Lupta cu grasimile

Desi din titlu poti intelege orice, lupta cu grasimile se duce pe toate "fronturile". Nu numai de kilogramele de pe solduri vorbim, ci si de grasimile ce ne fac viata grea in bucatarie.

Desi din titlu poti intelege orice, lupta cu grasimile se duce pe toate "fronturile". Nu numai de kilogramele de pe solduri vorbim, ci si de grasimile ce ne fac viata grea in bucatarie.

Postul Pastelui sau al Craciunului incepe in primul rand prin curatirea vaselor in care vom gati, curatirea veselei de tot ce inseamna "frupt", adica urme de carne, grasime, lapte.

Hai sa vedem cum incepem lichidarea grasimilor la noi in bucatarie.

Pe vremuri, bunica obisnuia sa "lesieze" vasele. Ce inseamna aceasta: inseamna sa faci o solutie concentrate de soda caustica, pe care sa o fierbi si in care sa pui oale, cratiti, farfurii.

Le lasi acolo o perioada de timp, sa fiarba eventual si apoi incepi sa freci cu buretele de sarma sau cum crezi de cuviinta si limpezesti foarte bine. Rezultat garantat!

Dar, atentie! Soda caustica este foarte puternica, ataca mainile, arde, presupune multe riscuri legate de depozitare, se pot intampla tot felul de accidente chiar si sa fie bauta din greseala! Asa ca specialistii au gasit alte variante, mai practice si mai putin periculoase.

Este adevarat ca si structura vaselor din bucatarie s-a schimbat! Acum avem vase, tigai din teflon, cratite din inox, platouri din sticla yena si fiecare trebuie "tratata" altfel.

Pentru inceput, vasul trebuie lasat la inmuiat o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de ce a patit! Daca am ars o tigaie, atunci putem sa-i o "tratam" cu o mica fierbere cu apa in care se pune sare de bucatarie din abundenta si o lasam sa dea cateva clocot.

Veti vedea cum se desprind fasii-fasii de arsura de pe fundul cratitei.

Apoi vedem ce solutii, creme pentru curatat avem in dotare si bineinteles ne uitam bine din ce este facut vasul! Nu se aplica creme pentru inox pe sticla sau pe teflon. Nu folosim nici bureteii de curatat la teflon, pentru ca il stricam!

Solutiile pentru curatat grasimi sunt in supermarketurile "mai pricopsite", cu o gama mai larga de produse si evident marci. Sunt sub forma de pistol, spay pulverizant iar pe eticheta lor este mentionat: "foam cleaner to remove grease" (adica pentru grasimi si arsuri de pe aragaz, plita oale si tigai).

Veti vedea ca au un sistem de siguranta care deblocheaza pistolul inainte de a fi folosit.Se aplica spuma, se lasa cateva minute, apoi se freaca si clateste. Important doamnelor!Folositi manusa de protectie, caci ataca pielea.

Atunci cand incepeti curatarea vaselor, nu uitati tacamurile! Chiar daca sunt curate si nefolosite, in timp pe ele se depune un fel de lipici de la stat in sertare, deci treceti-le si pe ele printr-o spalatura de improspatare.

Nu uitati sticlaria, paharele, vazele si bibelourile! Si ele trebuie spalate, dar aici, sigur, folosim solutii lejere, detergenti de vase lichizi, buretei delicati si lavete pentru uscare.

Cateva trucuri:

Stergeti cu o laveta toate vasele dupa spalare si ele vor straluci!
Inainte de a pune totul la loc, stergeti dulapul in care veti depozita vasele, stergeti geamul vitrinei si apoi asezati totul cu grija.

Veti vedea ca dupa ce veti munci o zi, totul va straluci! Spor la treaba!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 10 Feb 2011, 09:01
    lupta cu grasimile

    Ai ocupat degeaba spatiul ! Mai bne nu mai scrie niciodata

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod