Pregatiri rapide pentru sarbatori

In aceasta perioada, mai mult decat oricand, timpul pare sa fie inamicul public numarul unu. Cumparaturile fara limita, curatenia istovitoare, alergatul dupa cadouri, gestionarea banilor si prepararea diverselor mancaruri sunt numai cateva dintre temele "obligatorii" care se inscriu pe lista.
In aceasta perioada, mai mult decat oricand, timpul pare sa fie inamicul public numarul unu. Cumparaturile fara limita, curatenia istovitoare, alergatul dupa cadouri, gestionarea banilor si prepararea diverselor mancaruri sunt numai cateva dintre temele "obligatorii" care se inscriu pe lista. Unde mai pui ca trebuie sa te prezinti si la serviciu zi de zi, ca doar nu s-a inventat "concediul pentru pregatiri festive"...

Daca iti petreci perioada de dinaintea sarbatorilor agitandu-te panicata, este momentul sa pui in aplicare cateva strategii de gestionare a timpului.

Cumparaturi online


Cumparaturile online te ajuta sa economisesti foarte mult timp, in comparatie cu cele clasice. Desi pana acum ceva vreme exista o usoara lipsa de incredere in acest tip de shopping, se pare ca mai nou online-ul castiga teren.
Important este sa gasesti un magazin online care iti ofera o gama cat mai variata de produse, astfel incat sa iti poti "centraliza" cumparaturile. Nu uita ca unele magazine online au deadline in ceea ce priveste data expedierii produselor. Comanda-le cu ceva timp in avans astfel incat sa te asiguri ca le primesti la timp, chiar daca exista mici intarzieri din cauza transportului.

Listele te salveaza


Daca nu iti faci cumparaturile online, listele sunt cele care te salveaza in marile magazine. Organizeaza-ti lista de cumparaturi pe doua coloane, una dintre ele sa includa produse alimentare, iar cealalta produse non-alimentare. In momentul in care ai pus un produs in cos, taie-l de pe lista. In acest fel te asiguri ca nu omiti nimic, iar timpul de alergat prin hypermarket este mult redus.

Inaintea tuturor


De cativa ani, parca exista un pact: toata lumea merge la cumparaturi cu o zi, doua inainte de Craciun. Este una dintre cele mai proaste idei.
Pe langa faptul ca iti vei pierde o zi intreaga miscandu-te ca melcul printre sutele de carucioare de cumparaturi, te vei si enerva foarte tare cand vei descoperi ca multe dintre produsele pe care le cauti nu mai sunt pe rafturi. Alege sa faci cumparaturile inaintea "valului", cu ceva mai multe zile inaintea sarbatorilor. O alta varianta este sa mergi noaptea la cumparaturi, dar la fel, cu ceva mai multe zile inaintea sarbatorilor.

Tehnica finalizarii


Alege un weekend in care sa faci curatenie generala si nu omite absolut nimic. Scuzele de genul "las camera asta pentru zilele urmatoare" nu functioneaza pentru ca in zilele urmatoare vei avea cu totul altceva de facut. O tehnica ce iti permite sa elimini astfel de scapari este tehnica finalizarii, sau asa cum au numit-o creatorii sai americani, tehnica "Getting Things Done" (GTD).


In momentul in care incepi o activitate, nu renunta la ea pana ce nu o duci la bun sfarsit, iar abia apoi poti trece la urmatoarea. Obiceiul de a incepe tot si nu a termina nimic te epuizeaza si transforma totul in haos.

Tehnica "Pomodoro"


Francesco Cirillo, directorul unei mari companii din Italia, a pus bazele unei tehnici pe cat de simple, pe atat de eficiente. Tehnica se numeste Pomodoro si presupune folosirea unui timer de bucatarie (care in cazul lui Cirillo era in forma de rosie - "pomodoro") limitat la 25 de minute. Acest lucru inseamna ca ai la dispozitie 25 de minute pentru a realiza o activitate aleasa de tine. In acest fel te asiguri ca nu te lasi distrasa de la actvitatea pe care vrei sa o duci la bun sfarsit si nu pierzi timpul.


Pe de alta parte, aceasta tehnica are si un efect motivant. Faptul ca termini in cele 25 de minute ceea ce ti-ai propus iti va aduce un plus de multumire. Un alt beneficiu al tehnicii Pomodoro este ca te invata sa estimezi corect timpul de care ai nevoie pentru a realiza ceva. Poti folosi aceasta tehnica cu succes atunci cand faci curatenie, cand gatesti sau chiar si la birou.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod