Reguli de confort in dormitor

O treime din viata o petrecem in dormitor, daca luam in calcul opt ore de somn din cele 24 ale unei zile. De aceea, aceasta camera trebuie sa reprezinte un rol de refugiu...
O treime din viata o petrecem in dormitor, daca luam in calcul opt ore de somn din cele 24 ale unei zile. De aceea, aceasta camera trebuie sa reprezinte un rol de refugiu si, tocmai de aceea, este indicat ca amenajarea sa creeze o atmosfera calda si intima, care sa imbie la somn si relaxare.

Simplitatea, ca nota dominanta

O amenajare simpla, cu forme geometrice clare, ofera o atmosfera calma si relaxanta, foarte potrivita pentru camera de odihna. In nici un caz nu incerca sa testezi in dormitor cele mai extravagante tendinte din amenajarile interioare.
Principalul punct de interes al dormitorului trebuie sa fie patul.
Indiferent daca este impunator, rotund sau cu baldachin, el trebuie sa te imbie sa te asezi si sa capteze privirile tuturor celor care intra in camera.

Noptierele pot avea diverse stiluri si forme diferite, dar important este sa fie functionale. Cele mai moderne sunt acum considerate cele suspendate, eventual cu fante de lumina care sa patrunda discret printr-un accesoriu semitransparent.


Amenajarea dormitorului trebuie sa va reprezinte, astfel incat este obligatoriu ca obiectele de aici sa va aduca aminte de momente fericite, petrecute impreuna. Nu ezita sa expui in dormitor statueta cumparata in luna de miere sau scoica culeasa de pe malul marii in seara in care v-ati logodit.


Cu capul spre nord

Un pat in care dorm doua persoane trebuie sa aiba ambele laturi mari libere, astfel incat nici unul dintre parteneri sa nu aiba accesul blocat de perete sau vreun corp de mobilier.

Din vremuri stravechi se spune ca trebuie sa dormim cu corpul orientat pe axa nord – sud, dar, de fapt, nu este vorba despre punctele cardinale si despre polii magnetici. Sfatuiti de specialisti in domeniu, designerii de interior ne recomanda sa dormim cu capul catre nordul magnetic, diferit cu 15 grade fata de cel geografic, pentru ca liniile de camp magnetic taie pamantul de la nord la sud.

Fara computer sau laptop

Chiar daca ai o slujba solicitanta si o viata alerta, dormitorul trebuie sa ramana oaza ta de relaxare, un refugiu in calea grijilor si a problemelor cotidiene. Un computer care „troneaza” aici nu face decat sa strice atmosfera. Daca spatiul nu-ti permite sa asezi calculatorul sau laptopul in alta parte, incearca cel putin sa nu-l amplasezi astfel incat sa fie ultimul lucru pe care il vezi inainte de a adormi sau primul care iti apare in fata ochilor dimineata.


Efecte vizuale si olfactive relaxante

Iluminatul dormitorului trebuie sa fie cald si filtrat si, din acest motiv, trebuie sa folosesti becuri de intensitate scazuta sau care ofera o lumina difuza. Chiar daca nu ai timp prea des pentru seri romantice, pastreaza in aceasta camera lumanari care sa te imbie la odihna si relaxare.

Un mic secret al designerilor celebri este stimularea simtului olfactiv. Acopera becurile cu un strat de ulei esential, pentru aromoterapie, care vor emana mirosuri calmante sau senzuale in dormitor. Daca preferi plantele proaspete, o vaza cu flori de sezon va schimba foarte mult atmosfera camerei.


Un articol de Sabina Nicolae
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dumita pe 11 Feb 2011, 00:03
    In cautarea de idei pentru amenajarea unui apartament

    Buna ziua, Am intrat in sosesia unui ap cu 3 camere si nu stiu cum sa-l amenajez. A-ti putea sa ma ajutati cu un site sau adresa cuiva caruia sa-i dau dimensiunile camerelor, bucatariei si sa-mi faca o schita? Multumesc

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod