Mostenirea bunurilor

Iti sunt cunoscute, probabil, in serialele difuzate sambata dupa-amiaza,secventele deja sablon in care o familie alearga cu testamentul dejaintocmit dupa ruda instarita...

Iti sunt cunoscute, probabil, in serialele difuzate sambata dupa-amiaza,secventele deja sablon in care o familie alearga cu testamentul dejaintocmit dupa ruda instarita si in varsta. Asa cum vei vedea, proceduraprivind intocmirea acestui act nu este chiar atat de simpla.

Sa aratam mai intai ca mostenirea poate fi legala sautestamentara. Mostenirea este legala in cazul in care transmitereapatrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - catre persoanele, inordinea si cotele determinate de lege. Ea intervine in cazul si in masurain care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau pentrucaz de moarte sau, desi a avut o manifestare de vointa in acest sens, eanu poate produce efecte, total sau partial.

Mostenirea este testamentarain cazul si in masura in care transmiterea masei succesorale are loc intemeiul vointei celui care lasa mostenirea, manifestata prin intocmireaunui testament.

Cele doua tipuri de mostenire nu se exclud reciproc,ci pot coexista. Astfel, testatorul poate institui unul sau mai multelegate care sa nu epuizeze masa succesorala, astfel incat la impartireabunurilor succesorale vor veni, alaturi de mostenitorii testamentari, sicei legali. In cazul in care nu exista mostenitori din nici o categoriesau existand, acestia au renuntat, mostenirea devine vacanta si va fi"culeasa" de stat.

In codul civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ceinseamna ca data deschiderii mostenirii coincide cu moartea celui carelasa mostenirea.

Dezbatera succesiunii in cadrul procedurii notarialesau pe cale judecatoreasca este un moment distinct si ulterior. Dovadamortii, inclusiv data ei, se face cu certificatul de deces eliberat dupaintocmirea actului de deces. Aceasta data este foarte importanta, deoarecein raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni,capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceastaeste, de regula, data care marcheaza curgerea termenului de 6 luni,care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.

Foarte important este si locul deschiderii mostenirii, care este dat deultimul domiciliu al defunctului. Aceasta deoarece in materia proceduriisuccesorale notariale competenta revine notarului public din biroulnotarial situat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in caredefunctul si-a avut ultimul domiciliu.
In cazul in care persoana decedatanu a avut domiciliul in tara, locul deschiderii mostenirii este loculdin tara unde se afla bunurile cele mai importante ca valoare.

Sa analizam care sunt conditiile generale pentru ca o persoana sa aibadreptul la o mostenire. Mai intai ea trebuie sa existe la momentuldeschiderii succesiunii. Aici se includ si persoanele concepute darnenascute la data deschiderii succesiunii. Este suficient ca un copil sase nasca viu, nu neaparat si viabil pentru a avea capacitate succesorala,fapt ce poate fi dovedit cu orice mijloc de proba. In al doilea rand,pentru ca o persoana sa culeaga o mostenire trebuie sa aiba vocatiesuccesorala si sa nu fie inlaturata de la mostenire de un alt succesibil,avand rang preferabil sau instituit printr-un legat.

Reguli generale ale celor doua tipuri de mosteniri
Modul concret in care se face impartirea pentru diferitele clase demostenitori legali
Mostenirea sotului

 

Comentariile 1-50 din 67

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 17 Mai 2014, 19:40
    mosetenire

    buna ziua ! mama mea are un teren la rolul ei .... pe acel teren fratele ei a avut casa ,mama mea a platit acest teren la primarie ........ el acum a decedat are ceva drepturi mama la acea casa ? in viata mai sunt 3 surori restul fratilor sunt decedati ....ce trebuie sa facem? multumesc!

    6
    0

  • Dudu pe 3 Mai 2014, 08:43
    Cum rezolvam situatia

    Buna ziua.Parintii nostrii au decedat,tata in anul 1973 iar mama in 1990 cand nu putea fi trecut la succesiune si terenurile agricole.Succesiunea dupa fiecare parinte s-a facut pe bunurile mobile dupa fiecare parinte.Din anul 1992 platim impozitul agricol pe terenurile detinute de parinti dar nu am putut face succesiunea fiindca nu avem banii necesari ceruti de notar. Ce putem face in acest caz?putem instraina terenurile, fratii fiind toti de acord.Va rog sfatuti-ma si trimiteti raspunsul pe E.mail.Va multumesc.

    1
    3

  • elena pe 30 Apr 2014, 22:07
    vanzarea mostenirii

    sunt casatorita si in urma succesiunii dupa parintii mei am mostenit prin hotarare definitiva si irevocabila un imobil ,vreau sa-l vand sotului meu cu credit deveniind numai el singur proprietar (suntem casatoriti) ,intrebarea mea = daca este posibil si ce declaratie trebuie sa dau la notariat cand facem vanzarea? multumesc

    3
    4

  • sterea pe 19 Apr 2014, 10:01
    drepturile mele

    buna ziua va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri tatal meu bun a murit surorile mele vitrege a vandut casa si mama sa recasatorit cu un barbat care ma crescut dupa vo 17 ani el a murit eu am locuit cu ei si am investit niste bani in casa iar mama acum vrea sa vanda casa si sa ma lase pe drumuri tind cont ca am si o familie si as dori sa imi spuneti daca ia poate vinde casa fara semnatura mea va rog sa nu ocoliti scrisoarea mea va multumesc mult

    8
    0

  • pacurar pe 11 Mar 2014, 14:58
    mostenire

    buna ziua, pot construi pe un teren intravilan de la tara o cabanuta mica din lemn ,terenul fiind lasat prin testament bunicii de catre sora ei cu conditia sa fie ingrijita in caz de boala?.a fost ingrijita de mama mea aproape un an, dupa moartea ei, parintii mei locuind in aceea casa pina si-au construit alta in alta localitate..nu este facuta succesiune ,bunica e decedata avind urmasi 5 copii.are mama mea dreptul la mostenire avind in vedere ca a ingrijit-o? va multumesc.

    1
    0

  • george pe 3 Mar 2014, 14:43
    vanzarea unei cote parte

    buna ziua,am o intrebare ,am mostenit o cota parte dintr o casa respectiv 3/8 i mi pot vinde cota parte fara acordul celuilat mostenitor? el nefiind de acord sa vanda sau sa mi cumpere partea v a multumesc

    14
    0

  • Mona pe 25 Oct 2013, 11:18
    mostenire

    Buna ziua! Verisoara mea a decedat, locuia intr-un apartament care a fost cumparat de ea. Nu a fost casatorita si nu a avut niciun copil. Va rog sa-mi spuneti daca mama ei (in varsta de 80 de ani) este unic mostenitor, in conditiile in care exista si o sora vitrega (dupa tatal ei, decedat inainte de 1989). Poate exista posibilitatea ca si sora ei vitrega sa o mosteneasca? Daca da, in ce cota? Va multumesc!

    20
    0

  • popescu gabriel pe 18 Sep 2013, 17:38
    intrare in posesie

    bunicul meu a avut un teren de 418m patrati,casa cu gradina de zarzavat,mostenire.cum pot intra in posesia acestui teren,avand in vedere faptul ca nu am nici un fel de act,decat un document de la arhivele statului care atesta exsistenta terenului respectiv.mentionez faptul ca pentru terenul in cauza nu s-a facut succesiune,nici cerere de retrocedare in termenul prevazut de lege.

    12
    4

  • Misici Petronela pe 6 Sep 2013, 23:04
    Mostenire

    buna seara.Ma numesc Misici Petronela,am si eu o intrebare am credit la banca daca nu am nici un loc de munca si nici un venit poate banca sa imi puna sechestru pe casa daca am primit-o ca mostenire? Va multumesc.

    10
    2

  • maca pe 7 Aug 2013, 17:59
    succesiune

    sotia decdedata ..am 4 copii ce drepturi am atat din ce am realizat impreuna cat si mostenirea ei de la parinti..bunici etc,daca am dreptul la mostenire impreuna cu copii .va multumesc anticipat

    10
    3

  • andreea pe 27 Iul 2013, 23:37
    ce drept am eu acolo?

    sunt casatorita de 10 ani,locuim impreuna cu socrii.am investit destul de multi bani in aceasta casa.problema este ca nu avem acte si sotul mai are inca 2 surori.una este casatorita si cealalta nu.iam cerut socrului acte si nea spus ca el nu da la nimeni acte pe casa.ce e de facut?avem si un copil.nu ne gandim la noi cat ne gandim la copil.oare avem dreptul la ceva eu si copilul?

    29
    0

  • vasilica pe 13 Mai 2013, 10:13
    ce sa fac

    salut.Stau in casa cu ambi bunici si am investit in casa ca era batraneasca si mi au promis ca imi dau cu acte si tot imi scot ochi k nu imi mai dau cu acte . ce ma sfatuiti sunt din partea mamei

    21
    2

  • alin pe 12 Dec 2012, 03:14
    CHIAR ASA

    CE SE INTAMPLA CU VOI MAI OAMENILOR? VA BATETI PENTRU UN KKT DE AVERE? PENTRU CE? PENTRU? BANI ? BOGATI DE LA ASTEA IES CERTURI MARI JUDECARI PESTE SI MULTE ALTELE DECI CE VRETI VRETI SA IMI SPUNETI CA AVETI MULTI FRATI SI VRETI SA LE LUATI SI VOI CE MAI PUTETI PUNETIVA O INTREBARE DECAT ... OARE BOGATIA O IAU CU MINE. MERITA SA .... CU FRATI SI RUDELE AJUNGETI LA JUDECATA SI CE SA VA JUDECE ALTI PE VOI ? NU PUTETI SA LASATI DREQ BANI DEOPARTE?

    10
    2

  • dan pe 5 Dec 2012, 12:02
    mostenire

    Parintii au decedat.Tata acum 17 ani iar mama de 3 ani.Suntem 4 frati,2 fete si 2 baieti.Noi fetele ne-am facut familii,case si o viata normala,baietii au ramas necasatoriti in casa parinteasca unde locuiesc si acum.Va rog sa-mi spuneti cum asi putea actiona pentru a-mi primi partea cuvenit din casa parinteasca.Multumesc!

    18
    8

  • iosif ambarus pe 6 Nov 2012, 13:47
    mostenire

    buna!am si eu o intrebare:bunici mei cand traiau au dat la toti copiii cate o parcela de teren dar fara acte,acum sunt morti.cum poate unu dintre copii,adica tatal meu sa faca acte pe acest teren?

    26
    2

  • claudia pe 25 Oct 2012, 11:40
    testament

    buna ziua.am cateva nelamuriri an legatura cu un testament.bunica mea a lasat un apartament prin testament cu clauza (sa aiba grija de ia pana moare),unuia dintre copii ei.la ora actuala nu este satisfacuta de prestatiile unchiului meu si mia zis sa fac tot ce pot ca sa obtin eu acela apartament.nu stiu ce sa fac si nici cat mar costa.as dori daca se poate un raspuns cat mai explicit deoarece nu stiu daca acel apartament este cedat sau daca este donat.astept raspuns urgent.va multumesc.

    12
    7

  • bogdan pe 16 Oct 2012, 23:11
    constructie pe teren mostenit

    salut...am o nelamurire..am niste bani de investit si cum bunicii au lasat lu tata si unchilor mei(5in total) un teren intravilan in localitate...terenul fiind un vad comercial f bun as vrea sa contruiesc pe teren intr-un colt(are deschidere mare la strada) un bar sau un magazin..as dori sa stiu daca pot construi linistit pe terenul ala si daca pot avea toate licentele necesare inclusiv racordarile necesare la curentul electric chiar daca succesiunea nu e facuta..tin sa precizez ca sunt fiul unuia dintre mostenitori..va rog pe email..pentru mine e foarte important..multumesc din suflet

    6
    2

  • mirabela pe 11 Oct 2012, 16:12
    mostenire

    buna,,am si eu nevoie urgent de un rasp..poate bunicul sa lase unui nepot toate bunurile(casa,teren ag) chiar daca are 2 copii cu care nu se intelege?tin sa mentionez ca in prezent bunicul este ingrijit de nepot si inca un lucru de precizat e acela ca nu sa facut succesiunea de pe urma bunicii decedate in urma cu 2ani..va rog din suflet sa imi aspuneti care e calea cea mai usoara ,va multumesc

    19
    1

  • paul paul pe 23 Aug 2012, 09:25
    casa parinteasca

    buna ziua..cum se procedeaza cu vanzarea unei case(parinteasca)daca parintii sunt decedati si nu a fost inscris pe numele meu?suntem 2 frati si cum pot sa vand casa daca si fratele este de acord sa vindem?pot sa inscriu pe numele meu si sa semneze fratele?care sunt proceduriile?amandoi avem cate un copil si daca vrem sa cumparam un apartament se poate inscrie apartamentul pe numele copiilor ca sa fie 2 persoane proprietar?cat dureaza inscrieriile si cat ne va costa (casa are 14arii si mai este un teren extravilan de 58 arii).daca avem contractul pe numele parintiilor si casa si terenul extravilan dar contracte separate putem vinde si impreuna cu casa si separat?astept raspuns cat mai repede...va multumesc anticipat!!!

    27
    3

  • Dana pe 11 Aug 2012, 07:48
    Mostenire

    As dori sa stiu daca pot mosteni bunurile mobiliare si imobiliare ale surorii mele vitrige dupa tata, tatal meu recasatorindu-se cu alta femeie,mama surorii mele.Mentionez ca sora mea dupa tata nu are copii iar mama ei a murit.Tatal nostru bun a murit si el mai de mult.Eu am aflat de moartea lor la un an de la acest eveniment din cauza relatiilor care erau inghetate 'ea nedorind sa stie de mine.Multumesc mult anticipat pentru raspuns

    15
    1

  • elenapetrisor pe 7 Aug 2012, 10:42
    succesiune

    tata a murit in 2008. Au ramas in urma mai multe bunuri pe care momentan nu dorim sa le impartim, noi fiind sotia si 3 copii majori. Printre alte bunuri au ramas doua certificate de trezorerie, el fiind titular iar sotia (mama) fiind imputernicit. De ce nu poate folosi sotia certificatele de trezorerie atata timp cat ea este imputernicit iar noi, copiii nu avem nimic impotriva? Nu putem rasumpara certificatele fara sa facem dezbaterea mostenirii ? va multumesc,

    6
    3

  • corina trica pe 16 Iun 2012, 15:19
    drept civil

    Buna Ziua ! Va rog sa ma lamuriti intr-o anumita privinta. Parintii sotului meu detin un apartament cumparat cu act de vanzare cumparare in timpul casatoriei. In anul 1986 au divortat nu au facut partaj, tatal s-a recasatorit si a mai facut un copil cu sotia cea de doua. Nelamurirea este in functie de deces : in caz de deces al mamei biologice se transfera lui 1/2 din valoare apartament catre sotul meu (singur copil din timpul casatoriei lor) ? in caz de deces al tatalui 1/2 ramasa in ce masura se poate impartii cu sora vitrega si mama vitrega ? tiind ca nu s-a efectuat nici un partaj intre parintii lui . Mentionez ca mama biologica este de acord sa semneze un act la notariat prin care s-a trannfere partea ei catre singurul ei copil. O zi Placuta !

    12
    4

  • marius pe 27 Mai 2012, 12:52
    mostenire

    Buna ziua, va rog sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare: Bunicii mei, in varsta de 98 de ani (bunicul) si respectiv 89 (bunica) au 2 fete, mama mea si sora ei. De curand bunicii s-au certat cu fetele lor, cerandu-le sa nu mai vina in casa lor. Bunicii motivand ca vor sa lase casa unor oameni care sa aiba grija de ei, desi fetele lor au avut tot timpul grija de ei. Pot sa faca bunicii mei acte de proprietate altor oameni atata timp cat au copii, fara acordul fetelor, la varsta de peste 88 de ani. Este posibil asa ceva. Poate fi atacat acel act in instanta. Va multumesc mult.

    16
    7

  • Elena pe 21 Mai 2012, 13:38
    modificare dupa renuntare la mostenire

    buna ziua, parintii nostrii au murit . noi suntem 3 copii. 2 am renuntat la casa ramasa de pe urma parintilor , in favoarea celui de al 3-lea La acel moment cel care a ramas in casa nu era casatorit. Acum este . Noi cei 2 mai putem sa revenim asupra deciziei de renuntare , ? Sau mai bine zis, cumnata are drept legal asupra acestei case?

    38
    14

  • pety pe 24 Apr 2012, 15:50
    succesiune

    Buna ziua,eu,sotul meu si copii locuim impreuna cu parinti sotului am facut investiti in apartament cam in valoare 50000 ron fara ajutorul parintilor,in noiembrie socrul a decedat,iar acum la succesiune cumnata mea vrea bani ,eu cum pot recupera bani investiti. multumesc.

    23
    10

  • Petronela pe 22 Mar 2012, 20:47
    Succesiune!!

    Matusa mea a decedat prima ,iar unchiul meu la sapte saptamani dupa ea,as vrea sa stiu cum se imparte mostenirea intre nepotii ei si ai lui???

    15
    7

  • gabi pe 8 Mar 2012, 10:12
    succesiune

    parintii sunt decedati si santem 4 frati ce putem face pt a face acte pe proprietatea ramasa dupa parinti?

    19
    2

  • adrian pe 19 Feb 2012, 20:40
    mostenire sau succesiune

    buna,am o nelamurire in legatura cu un apartament,parinti mei au divortat acum 15 ani ,tata a murit acum 2.5 ani mai am un frate as vrea sa vand apartamentul ,succesiunea nun am apucat sa o fac nu am nici act de mostenire sau donatie cum pot vinde apartamentul daca proprietarul ie decedat sau trebuie sa am acordul mamei sau al fratelui .astept raspuns multumesc mult

    10
    6

  • Mihaela Mihai pe 8 Feb 2012, 21:18
    recuperare investitie

    cum se pot recupera banii investiti de sotul meu in casa parinteasca?socrii sunt divortati,casa este pe amandoi,in urma divortului nu s-a bagat la partaj,iar socrul a plecat din casa,pe motiv ca va ramane sotul meu acolo insa fara nici un act.in urma casatoriei noi am mai construit o camera,si acum dupa ce am investit niste bani suntem dati afara de catre soacra care a lipsit din tara in ultimii 10 ani.ce se poate face in acest caz pt a se recupera investitia?eu ca sotie avand domiciliul la respectiva casa nu am dreptul sa vin sa imi iau lucruri,ca sunt jignita si scoasa afara?ce se poate face in acest caz,ce masuri se pot lua impotriva acetei femei si daca celelalte surori care nu locuiesc acolo se pot baga in aceasta treba?astept raspuns.cu multumiri.

    21
    13

  • iliana pe 18 Ian 2012, 13:18
    mostenire

    Bună ziua aş avea şi eu câteva întrebări,parinti mei au divortat de 6 ani,satem 2 fete,mama mea nu a băgat la partaj tatăl a decedat,mama mea mai are vreun drept? Tatăl meu a stat în concubinas cu o femeie care dupa decesul tatălui ia furat bani şi toate actele ia ar putea să mai aibă vreun drept?încă nu a apărut testamentu noi ne putem pierde drepturile dacă nu santem trecute în testament?multumesc

    24
    7

  • ion pe 12 Nov 2011, 12:08
    vrau un raspuns

    tatal meu a decedat acum 2 ani eu sun cel mai mic din 2. cu primim mostenirea mersi

    18
    8

  • florin pe 13 Aug 2011, 14:21
    partaj

    daca tatal meu are act de donatie din parte tatalui pe pamantul unde au facut casa mama mea la partaj ce drepturi are

    16
    4

  • SORINA pe 23 Iul 2011, 00:07
    MOSTENIRE

    AS VREA SA STIU CE DREPTURI AM DIN CASA PARINTEASCA A TATALUI MEU.TATAL MEU A MURIT IN URMA CU 16 ANI.ACUM 2 RESPECTIV 3 ANI AU MURIT SI BUNICI MEI,TATA A AVUT UN FRATE VREAU SA STIU CAT AM EU DIN ACEA CASA SI CAT ARE UNCHIUL MEU.VA MULTUMESC

    25
    0

  • raluca pe 2 Feb 2011, 12:12
    continuare

    tatal meu a pus o pe bunica mea sa stearga casa de pe ei si sa o treaca pe ea din nou.in acest timp tatal meu a dat divort.in urma divortului nu i a dat nimic mamei mele si a trecut din nou casa doar pe el.acum bunica mea este moarta si tatal meu vrea sa vanda casa si sa nu ne dea nimic.ce drepturi am eu si mama mea la mostenire?va rog da ti mi un raspuns multumesc

    15
    5

  • raluca pe 2 Feb 2011, 12:10
    ce drepturi am in urma divortului parintilor?

    in urma infidelitatii tatalui meu,dupa 20 de ani de casnicie,pe mama mea a scoso din casa.eu am ramas cu bunica din partea tatalui.casa era trecuta pe ambii parinti pentru intretinerea bunicii pana la moarte.mama mea a plecat in italia,iar tatal meu era deja de cativa ani in italia cu concubina.tatal meu a venit acasa cu respectiva,a pus o pe bunica mea sa stearga casa de pe parintii.

    19
    4

  • tina geanta pe 5 Ian 2011, 17:20
    mostenire

    Bunica mea a decedat in urma cu 4 ani.Ea a avut 5 copii din care mai traiesc 3. Cum se imparte mostenirea?Va multumesc anticipat.

    14
    11

  • CORNELIA pe 3 Nov 2010, 16:32
    DECLARATIE CEDARE SUCCESIUNE

    MA POATE AJUTA CINEVA IN URMATOAREA PROBLEMA? TATAL MEU A DECEDAT ACUM 2 ANI, MAMA TRAIESTE SI NOI SUNTEM 4 FRATI, MA INTERESEAZA SA CEDEZ DREPTUL MEU LA MOSTENIRE IN FAVOAREA MAMEI, STIE CINEVA CE IMPLICA ACEASTA, SI CAT AR COSTA TAXELE NOTARIALE PENTRU ACEA DECLARATIE DE CEDARE A SUCCESIUNII? mULTUMESC ANTICIPAT

    38
    2

  • maria pe 7 Iul 2010, 17:44
    mostenire

    Suntem 3 surori si as vrea sa stiu cui ii revin bunurile ?tatal cat are si surorile cat au?cum calculez?multumesc

    19
    4

  • A.Jiganie pe 31 Mai 2010, 20:10
    mostenire

    Buna ziua ,va scriu din strinatate.Am fost casatorita si impreuna am detinut un ap.la bloc.Impreuna avem o fica care acum are 19 ani.De 10 ani ne-am despartit si eu i-am donat partea mea ex-ului ca eu si fica mea sa putem pleca in strainatate.Inainte cu un an de a deceda 2006,ex, a "'vindut "ap. la sora lui din germania.Fica mea are dreptul la apartament?.! ce trebuie sa fac ca sa intram in pozitia.apartamentului?Va multumesc anticipat.

    17
    7

  • rusoiu pe 16 Mai 2010, 21:35
    mostenirea

    buna seara .dacasocrul meu nu are act de proprietate poate sa dea sau sa faca acte la unul dintre copii ei sunt 3frati si el ar vrea sa dea mostenire decit la unul din ei.la primarie el este trecut acolo dar daca nu are nicin act la mina poate sai faca acte la unul dintre copii fara acordul celorlalti?.va rog frumos sa imi raspundeti si mie ca sotia mea sa inbolnavit de nervi de cind aauzit va multumesc.

    10
    4

  • achile2007 pe 1 Mar 2010, 12:20
    mostenire...

    am mai multe nelamuriri...sa va prezint odata speta in cauza:exista o casa cu teren care a fost al parintilor mei.Parintii sunt decedati.Eu am mai avut 2 frati care sunt si ei decedati.Fratii mei la randul lor au cate un copil.Nevestele fratilor mei sunt in viata.Unul dinre fratii mei a divortat cu 15 ani in urma.Intrebarea este cine are dreptul la mostenire si in ce cote.va multumesc anticipat.

    13
    7

  • adalbert pe 25 Feb 2010, 10:15
    mostenire

    Tatal meu a decedat si se zice ca ar mai avea un copil dar nu are numele corect si nici nu la cautat niciodata nu la vazut pe asa zisul fiul lui,ar avea dreptul la mostenire? Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc

    11
    5

  • Murariu pe 21 Feb 2010, 09:20
    SUCCESIUNE

    Fratelui meu i-a murit sotia.Nu au copii.In timpul casatoriei fratele a mostenit de la parinti bani cu care si-a cuparat ap.si in contract figureaza si sotia decedata.Ea mai are 2 fratii care vin cu 1/4 din ap.Fratele meu are documente prin care poate dovedii provineta banilor cu care s-a platit ap.Ce trebuie sa faca caci ap.de fapt e bun propiu.Cu sima MStela

    30
    3

  • lacatusu ion pe 17 Feb 2010, 11:31
    succesiune

    ieu locuiesc la tara la bunici de cind am terminat scoala dar nu am nici un act bunicul meu este mort de mult timp tatal meu si cu cele3surori au dezbatut mostenirea din partea bunicului dar cind sami faca acte pe casa a decedat si bunica .toate matusele sint de acord sami lase casa deoarece am ingrijito pe bunica si am facut imormintarea.intrebarea mea este poate sami doneze sau sami vinda numai partea lor de pe bunicul

    6
    3

  • oana pe 23 Ian 2010, 20:59
    succesiune

    Am si eu o problema si va rog sa ma ajutati tatal meu a decedat in urama cu 4 luni, dupa cate mi-a spus tatal meu ca avea un cont in banca impreuna cu mama mea vitrega, eu si fratele meu suntem minori si inca nu am bagat taxa de succsiune....Intrebarea mea este: 1.Cum putem sa aflam ce suma avea depusa la banca 2.Daca eu si fratele meu avem vreun drept din aceea suma de bani..?????

    7
    7

  • lotte pe 18 Ian 2010, 03:07
    mostenirea bunurilor

    mama mea singura la parinti a murit in 2001.Bunica din partea mamei locuia(cred ca acum a murit)IN BOTOSANI.Stiam ca avea mult pamant,dar dupa moartea mamei noastre nu am mai avut nici o veste de la ea.unde putem sa ne informam daca bunica noastra n-ea lasat noua 3 nepoti mostenire bunurile ei?noi locuim in bucuresti iar bunica repet in botosani.multumesc

    9
    8

  • miihaela pe 23 Dec 2009, 02:16
    succesiune

    am o problema suntem doi frati o fata si un baiat tatal nostru a decedat cu multi ani in urma statul ia dat mamei un ap pt ca ramasese vaduva cu doi copii mici dupa 3 ani mama se casatoreste si cumpara apartamentul de la stat pe numele tatalui vitreg dupa care mama decedeaza si el ramane in apartament n preuna cu fata lui copil facut cu mama vreau sa stiu si eu ce drept am

    7
    9

  • ANGELA pe 13 Mar 2009, 22:08
    succesiune

    tatal meu a murit acum 10 ani inainte sa moara mama si tata au divortat. Ma intereseaza ce cota procentuala imi revine din imobilul detinut de parintii mei. doresc sa stiu daca am jumatatea tatalui decedat si jumatate din jumatatea mamei care traieste. Am eu 75 la suta iar mama 25 la suta? p.s. nu s-a facut partaj la divort

    8
    2

  • roxi pe 8 Mar 2009, 02:51
    succesiune

    bunicul a murit in august 2007 , bunica in august 2008 iar cei doi fii nu au cerut dreptul de a accepta succesiunea in termenul de 6 luni iar in februarie 2009 a decedat si tata.eu pot cere dreptul de a deschide succesiunea in termen de la decesul tatalui meu ? si ce cota imi revine daca la data decesului tata era divortat de mama si mai are o fica dintr-o casatorie anterioana. va multumesc anticipat

    11
    2

  • carmen elena pe 25 Feb 2009, 17:40
    mostenire

    mama mea a decedat de 16 ani si tatal meu vrea sa vanda casa,sunt singurul copil si sunt infiata de la 4 zile de ei ,intrebarea mea e poate sa vanda tata fara acordul meu si cat la suta imi revine mie si cat lui .va multumesc anticipat

    20
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod