Sase intrebari carora trebuie sa le raspunzi cand iti decorezi locuinta

Vrei sa iti decorezi locuinta? Vrei sa ii schimbi complet aspectul? Vrei cu totul altceva decat pana acum? Foarte bine! Iata de unde trebuie sa incepi! Nu conteaza ca esti novice in acest domeniu sau...

Vrei sa iti decorezi locuinta? Vrei sa ii schimbi complet aspectul? Vrei cu totul altceva decat pana acum? Foarte bine! Iata de unde trebuie sa incepi!

Nu conteaza ca esti novice in acest domeniu sau ca esti un designer experimentat - de cele mai multe ori, o iei de la zero, atunci cand incepi un nou proiect, iar informatiile de care ai nevoie sunt aceleasi.

Insa inainte de a te apuca de treaba, este important sa iti raspunzi la anumite intrebari. Noi am selectat sase astfel de intrebari pentru tine. Raspunsul pe care singura ti-l vei oferi te va ajuta sa te decizi asupra lucrurilor si elementelor pe care trebuie sa le incluzi si/sau sa le excluzi din incaperile supuse "transformarii"...

1. Care este functionalitatea acestei camere?

Este o intrebare de baza, extrem de importanta - o data ce stabilesti la ce anume vei folosi incaperea respectiva si care este "semnificatia" pe care i-o acorzi (living, camera de oaspeti, camera intregii familii etc.), iti va fi mult mai usor sa stabilesti tipul de mobilier pe care il vei include.

Este evident, spre exemplu, ca in dormitor vei avea nevoie de pat (dimensiunile si forma le alegi in functie de preferinte...), o masuta si noptiere, pe langa alte elemente pe care le doresti prezente. Daca ai suficient spatiu, vei include un dressing, o combina muzicala, un televizor sau alta aparatura tehnologica, un dulap, o sofa sau un fotoliu.



Pe langa toate acestea, daca doresti in mod special sa ai in dormitor si o zona pentru aparatura cu ajutorul careia iti faci in fiecare dimineata si/sau seara exercitiile fizice, trebuie sa iei in considerare spatiul disponibil, mobilierul adecvat si alte asemenea lucruri pe care vrei sa le incluzi in planurile tale.

2. Cat de des intentionez sa folosesc aceasta incapere?

Raspunsul la aceasta intrebare te va ajuta sa te hotarasti asupra bugetului si a culorilor utilizate. Un spatiu pe care nu il folosesti in mod frecvent nu ar trebui sa "inghita" prea multi bani din bugetul tau, poate, si asa destul de limitat... De asemenea, poate fi o incapere in care sa iti incerci imaginatia si creativitatea cu niste culori mai indraznete sau cu un stil de design interior care sa fie complet diferit fata de restul locuintei tale. In acest fel, va deveni "pata de culoare" a caminului tau, in care te vei putea retrage pentru relaxare si pentru "incarcarea bateriilor".

3. De cata lumina are nevoie aceasta incapere?

O data ce vei gasi raspunsul la aceasta intrebare, vei sti cum sa iti alegi paleta cromatica si cum sa abordezi (uneori) spinoasa problema a ferestrelor - cat de mari, cat de luminoase, cat de multe... O camera in ferestrele careia bate mereu soarele va fi ideala pentru culori pale, soft, iar ferestrele trebuie sa fie prevazute cu perdele vaporoase, care sa permita aerului sa patrunda mai usor, precum si cu draperii si jaluzele.


Daca insa incaperea este intunecoasa, amplasata pe nord, fara prea mari sanse ca soarele sa patrunda in camera, atunci este preferabil sa alegi culori calde si vii, care o vor "deschide" mai mult. Pentru ferestre, trebuie sa aplici acelasi tratament ca mai sus, exceptand draperiile si jaluzele, care intuneca foarte mult - ferestrele trebuie sa se deschida usor si sa aiba perdele cat mai vaporoase, care sa permita oricarei raze de soare sa patrunda in incapere cat mai usor.

4. Care este culoarea mea preferata si cum o pot folosi cat mai bine in designul interior al camerei?

Daca iti place foarte mult o anumita culoare, dar sotul tau considera ca este mult mai potrivita pentru baie sau bucatarie, nu dispera! Poate ca nu va fi o idee grozava sa varuiesti peretii in absenta lui in verde pal, dar poti apela la alte "artificii", care iti vor permite sa te bucuri de culoarea ta preferata in incaperea care iti este cea mai apropiata sufletului.

Cum? Foarte simplu! Poti cumpara anumite tesaturi, pentru husele si cuverturile fotoliilor sau ale patului, un covor sau alte elemente de decor si accesorii care includ, printre altele, si aceasta nuanta care iti insenineaza tie inima! Sotul tau nu va avea de ce sa comenteze!

Foloseste-te de aceste obiecte multicolore ca fiind punctul de plecare pentru decorarea incaperii respective.
Poate ca vei sfarsi prin a varui peretii intr-o culoare care nu te incanta foarte mult, dar vei reusi sa "inghesui" in incapere fotoliul preferat al sotului tau, facandu-i astfel o bucurie... Iar cireasa de pe tort va fi ca vei "infiltra" culoarea ta preferata in toate aceste obiecte decorative care iti vor bucura privirea.

In plus, trebuie sa tii minte faptul ca paleta coloristica de fundal ofera un aspect general incaperii, insa culorile de accent sunt cele care "fura privirea" si care se constituie in puncte focale ale camerei.

5. Care este locatia mea preferata pentru vacanta sau cladirea preferata?

Nu trece cu vederea aceasta intrebare! Care a fost primul lucru care ti-a aparut in gand acum? Plaja, muntele sau o dimineata linistita, cu micul dejun servit la pat, intr-o cabana frumoasa? Ce anume te atrage atat de mult la aceasta locatie pe care o iubesti? Sa fie culoarea, starea pe care ti-o creeaza sau stilul ei? Cum poti "duplica" toate aceste lucruri in camera ta?

Daca plaja este locul tau preferat pentru relaxare, atunci poti "arunca" pe podea un covor de culoarea nisipului, poti varui peretii intr-un albastru deschis, poti aseza pe rafturile mobilierului boluri din sticla pline cu scoici, cochilii de melci si nisip. Un acvariu ar arata minunat in acest context si va da incaperii tale acel aer marin pe care ti-l doresti atat de mult...



6. Cum pot aranja mobilierul astfel incat sa arate cat mai bine?

Desi nu orice tehnica decorativa se potriveste oricarui proiect, aceste sfaturi te vor ajuta sa incepi lucrul, mai ales daca nu stii de unde sa demarezi "transformarea":

Gaseste punctul focal (sau de interes) al incaperii si foloseste-te de acesta pentru a centra elementele de mobilier.

Incearca sa nu blochezi caile normale de acces in si prin camera.

In primul rand, asaza elementele mari de mobilier, apoi pe cele mijlocii, iar ultimele, pe cele de mici dimensiuni.

Asaza o masuta si o veioza langa fotolii sau sofa.

Incearca sa echilibrezi elementele de mari dimensiuni, cum ar fi o sofa sau semineul (in cazul fericit in care ai asa ceva...), cu un element de o dimensiune similara, amplasat in coltul total opus.

Pastreaza o distanta "decenta" intre elementele de mobilier, care sa lase spatiul sa "respire".

Gandeste-te la un covor care nu acopera decat o portiune din podea ca la o insula in interiorul camerei, in functie de care iti construiesti intregul aranjament mobilier.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod