Sa ne organizam bucataria

Cand vine vorba de bucatria noastra ne gandim la mai multe lucruri:la gatit, la prepararea conservelor pentru iarna, la mancat si la depozitarea mancarurilor.
Cand vine vorba de bucatria noastra ne gandim la mai multe lucruri: la gatit, la prepararea conservelor pentru iarna, la mancat si la depozitarea mancarurilor.

Dar daca identificam foarte bine tot ceea ce putem face in bucatarie de ce sa nu o organizam asa cum se cuvine? Asa obtinem mai mult spatiu si mai mult spor. Cu cat stim mai bine care si cum sa le gasim la locul lor, cu atat vom termina mai repede trebaluiala prin bucatarie. Ce inseamna asta? Nimic altceva decat mai mult timp liber pe care sa-l petreci oricum altcumva numai in bucatarie nu.

Iata si cateva trucuri pentru a-ti organiza cat mai simplu posibil bucataria.

1. Intr-o parte a bucatariei, de preferinta cat mai aproape de chiuveta, asaza toate obiectele ce te ajuta la gatit. Sa nu uiti de mixer, castronul favorit si tocatorul pentru legume.


2. Langa aragaz, depoziteaza-ti oalele si tigaile cu coada sau fara coada. Este bine si frumos ca oalele si capacele sa fie depozitate in acelasi loc. Asa vei cauta mai putin capacul potrivit iar daca cineva isi va "baga nasul" in dulapiorul tau va fi impresionat de cat de ordonate sunt toate. Poti impresiuna asa chiar si soacrele.

3. Tavile nu trebuiesc folosite foarte des (decat daca iti place sa prepari prajiturele toata ziua), asa ca pentru cele ce le folosesc doar la anumite ocazii, sfatul este sa nu le depozitezi la un loc cu oalele si tigaile. Cele care gatesc toata ziua prajituri este bine sa-si pastreze "uneltele" in apropirea aragazului. Oricum in ambele cazuri trebuie respectata o conditie: sa fie asezate in acelasi loc.


4. Farfuriile, paharele, argintaria (acolo unde este cazul), castronelele si servetelele trebuie plasate in asa fel incat asezatul mesei sa fie o placere nu o corvoada. Cu alte cuvinte trebuie depozitate in acelasi loc sau in macar in aceeasi parte a bucatariei. Daca farfuriile si tacamurile pot sta in acelasi dulap, locul servetelelor ar trebui sa fie intr-un dulap uscat sau intr-un sertar al mesei. Ce te faci atunci cand vrei sa asezi masa si farfuriile sunt postate la mare distanta de ea? Pai vei face mai multi pasi pana la ele si implicit vei pierde mai mult timp.

5. Nu uita sa pastrezi ceva spatiu liber pentru a-ti depozita toate ingredintele si alte cele necesare prepararii mancarurilor. Ce poate fi mai obositor decat sa cauti foile de dafin intr-o parte si piperul in alta? Evita o organizare care sa te oboseasca mereu incat sa te tot auzi spunand: "nu gasesc nimic in bucataria asta!".


6. Depoziteaza ustensilele micute separt de cele mari. Cum ar fi sa ai un cutit mare, o strecuratoare pentu ceai si instrumentul cu care iti intepi castravetii cand ii pui la murat in acelasi loc? Daca bucataria ta este dotata cu o multime de sertare, pastreaza uneltele pentru gatit intr-un seratar, cele speciale in altul, cele folosite zilnic in altul si tot asa in functie de numarul sertarelor.

7. Multe dintre bucatarese prefera un sertar sau un suport de lemn in care sa-si depoziteze uneltele folosite cel mai des. Daca ai un loc anume amenajat pentru asa ceva in bucatarie, foloseste un vas dragut, care sa te atraga mereu cand esti prin preajma lui. Poate asa vei gati mai des si cu mai mare spor.

8. Nu uita sa folosesti separatoare in sertare ca sa nu se amestece unelele de gatit intre ele.
Cum ar fi sa ai o bucatarie bine organizata si sertare foarte dezordonate?

9. In fiecare bucatarie exista un sertar, fie el cat de mic, in care bucataresele amatoare sau nu depoziteasa lucruri nu asa de utile pentru bucatarie. La ce ma refer: la un ciocan micut, vederile mai vechi, dar inca dragi, ata si acul si multele altele. Un singur sfat aici: incearca ca aceste lucruri sa fie cat mai putine cu putinta si sa-ti fie din cand in cand utile. Adica sa nu "blocheze" sertarul degeaba.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod