Mostenirea bunurilor

Iti sunt cunoscute, probabil, in serialele difuzate sambata dupa-amiaza,secventele deja sablon in care o familie alearga cu testamentul dejaintocmit dupa ruda instarita...

Iti sunt cunoscute, probabil, in serialele difuzate sambata dupa-amiaza,secventele deja sablon in care o familie alearga cu testamentul dejaintocmit dupa ruda instarita si in varsta. Asa cum vei vedea, proceduraprivind intocmirea acestui act nu este chiar atat de simpla.

Sa aratam mai intai ca mostenirea poate fi legala sautestamentara. Mostenirea este legala in cazul in care transmitereapatrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - catre persoanele, inordinea si cotele determinate de lege. Ea intervine in cazul si in masurain care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau pentrucaz de moarte sau, desi a avut o manifestare de vointa in acest sens, eanu poate produce efecte, total sau partial.

Mostenirea este testamentarain cazul si in masura in care transmiterea masei succesorale are loc intemeiul vointei celui care lasa mostenirea, manifestata prin intocmireaunui testament.

Cele doua tipuri de mostenire nu se exclud reciproc,ci pot coexista. Astfel, testatorul poate institui unul sau mai multelegate care sa nu epuizeze masa succesorala, astfel incat la impartireabunurilor succesorale vor veni, alaturi de mostenitorii testamentari, sicei legali. In cazul in care nu exista mostenitori din nici o categoriesau existand, acestia au renuntat, mostenirea devine vacanta si va fi"culeasa" de stat.

In codul civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ceinseamna ca data deschiderii mostenirii coincide cu moartea celui carelasa mostenirea.

Dezbatera succesiunii in cadrul procedurii notarialesau pe cale judecatoreasca este un moment distinct si ulterior. Dovadamortii, inclusiv data ei, se face cu certificatul de deces eliberat dupaintocmirea actului de deces. Aceasta data este foarte importanta, deoarecein raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni,capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceastaeste, de regula, data care marcheaza curgerea termenului de 6 luni,care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.

Foarte important este si locul deschiderii mostenirii, care este dat deultimul domiciliu al defunctului. Aceasta deoarece in materia proceduriisuccesorale notariale competenta revine notarului public din biroulnotarial situat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in caredefunctul si-a avut ultimul domiciliu.
In cazul in care persoana decedatanu a avut domiciliul in tara, locul deschiderii mostenirii este loculdin tara unde se afla bunurile cele mai importante ca valoare.

Sa analizam care sunt conditiile generale pentru ca o persoana sa aibadreptul la o mostenire. Mai intai ea trebuie sa existe la momentuldeschiderii succesiunii. Aici se includ si persoanele concepute darnenascute la data deschiderii succesiunii. Este suficient ca un copil sase nasca viu, nu neaparat si viabil pentru a avea capacitate succesorala,fapt ce poate fi dovedit cu orice mijloc de proba. In al doilea rand,pentru ca o persoana sa culeaga o mostenire trebuie sa aiba vocatiesuccesorala si sa nu fie inlaturata de la mostenire de un alt succesibil,avand rang preferabil sau instituit printr-un legat.

Reguli generale ale celor doua tipuri de mosteniri
Modul concret in care se face impartirea pentru diferitele clase demostenitori legali
Mostenirea sotului

 

Comentariile 51-67 din 67

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • papuc cezarina pe 25 Feb 2009, 12:36
    mostenire

    in casa parinteasca stau eu cu mama si bunica.bunicul si tatal au decedat.eu mai am un frate.vreau sa stiu ce drepturi la casa am eu cu mama.va multumesc

    8
    0

  • luiza popescu pe 3 Feb 2009, 16:38
    succesiune

    Buna ziua ! Sotul meu are o sora .Mama lor a decedat de 4 ani , nu au facut succesiunea .Cum se procedeaza ptr ca sora sotului meu sa-l poata despagubi ? Ea locuieste in apartament si nu accepta sub nici o forma sa locuim impreuna .Se face cumva prin notar cedare de ce i se cuvine lui (legal ) acesta cedandu-i partea lui ca ea sa poata face credit ipotecar cu casa ptr a-l despagubi ? Multumesc!

    2
    1

  • andrada pe 1 Feb 2009, 01:02
    mostenire

    Mama mea a decedat in urma cu 28 de ani. A avut o casa mostenire impreuna cu fratele ei. Acum mai pot fi in posesia jumatatii de casa a mamei,dupa atatia ani?

    11
    0

  • pancu aurelian pe 3 Ian 2009, 11:11
    mostenire

    Nu va suparati ,vreau sa va intreb daca mama in prezent este proprietara de drept al apartamentului, si are un singur copil respectiv pe mine tata fiind decedat,respectiv sotul ei,domiciliem toti in acest apartament de aprox 44 ani -mama ,sotia mea si cele doua fete,ma intereseaza ca dupa decesul mamei daca am dreptul la mostenire automata a apartamentului cu doua camere situat central adica sa cada de la sine ca asa ne-a spus ea si vrem sa ne convingem si noi mama fiind la o varsta de 80 ani in prezent nu am nici un alt act de casa decat contractul de casa care-l tine mama eventual daca mi se poate spune cat ca va costa sau daca ma costa ceva la refacerea contractului dupa decesul mamei apart. avand 44 m patrati. va multumesc si astept un raspuns de la dvs.

    2
    2

  • maran corina pe 6 Dec 2008, 23:38
    mostenire sau succesiune

    Informatiile sunt prompte , corecte si utile

    7
    4

  • viorica pe 29 Nov 2008, 18:30
    Mostnire

    Suntem 2 surori.Tatal nostru a decedat in urma cu 2 ani. Tata are un frate care traieste si traieste si bunica noastra. Ea doreste sa-i doneze sau sa-i vanda{ nu stiu exact} proprietatea in intregime unchiului nostru si astfel sa ne indeparteze ca mostenitori ai tatalui nostru. In acest caz , avem drept la mostenire? E corect ceea ce vrea sa faca? Noi ce putem face in aceasta situatie? Multumesc.

    8
    2

  • maran corina pe 1 Nov 2008, 16:12
    succesiune sau mostenire

    multumesc , inca mi-e neclar, nu am testament ( nu are ) , dar multumesc din suflet

    7
    4

  • MARAN CORINA pe 17 Oct 2008, 14:20
    mostenire sau succesiune

    MOSTENIREA SAU SUCCESIUNEA SANT UNUL SI ACELASI LUCRU ? SE DESCHID AUTOMAT SAU PRIN NOTAR ? COSTUL PENTRU O MOSTENIRE DE CCA 2 MILIARDE ( casa , teren+ masina ) ESTE EXPRIMAT PROCENTUAL ? CAM CAT COSTA ( 1 LEU SAU 1 SUTA DE MII LEI ) DECI CU APROXIMATIE (pe o plaja larga de aproximatie ) VA MULTUMESC

    7
    1

  • Vlad Roxana pe 21 Sep 2008, 15:37
    cum pot sami recapat dreptul

    Tatal meu a decedat acum 2 saptamani eu si cu fratele meu suntem mostenitorii dar de moment nu putem sa facem succesiunea din problema baniilor. de casa de momen nu ne facem griji ca noi suntem singurii mostenitori daralta e problema Tatal meu a avut bani in cont, la cecuri. cum putem sa ridicam banii fara sa facem succesiunea ce sfat imi dati sai reziliem conturile sa scoatem banii, caci el nu mai exista. Va multumesc

    7
    3

  • mirela pe 14 Sep 2008, 15:37
    ce drepturi am

    tatal meu este mort de 5 ani iar mama traieste si are 86 de ani ; problema mea este urmatoarea santem 3 surori si un frate una din surori vrea ca mama sa -i lese totul este in drept sau pot cere partea tatalui meu ;tata nu a facut nici un testament iar toate pamanturile sant mostenite din familia lui mama are dreptul sa lese totul numai unui singur copil multumesc

    14
    6

  • Popescu Violeta pe 4 Sep 2008, 15:42
    tabele cu cote parti.

    Mi-as dori un tabel in care sa fie trecute toate clasele de mostenitor si cu cotele aferente acestora. Ex: de cuius (sot), mostenitor - mama, frate , sot supravietuitor, ce cote le revin mostenitorilor? Multumesc mult.

    11
    2

  • florya pe 27 Aug 2008, 11:45
    succesiune

    sotul meu a murit luna trecuta si are dintr-o casatorie anterioara un copil. Impreuna avem cumparat un apartament, iar sotul a maostenit dupa parinti 1/2 din casa parinteasca. Cum va fi impartita mostenirea in conditiile actuale? Daca sotul are nepoti dupa frate, ei intra in calcul la impartirea mostenirii? Multumesc

    8
    9

  • irina pe 10 Mai 2008, 15:53
    mostenire

    suntem 2 surori avem parintii decedati,dintre care mama a murit vcand earam minoroa.avem ficare cate o casa numai ca a mea e mai mare ca suprafata nu este inca terminata,iar a ei,cand a lasato mama era in conditi excelente acum daca nimeni nu a avut grija de ea sa mai degradat.acum problema mea e ca sora mea vrea o parte din teren din de la mine.ce sanse are?sau ce trebuie facut in asemenea caz?

    4
    0

  • cristea pe 10 Apr 2008, 11:48
    mostenire

    bunica mea e in viata bunicul nu ea are 3 fete din care una decedata adica mama mea.bunica doreste sa i faca testament uneia dintre fiice si astfel sa ma indeparteze pe mine ca mostenitor al mamei.in acest caz eu mai am vreun drept la mostenire?

    5
    6

  • Ion Emanuel pe 9 Apr 2008, 12:33
    mostenire

    in cazul in care de la moartea parintilor (ei avand 3 copii - 2 ai ambilor iar unul al sotului din prima casatorie) au trecut cativa ani , primul decedat fiind sotul, in urma caruia copilul din prima casatorie a renuntat la tot , in ce conditii ar avea dreptul la ceva dupa moartea mamei copilul din prima casatorie , daca de la moartea mamei vitrege au trecut cativa ani si in acest timp a beneficiat de mostenire unul din ceilalti 2 frati ? Multumesc anticipat pentru raspuns .

    3
    12

  • violeta mindru pe 8 Apr 2008, 12:12
    mostenire

    in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 4 copii.dintre ei unul a decedat ,sotia traieste si are o fata.are drept egal la mostenire cu copii sau partea de most care se cuvine sotiei se imparte la 2?

    7
    7

  • ionita s ion pe 7 Apr 2008, 10:33
    Succesiune.

    dela decesul parintilor a trecut 13 respectiv 10 ani .In ce conditii mai putem face succesiunea ?suntem doi frati !Unul din frati a folosit in tot acest timp intreaga mostenire !

    26
    3
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod