Parfumul... dezlantuirea simturilor: intre rasfat si necesitate?

Stiai ca felul in care mirosi poate influenta perceptia pe care o au oamenii despre tine? De exemplu, o aroma de grapefruit roz o sa te faca cu sase ani mai tanara, in timp ce o aroma florala, dar condimentata, te va face sa fii perceputa ca o persoana mai slaba.
Se pare ca parfumul a fost inventat in mileniul 2 inainte de Hristos, in zona Mesopotamiei. Prima chimista din istorie se numea Tapputi si, potrivit unei scrieri cuneiforme, este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor.

Desi in Europa, mai ales in Franta, industria parfumurilor a luat amploare sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (regina a Frantei), pe nume Rene, fabricarea esentelor frumos mirositoare fusese initiata cu mult inainte, inca din 1221, de catre calugarii de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.


Astazi, intr-un clasament efectuat de catre producatorii parfumieri, pentru a stabili care sunt cele mai folosite parfumuri din intreaga lume, se pare ca primele 3 pozitii apartin unor case cu renume si istorie in domeniu.

Pe primul loc se afla Chanel “No.5.” Celebrul parfum a fost si va ramane probabil pentru mult timp numarul 1 in industria parfumurilor.
Acesta a fost creat in 1921 , de chimistul Ernest Beaux pentru Coco Chanel, si promovat de catre vedete precum Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Catherine Deneuve, Audrey Tatou sau Vanessa Paradis.


Pe pozitia secunda regasim “L’Air Du Temps” (Nina Ricci) - un parfum creat in 1948 care inca se vinde in cantitati mari. Exista voci care afirma ca ar fi fost unul din parfumurile preferate de Lady Diana. Conform statisticilor, la fiecare 5 secunde un astfel de parfum este vandut undeva in lume.
Locul trei este ocupat de “J'adore” (Christian Dior) - creat in 1999, acest parfum a cucerit rapid inimile femeilor devenind extrem de popular.


Sticla in forma de amfora greceasca si combinatia inedita de arome (mandarine, iasomie, prune, orhidee, mosc si mure) au facut din J'adore o vedeta a lumii parfumurilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod