Jocul culorilor

In ceea ce priveste culorile pe pereti, perdele, lenjerie de pat etc., lucrurile sunt mai complicate aici, deoarece ele pot avea efecte contrarii fata...

In ceea ce priveste culorile pe pereti, perdele, lenjerie de pat etc., lucrurile sunt mai complicate aici, deoarece ele pot avea efecte contrarii fata de una dintre cele doua meniri ale camerei de dormit. Trebuie sa cunoasteti bine felul in care culorile actioneaza asupra sistemului nervos si asupra psihicului.

Candva, cunoasterea culorilor era ceva empiric, insa acum noile cercetari au facut din studiul culorilor o stiinta, cromoterapia, care a confirmat lucrurile stiute empiric si a adus informatii noi, totodata.

Culorile reci, albastrul si verdele mai ales, linistesc sistemul nervos si psihicul, destinzand musculatura. Ele determina o predominare a sistemului parasimpatic, predominare care insoteste de fapt starea de somn. Verdele si albastrul sunt favorabile somnului, fiind conforme cu sanctuarul repausului. Ele ne reduc insa din dorinte si deci nu prea corespund cu templul amorului.

Culorile calde (rosul, portocaliul si galbenul, intre altele) stimuleaza sistemul nervos si psihicul, tonifiindu-ne musculatura. Si, mai ales, excita dorintele. De altfel, aceste culori antreneaza o predominare a sistemului simpatic, caracteristica starii de veghe. Asadar, rosul, portocaliul si galbenul sunt culori bune pentru relatiile intime si au tot dreptul sa fie prezente in templul amorului. Ele sunt insa in contradictie cu somnul si nu trebuie sa se regaseasca in sanctuarul odihnei.

Lumini si culori

Ce e de facut cu antinomiile rezultate de aici? Doar nu avem o bagheta magica prin care sa facem sa apara o lumina rece cand avem nevoie de somn si o lumina calda cand vrem sa facem dragoste.

Una dintre solutii ar putea fi cam asta: alegeti-va albul pentru culoarea generala a camerei (pereti, lemnarie, covoare, tavan) si folositi-va de un joc de lumini cu becuri de culori reci sau calde, la care sa optati in functie de situatie: daca vrem sa ne odihnim, vom aprinde becurile albastre sau verzi; daca vrem sa ne cufundam in voluptate, vom lasa aprinse becurile cu lumina portocalie, rosie sau galbena.

Becurile colorate se gasesc in comert si este suficient sa le montam in suporturi diverse: lampi de birou, aplice etc. De asemenea, putem folosi si becuri normale, montate intr-un suport colorat: abajur de hartie, de panza pictata sau de sticla colorata (cilindru, sfera, cupa, plafonier s.a.m.d.). In oricare dintre situatii, gratie albului de pe suprafete, camera va avea o atmosfera monocroma. Ramane doar sa va alegeti culoarea corespunzatoare activitatii pe care o desfasurati sau pe care v-ati planificat-o.

Albul este bine sa aiba o oarecare tenta de culoare (alb pal sau coaja de ou) si trebuie sa fie mat, adica sa nu straluceasca. Cele mai bune rezultate se pot obtine cu ajutorul tencuielilor nedriscuite sau usor driscuite, al hartiilor cu fibra si al tesaturilor neprelucrate. De asemenea, este bine sa cunoastem si celelalte efecte ale culorilor amintite.

Culoarea bleu, de pilda, linisteste (este si culoarea pe care o putem regasi in spitale, culoarea uniformelor soldatilor ONU etc.), dar, in plus, incita la comunicare, la deschiderea fata de ceilalti si fata de univers.

Putem recurge la o ambianta bleu atunci cand avem nevoie cu adevarat sa purtam un dialog cu partenerul de viata.

Cateva culori si efectele lor

Un colorit roz trimite la tandrete si voluptate. Este o culoare la fel de potrivita atat pentru odihna, cat si pentru apropierile intime.
Culoarea bleu turcoaz calmeaza spiritul agitat in urma unui exercitiu intelectual intens. Este potrivit mai ales pentru relaxare.
Cu indigo, ne vom linisti sistemul nervos, dar ne vom stimula activitatea intelectuala superioara, favorizand drumul preocuparilor spirituale. Vom recurge la indigo pentru meditatie sau pentru a conferi o nuanta sacra sexualitatii.
Violetul are cam aceleasi efecte, dar are mai ales o functie anxiolitica, adica antiangoasa. Este o culoare care poate fi utilizata intocmai ca indigoul, dar mai ales in situatiile in care ne simtim angoasati.
Purpuriul este un hipnogen categoric si reduce dorinta sexuala. Este rezervat odihnei.
Dimpotriva, rosul aprins excita puternic sistemul nervos si activitatea sexuala. Este un bun adjuvant al jocurilor amoroase.

Iata acum felul in care ar putea sa se desfasoare o zi sub egida culorilor

Imediat dupa micul dejun, daca veti simti nevoia de tandrete, apelati la un roz: acesta poate fi o bluza, o camasa, un tricou etc. Subliniati culoarea printr-o tusa mai sustinuta: o mica esarfa, o agrafa de par, o bijuterie, de preferat stralucitoare (colier, bratara, inel cu o montura vizibila).

Daca sunteti sub auspiciile apetitului erotic, recurgeti in acelasi fel la galben sau portocaliu; evitati culoarea rosie seara, deoarece este prea tonica si, uneori, enervanta, mai ales daca partenerul (partenera) dumneavoastra vine acasa stresat(a) si nervos(oasa): ar fi ca si cum ati flutura o panza rosie in fata taurului furios.

Daca simtiti nevoia de a comunica cu partenerul dumneavoastra, purtati ceva bleu. Daca vreti sa dati o turnura spirituala dialogului sau daca vreti sa meditati impreuna, folositi indigo sau violet.

Daca va ganditi sa faceti o baie, pregatiti-va halate si prosoape de culoarea care sa corespunda dorintelor dumneavoastra: rozul pentru tandrete, galben sau portocaliu pentru dorinta (si in acest caz este bine sa evitati rosul), bleu sau verde, pentru a va linisti.

Inainte de culcare, luati un tricou lung, o camasa de noapte sau o pijama a caror culoare sa fie conforma cu ceea ce urmariti. La culcare, un plus ultra ar fi sa schimbati textilele (lenjerie de pat, perne) in functie de starea de spirit si dorintele care va anima. In unele zile insa este prea complicat sa mai schimbam lenjeriile.

Gratie insa becurilor colorate, veti putea crea cu usurinta ambientul cromatic pe care vi-l doriti. In zori si mai ales daca treceti printr-o faza de depresie sau astenie, aprindeti o lumina rosie, alegeti prosoape de baie rosii si imbracati-va dupa o predominanta cromatica rosie, portocalie sau galbena.

Daca nu va place sa va coplesiti de culori, atunci ar putea fi indeajuns numai o tusa bine marcata: esarfa sau bijuterie. Aceste culori va vor sustine energia si va vor insoti pe toata durata zilei.

Virtutilor cromatice le puteti asocia magia muzicii relaxanta, tonica, sarmanta, afrodisiaca etc. in functie de ce anume urmariti si vraja parfumurilor: o boare invaluita in miros de tei pentru relaxare, o atingere de lemn de santal care sa insoteasca dorintele fara a uita de volutele parfumate ale unui betisor de rasini tibetan care ne va purta catre meditatie.

Prin aceste rafinamente senzuale, ii facem un compliment partenerului de viata si, mai mult, aducem un omagiu vietii, cu suflul ei care ne poarta peste lume.

Luminile din camera

Am vorbit despre culori, dar ce facem cu iluminatul incaperii? Trebuie sa ne ferim de o iluminare directa, a carei brutalitate este opusa intimitatii, tandretei si destinderii, si sa recurgem la variante indirecte: abajururi, cupe asezate pe diferite suporturi, cupe murale indreptate inspre plafon etc.

Ele trebuie sa fie asezate in doua sau trei locuri, pentru a crea o atmosfera propice emotiilor dulci, intimitatii si somnului. Pentru lectura, folositi o sursa de lumina individuala, orientabila.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod