Lavoarul, in forme si culori moderne

Uita scoica emailata si alba! In baile moderne se poarta lavoarul oval, patrat sau gen lighean si in materiale si culori cat mai indraznete.
Uita scoica emailata si alba! In baile moderne se poarta lavoarul oval, patrat sau gen lighean si in materiale si culori cat mai indraznete.

Poate pana acum asociai albul cu igiena si de aceea ai preferat ca toate obiectele sanitare din baie sa fie albe. Ar fi bine sa treci peste aceasta prejudecata daca vrei sa ai o baie in tendinte.

Lavoarul a fost din cele mai vechi timpuri privilegiat datorita atentiei oferite de designeri. Dintre toate elementele functionale ale unei bai, niciunul nu a inspirat o mai mare diversitate de forme si culori, de stiluri si tendinte.


Acum se poarta lavoarele patratoase, cu unghiuri drepte, fixate pe blat sau sustinute cat mai discret. S-au diversificat si materialele din care sunt realizate, astfel incat traditionala ceramica este din ce in ce mai des inlocuita de sticla termica, plastic, marmura, lemn tratat sau caolin.

Geometrie simpla si contraste cromatice


Caracterul functional al lavoarului este in ultima vreme egalat de cel estetic si tinde sa devina centrul de interes al baii. Designerii celor mai prestigioase firme din domeniu au dat anul acesta, la salonul International de Mobila de la Milano, cateva directii generale in designul acestor piese.

Un punct de plecare il constituie analiza formelor geometrice esentiale: cerc, patrat, dreptunghi, a caror puritate este imbogatita de prezenta obligatorie a elementelor functionale (baterii, orificii si tevi de scurgere).
De aici lipsa ornamentelor de pe suprafata lavoarului si transformarea acestuia, prin chiar forma adoptata, in piesa de decor.

Lavoarele sunt vopsite cu diferiti pigmenti care permit o varietate coloristica foarte mare si asigura pastrarea culorii in timp. Intr-o baie moderna sunt preferate combinatiile puternice si contrastante, pornind de la alb-negru si ajungand la culori electrizante.

Materiale naturale sau sticla? Asta-i intrebarea!


Se disting doua tendinte: materialele naturale (ceramica, marmura, granit) si sticla mata sau transparenta, tratata pentru a rezista la temperaturi inalte. Cele de lux sunt puse in valoare de mobilierul din lemn de esente rare, in nuante foarte inchise sau foarte deschise, sau din diverse alte materiale in culori si texturi asortate.

Nu se mai poarta nici piciorul clasic pe care lavoarul se sprijinea candva fara personalitate.  Lavoarele moderne sunt asezate pe blaturi de sine statatoare, concepute uneori ca mese cu patru picioare, sau pe piese de mobilier propriu-zise, fie incorporate intr-un corp de mobilier sau fuzionand cu blatul.


Foto: SSAB, Delta Design
Un articol realizat de Sabina Nicolae
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod