Intrebari frecvente in preajma sarbatorilor

Ce instalatie de lumini ar trebui sa caut pentru bradul de Craciun?

Becurile pe care le folosesti in mod normal probabil ca sunt pentru uz general, pentru interior sau exterior. Ghirlandele si instalatiile cu luminite pentru sarbatori, LED-urile, reprezinta cel mai nou tip de lumini speciale pentru sarbatori, oferind o calitate si o energie superioare si peste 100.000 de ore de "viata" a becului.

Urmatoarele lucruri de care trebuie sa tii cont sunt culoarea si spatiul. Instalatiile de lumini albe si cele multicolore sunt traditionale, dar exista o sumedenie de alte culori disponibile pe piata. Fii atenta ca unele luminite rosii pot lumina roz in clipa in care sunt aprinse.

De asemenea, cele de culoarea mov si rosu inchis se pot pierde usor intre crengile bogate si nu vor avea o vizibilitate prea mare.

Un alt lucru important: o data ce te afli in magazin, compara distanta la care sunt amplasate becurile, pe fir. Alege setul care are cea mai mica distanta intre becuri (si mai putin fir intre ele), de vreme ce mai multe beculete si mai putin fir se vor vedea in bradul tau.

Cum pot impiedica incurcarea firelor de la instalatia de lumini, in timp ce le depozitez?

Impacheteaza-le ca pe un sul, la fel ca si sulul de hartie igienica. De asemenea, poti aduna fiecare bec in mana, facand bucle mai mari, care te vor ajuta ca firul sa nu se incurce. Dupa ce ai strans toate becurile la un loc, leaga-le la baza (de unde incepe firul electric) cu o sfoara sau cu un elastic.

O solutie este sa legi becurile cu firul electric ramas liber, avand grija sa securizezi stecherul.

Care este cea mai buna solutie pentru depozitarea ornamentelor?

Globurile fragile, din sticla, trebuie depozitate in cutiile lor speciale, care, de regula, au compartimente special create pentru fiecare glob in parte, pentru a evita spargerea lor. Ornamentele speciale, la care tii in mod deosebit, pot fi impachetate separat, in hartie ceva mai groasa si mai rezistenta, care sa iti protejeze "comorile" pe care nu le folosesti decat o data pe an...

De asemenea, foarte eficienta este si hartia sau folia anti-soc (o cunosti foarte bine, este tipul acela de folie cu "buline" din plastic care se sparg).

Aceste ornamente speciale pot fi asezate in cutii de dimensiuni potrivite - poti incerca, in acest sens, cutiile de pantofi, pe care, cu siguranta, le ai acasa, fara sa stii la ce iti vor mai folosi vreodata...

In cazul in care ai numeroase decoratiuni din plastic sau alt material care nu necesita o protectie suplimentara, le poti ambala in cutii normale, fara compartimente. Nu risti sa se sparga, asa ca fii fara teama! Acelasi lucru este valabil si daca folosesti "carlige" de atarnat in brad din material textil (panglici, tesatura, fundite etc.) sau material plastic (agrafe etc.).

Insa daca folosesti "carlige" din metal (cum ar fi clasicele agrafe de hartie), atunci trebuie sa ai grija si sa le indepartezi in clipa in care "demontezi" bradul.

Aceasta deoarece metalul poate rugini uneori si risti sa strici ornamentele care iti plac atat de mult.

O alta solutie ar fi sa fii in mod special atenta in clipa in care ambalezi decoratiunile, pentru a impiedica atingerea lor de alte ornamente, evitand in acest fel posibilitatea aparitiei unor pete de rugina.

Cum pot decora bradul de Craciun avand un buget limitat?

Iata o idee care te va scoate din impas: iti poti crea singura propriile decoratiuni! Bineinteles, le poti cere si copiilor sa te ajute, cu tot ceea ce inseamna lucrul manual - de taiat, de lipit, de imbinat etc. De asemenea, te poti folosi de obiecte pe care le ai deja, carora le adaugi diferite alte accesorii.

Poti face apel si la elemente de decor mai putin "traditionale" - cum ar fi jucariile, ursuletii din plus (de dimensiuni mai mici), obiecte care fac parte din patrimoniul "hobby-uri", cosuri, cesti de ceai si de cafea, fotografii laminate, vederi si felicitari etc. Pune-ti imaginatia in functiune!

Chiar si o ghirlanda din hartie (faimoasele lanturi din hartie glasata pe care le faceai in copilarie...) poate fi ideea pe care o asteptai de mult si este, practic, gratis!

Bradul meu arata plictisitor - ce pot sa fac?...

Probabil ca faci parte din acea categorie de persoane care isi decoreaza bradul in aproximativ acelasi fel in fiecare an, folosind ornamente care au cam aceeasi dimensiune si forma.

Creeaza o tema pentru bradul tau de Craciun si, mai ales, invata sa te joci cu decoratiunile, facand combinatii de diferite forme, dimensiuni si culori! Un detaliu important: nu uita beteala, ghirlandele si aranjamentele speciale! Sarbatoarea ta va avea un cu totul alt parfum si nu ti se va mai parea atat de plictisitoare...

Cum pot crea o tema a sarbatorilor daca nu am suficiente decoratiuni din respectiva gama?

Sarbatorile tematice sunt cu adevarat distractive. Daca stii ca nu ai suficiente decoratiuni din tema pe care ti-o doresti (Mos Craciuni, ingerasi, fulgi de zapada etc.), poti amplasa ornamentele pe care le ai deja pe o suprafata mai mica. Spre exemplu, poti impodobi un bradut mai mic, artificial, pe care sa il asezi pe masuta de cafea.

Sau poti organiza un adevarat "altar" la intrare, facandu-i in acest fel pe invitati sa simta ceea ce vrei sa le transmiti. Un astfel de ansamblu va avea un mai mare impact daca este pus la vedere, intr-un loc in care toti invitatii isi vor indrepta privirea. Nu vei avea nevoie de "batalioane" de ornamente pentru a impune o tema anume sarbatorilor tale.

Daca totusi iti doresti o expunere mai mare, precum si o suprafata mai mare acoperita de aceste elemente tematice, poti "trage" de numarul mic de ornamente pe care il ai, facand legatura intre obiecte cu ajutorul unor decoratiuni "de umplutura" - spre exemplu, globuri din sticla sau din plastic de culoare rosie sau aurie.

Vei amplasa ornamentele tematice in partea din fata a bradului, la vedere, urmand sa "umpli" golurile cu aceste obiecte de legatura.

Ma depasesc cumparaturile pentru ornamente... Cum aleg din multitudinea de sortimente?

Nu trebuie sa incepi cautarile in magazin. Primul pas este sa iti pui la cale un plan de bataie, respectiv o lista care sa te ajute sa iti pui ordine in ganduri. Ce fel de brad iti doresti anul acesta?

Mergi pe aceeasi idee traditionala sau vrei sa incerci si altceva? Daca raspunsul la cea din urma intrebare este afirmativ, atunci intreaba-te ce fel de sarbatori iti doresti - poti impodobi un brad rustic, formal, tematic, retro etc.

Rasfoieste revistele in cautare de idei si decide-te asupra culorilor si a materialelor pe care le vei folosi - un brad complet alb, auriu, rosu, plin cu jucarii etc. De asemenea, aplica acelasi sfat ca mai sus - foloseste-te de ornamentele "de umplutura", care sa te ajute sa pui in valoare decoratiunile tale "de pret"...

Un articol de Alina Bleaja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod