fără riscuri, după cum afirmă Hilton.
Dar există și alți factori pe care ar trebui să-i ai în vedere atunci când analizezi ce să faci când o gustare delicioasă a căzut pe jos.

Cercetătorii susțin că durata de timp petrecută pe podea nu reprezintă un factor relevant pentru transferul bacterian în ceea ce privește alimentele uscate. În cadrul studiului, au fost testate diferite alimente lăsate pe podele interioare, care conțin 10 milioane de bacterii, inclusiv covoare, linoleum și gresie. Conform acestui raport, alimentele uscate, precum biscuiții, ciocolata, chipsurile și chiar și senvișurile, pot fi consumate de pe o podea cu gresie sau laminată chiar și după ce au trecut 30 de minute.


Însă când vine vorba de alimentele umede, cum ar fi pastele, cartofii prăjiți, gogoșile, pâinea prăjită cu unt, regula de 5 secunde încă se aplică, dacă nu observi direct contaminarea alimentelor. De exemplu, dacă felia de pâine unsă cu unt cade pe partea fără unt.

Aceste noi descoperiri reprezintă un contrast puternic pentru majoritatea studiilor realizate în trecut. În 2016, cercetătorii de la Universitatea Rugers au spus că au demascat regula de 5 secunde, avertizând că alimentele care au căzut pe podea nu ar trebui mâncate.
Potrivit cercetării, transferul de bacterii poate începe în mai puțin de o secundă pentru anumite tipuri de produse alimentare și suprafețe. Dar cercetarea a concluzionat și că tipul de suprafață și produse alimentare joacă un rol important în transferul bacterian, confirmând cercetările realizate de Universitatea Aston.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod