Imprimeuri la moda in decoratiunile interioare

Alegerea imprimeurilor potrivite si combinarea lor, in ambientarea unui spatiu, necesita rabdare, inventivitate si mai ales buna dispozitie. In zilele noastre, imprimeul...

Imprimeul si designul de ambient sunt, de cand lumea, prieteni la catarama. In timpuri stravechi, imprimeul nu avea doar rolul de a infrumuseta spatiul sau materialul ales, ci avea mai ales un rol simbolic. In zilele noastre, imprimeul si-a pierdut valoarea sa simbolica si a devenit pur si simplu ornament.

Daca privim in timp evolutia imprimeului, nu vom sesiza schimbari majore ale acestuia. De altfel, vom observa mai mult preluari de la o perioada la alta, cu mici schimbari stilistice sau de fond, precum si o oarecare ciclicitate a genului de ornament folosit - o revenire a unui stil anume la o anumita perioada de timp.

Este interesant faptul ca in ziua de azi ne aflam la intersectia "timpurilor noi cu cele vechi". Se pare ca suntem martorii unui "nod" al civilizatiilor. Traim o perioada a melanjurilor in care geometriile si grafismele, ornamentele florale si cele animaliere, bulinele si dungile, imprimeurile etnice si cele stilizate, arabescurile, fluturasii, norisorii, spiralele... toate se regasesc laolalta, mai mult sau mai putin, in acelasi spatiu temporal. De fapt, aceasta stare ma face sa admit ca, acum, totul sau orice este la moda.

Acum, mai mult ca niciodata, avem libertatea de a alege ce ne place, ce ne reprezinta, ce ne imbogateste la nivel vizual.
Insa, ceea ce nu ar trebui sa pierdem din vedere este bunul simt, hai sa-i spunem simtul estetic pe care, crezi sau nu, il are fiecare dintre noi.

Alegerea imprimeurilor potrivite si combinarea lor, in ambientarea unui spatiu, necesita rabdare, inventivitate si mai ales buna dispozitie. E ca atunci cand pregatim ceva special de mancare: avem fel de fel de ingrediente pe care le combinam in cantitati mai mari sau mai mici, selectand si adaugand treptat dupa gust, miros si culoare.

In cazul imprimeurilor ne aflam intr-o situatie asemanatoare - aceea de a "jongla" cu ornamentele, selectandu-le in functie de atmosfera dorita.
Un rol important in aceasta alegere il are, evident, culoarea. Dar despre aceasta vom vorbi un pic mai tarziu, culoarea fiind "condimentul" secret in reusita aranjamentului nostru.

Geometriile, grafismele, liniile frante sau drepte, dungile, spiralele si bulinele se incadreaza, din punct de vedere decorativ, intr-o mare familie guvernata de doi "conducatori" puternici - simetria si asimetria. Jocul dintre aceste doua complementare face ca ornamentele mentionate, riguros selectate si atent combinate, sa dezvolte in spatiul respectiv un spirit nonconformist si proaspat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAT pe 6 Oct 2008, 02:36
    Matasea si catifeaua un vis!

    Pentru mine, matasea si catifeaua ramane un vis! nu-mi pot permite aceste materiale.Mi-as dori foarte mult sa am intr-o camera: pernele,perdelele din matase portocalie,cuvertura si draperiile din catifea verde cu imprimeuri, un candelabru cu cinci brate scurte aproape de tava colorat in verde cu dungi portocalii.Cred ca ar arata super camera mea cea mare imbracata in asemenea materiale.Oare, de ce, pentru unii, este atat de greu sa aiba ceva ce isi doresc in viata si nu este vorba de a avea marea cu sarea? ci niste lucruri marunte.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod