Plite electrice sau pe gaz? Ce să alegi

Nu știi ce să alegi între plitele electrice sau pe gaz? Utilarea bucătăriei nu este una dintre cele mai ușoare misiuni. Cea mai dificilă parte este alegerea electrocasnicelor.
Pentru că sunt o investiție pe termen lung, trebuie să te asiguri că faci alegerea corectă. Descoperă care este diferența dintre plitele electrice și cele pe gaz.

Plitele electrice sau pe gaz?

Plite electrice

Există mai multe tipuri de plite electrice, fiecare dintre ele având caracteristici diferite. Câteva dintre cele mai cunoscute sunt plitele vitroceramice și plitele cu inducție. Plitele vitroceramice sunt la rândul lor de două tipuri, radiante și cu halogen. Prima variantă funcționează prin încălzirea unei rezistențe electrice, iar cea de-a doua este alimentată cu lumină infraroșie cu halogen. Ambele tipuri sunt acoperite cu vitroceramică, un material incasabil, rezistent la temperaturi ridicate. 
Sunt ușor de curățat, dar cu timpul, sticla vitroceramică se poate zgâria. De asemenea, pentru că plita ajunge la temperaturi ridicate, orice resturi de mâncare care cad pe suprafața plitei se ard și devin mai dificil de curățat.
Din această cauză, plita se poate păta în zonele ochiurilor, iar frecarea cu materiale abrazive precum bureți de vase accentuează aceste zone inestetice. Plitele electrice sunt mai eficiente decât cele cu gaz, reușind să aducă preparatele la temperatura dorită într-un timp mult mai scurt.

Plitele cu inducție

Și plitele cu inducție sunt acoperite cu sticlă vitroceramică rezistentă. Dar spre deosebire de plitele electrice clasice, suprafața lor nu ajunge la temperaturi ridicate. Acestea includ bobine speciale care generează un câmp magnetic ce este transformat în căldură. Mai exact, în cazul plitelor cu inducție fundul vasului este cel care ajunge la temperaturi înalte, nu plita în sine. De aceea, plitele cu inducție funcționează numai cu anumite tipuri de oale, care sunt de obicei mai scumpe decât cele clasice. Dacă ai deja oale și vase de gătit, vei fi nevoită să le schimbi dacă ai de gând să-ți cumperi o plită cu inducție. 
Pe de altă parte, pentru că nu plita în sine se încinge, ci fundul vasului de gătit, plitele cu inducție sunt mai puțin predispuse să se păteze permanent, spre deosebire de plitele electrice obișnuite.
Un alt avantaj al plitei cu inducție este viteza mare de gătire. Aceasta reușește să aducă alimentele preparate la temperatura dorită într-un timp foarte scurt. Suprafața de gătire este uniformă, ceea ce îți permite să gătești mai eficient, iar nivelul de temperatură poate fi reglat exact în funcție de nevoile tale. Plitele cu inducție includ de obicei trepte de gătire de la 1 la 10.
Pe de altă parte, este mult mai sigură în cazul în care ai copii. Suprafața plitei nu se încălzește la temperaturi mari și scade astfel riscul accidentărilor. Pentru că funcționează pe baza undelor magnetice, plita cu inducție este sensibilă la fluctuațiile de curent. Dacă locuiești într-o zonă care este afectată de fluctuații, plita ta ar putea să dea erori și să se stingă.
Materialul vitroceramic este rezistent, dar nu indistructibil. Se poate sparge dacă scapi un vas pe plită sau dacă pui o oală plină care are o greutate prea mare.
Diametrul vaselor de gătit este, de asemenea, important. O oală sau tigaie care depășește diametrul suprafeței de gătit nu se va încălzi uniform.

Plitele cu gaz

Plitele cu gaz sunt cel mai cunoscute și folosite, fiind în același timp cel mai accesibile. Dar comparativ cu plitele electrice  și cu inducție au cea mai scăzută performanță și o rată ridicată de pierdere a energiei. De asemenea, în cazul plitelor cu gaz există ricul accidentărilor din cauza flăcărilor, dar și a posibilelor pierderi de gaz. Este necesar să investești într-un detector de gaz și de fum pentru mai multă siguranță. Avantajul este acela că sunt compatibile cu o gamă variată de oale, tigăi și vase de gătit, dar și că funcționează atunci când te confrunți cu o pană de curent.

Plitele mixte

Dacă nu te poți decide între plite electrice sau pe gaz, există și varianta mixtă. Poți alege o plită cu patru zone de gătit, dintre care două electrice și două cu gaz.
Este o opțiune bună pentru cei care se confruntă des cu pene de curent și vor să aibă o soluție de rezervă, dar și pentru cei care vor să prepare mâncăruri pe ochiul plitei cu gaz care nu ar putea fi preparate la plita electrică. De exemplu, tigăile wok, ceaunurile cu fund rotund sau tabla pentru copt ardei și vinete sunt mai ușor de folosit pe plita clasică, cu gaz. 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod