Pregateste-ti casa pentru Paste!

Pastele, Invierea Domnului, este una dintre cele mai importante sarbatori pe care le avem. Numeroase obiceiuri si datini vorbesc despre curatenia - trupeasca si sufleteasca...

Pastele, Invierea Domnului, este una dintre cele mai importante sarbatori pe care le avem. Numeroase obiceiuri si datini vorbesc despre curatenia - trupeasca si sufleteasca - pe care trebuie sa o avem in cinstea acestei sarbatori.

Postul este si el important in acest sens. In plus, asa cum fac toate gospodinele, cu siguranta si tu ai inceput de mult sa "smotruiesti" casa, pregatind locuinta pentru noaptea de magie in care ti se reaminteste de minunea Invierii lui Iisus Hristos...

Mai mult decat orice, casa ta trebuie sa respire... primavara, sa fie aerisita si proaspata, pregatita pentru clipele in care vei sta la masa alaturi de familia si prietenii tai cei mai dragi.

Curatenia locuintei nu este numai o parte necesara a vietii cotidiene si casnice, dar, in acest context, al sarbatorii Pastelui, reprezinta un simbol - dorinta de a ne lepada de mizerie, de rautate, de urat si de a imbratisa lumina si prospetimea, de a respira viata adevarata.

Primavara te va ajuta enorm in modificarea atmosferei din casa ta. Aerul este cu mult mai curat acum, iar parfumul delicat al florilor de mai se va dizolva placut in camere.

Si, da, cuvantul de ordine il reprezinta florile si decoratiunile cu specific de Paste.

Florile proaspete sunt o necesitate! Fie ca le asezi in vaze, pe rafturile din biblioteca, fie ca organizezi niste aranjamente sofisticate pe masa din living, vei asigura succesul unei dupa-amieze si seri minunate petrecute in sanul familiei...

Culorile vii, proaspete si miresmele "crude" si delicate ale lalelelor, narciselor si liliacului, pur si simplu invita primavara in locuinta ta! Este o schimbare binevenita dupa frigul iernii si serile ploioase in care abia asteptai razele soarelui...

Tocmai de aceea, acum este important sa "scapi" si de mobila greoaie si covoarele sufocante - camerele vor fi astfel mult mai spatioase si iti vor permite sa "respiri" in voie.

Acest lucru, bineinteles, daca mai ai timp pentru rearanjatul elementelor de mobilier, pe langa toate celelalte lucruri pe care le ai de facut...

Dar, daca decizi sa "exilezi" canapeaua veche intr-o incapere ce nu va fi folosita in mod deosebit in timpul vizitelor si reuniunii de familie, aducand in locul ei doua fotolii spatioase, de doua persoane, sa stii ca nu vei face o alegere gresita! Te va solicita mai mult din punct de vedere fizic aceasta schimbare, dar vei castiga mai mult spatiu si acesta nu este putin lucru!

In ceea ce priveste combinatia de culori, poti crea tu insati niste aranjamente florale minunate, in vaze sau suporturi de portelan foarte delicate.

Ai nevoie de culori cat mai vii, asa ca aici te poti juca si poti deveni cat mai inventiva cu putinta.

Combinatia ideala: galben, albastru, verde, alb si roz. Pentru cele mai frumoase flori, nu poti alege decat cele mai frumoase fete de masa, asortate... Imprimeurile florale in tonuri asemanatoare, vor asigura o placuta simetrie.

Te poti juca cu imaginatia si crea infinite combinatii - cu trandafiri, daca acestea sunt florile tale preferate, sau in tonuri pastelate.

Exista, bineinteles, si varianta decoratiunilor cu specific pentru Paste. Ai gasit, in drumurile tale prin magazine, o fata de masa cu un imprimeu dragut, cu iepurasi si oua de Paste? Foarte bine si sa nu iti para rau ca ai cumparat-o, desi de asemenea accesorii nu duci lipsa!

Si nu uita ca acum exista pe piata o sumedenie de modele de servetele - cu siguranta vei gasi unele potrivite cu imprimeul fetei de masa. Atata timp cat alegi culori vesele si placute, asortate, nu ai cum sa dai gres!

Peste fata de masa, poti aseza un cosulet din paie de orez, umplut cu oua rosii, la care asortezi o lumanare alba, galbena sau roz, patrata, pentru contrast.

Bineinteles, florile proaspete nu pot lipsi, dar ai grija ca acestea sa nu fie prea inalte, impiedicand astfel persoanele care stau la masa sa se vada si sa converseze.

Pe rafturi sau pe masuta televizorului, poti aseza cosulete asemanatoare, cu iepurasi sau puisori (din ciocolata, pentru placerea copiilor, sau din material plastic sau ceramic - exista in comert nenumarate figurine de acest tip, colorate, sau chiar cosulete gata aranjate). Atmosfera este deja creata!

De asemenea, te poti ajuta si de plantele pe care le ai deja in apartament. Cine a spus ca o planta intr-un ghiveci nu poate fi "impodobita"? Gaseste un vas mai mare, decorat frumos, in care sa pui ghiveciul respectiv.

Este important ca acest vas sa fie suficient de inalt pentru a acoperi marginea de plastic sau de ceramica a ghiveciului. Cu un material textil sau din hartie creponata, de culoare verde-crud sau rosu-visiniu, acopera marginile plantei, astfel incat sa acoperi pamantul.

Daca doresti, poti aseza pe acest "covoras" artificial, cateva oua rosii (daca ai ales culoarea verde) sau vopsite in galben (daca ai ales rosul sau visiniul).



Nu uita de cei mici! Copiilor le place sa fie surprinsi si se asteapta ca, de Paste, Iepurasul sa le aduca multe cadouri. Le poti face o mica bucurie, asezand pe masa cosulete impodobite cu panglici din rafie, pline cu dulciuri - turta dulce in forma de iepurasi, puisori, oua si flori - si bomboane!

Acum, tot ceea ce iti mai ramane de facut este sa iti intampini invitatii, familia si prietenii, sa aduci pe masa bucatele imbelsugate, cozonacul si ouale rosii, sa ciocniti un pahar de vin si sa spuneti cu bucurie "Hristos a inviat!", "Adevarat a inviat!"...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod