Ikebana - arta aranjamentelor florale

Ikebana, una dintreformele traditionale de arta japoneza, dateaza de peste 600 de ani sis-a dezvoltat ca arta in timpul perioadei Muromachi (1333 - 1568).

Oamenii din toata lumea iubesc florile si plantele. Le taie, leingrijesc, le aduc in casele lor si se bucura de efectele de relaxaresi oxigenare pe care acestea le confera. Dar numai in Japonia acesteproceduri sunt ridicate la nivelul de arta. Ikebana, una dintreformele traditionale de arta japoneza, dateaza de peste 600 de ani sis-a dezvoltat ca arta in timpul perioadei Muromachi (1333 - 1568).

Inca din cele mai vechi timpuri japonezii au crezut ca lumea lor esteplina de zeitati care salasluiesc in vant, ploaie, flori si chiar pietre.Erau oficiate ceremonii specifice pentru a-si intampina divinitatile(kami-mukae).

Plantele erau special alese pantru a le face o primireregala (yorishiro).

Brazii inalti si drepti erau preferati si cele mai vechi insemnarireleva faptul ca erau folositi si in cadrul ceremoniilor si ritualurilorreligioase. Chiar in ziua de astazi, tamagusgi, o specie de brad esteconsiderata sacra si este folosita la inmormantari.

Scoala Ohara a fost fondata in Perioada Meiji (1868 - 1911) de UnshinOhara. Pana atunci, aproape toate aranjamentele ikebana erau efectuate invaze si aveau forma vericala.
Acest vechi stil vertical era caracterizatde numeroase limitari si detalii multe si stricte care te impiedicau saaranjezi florile dupa pofta inimii.

Oricum, chiar si inainte de perioadaMeiji flori occidentale erau importate si cultivate in Japonia. Odatacu evolutia societatii, si ikebana a migrat din scolile de arta catrecasele tuturor.

In acea perioada, Unshin Ohara a inovat un stil al ikebanei careincludea si flori occidentale. Aranjamentele sale nu erau potrivite numaiarhitecturii japoneze, ci si cladirilor construite in stil occidental.

Maimult, el a permis libertatea creatiei in aranjamentele florale iar acestnou stil l-a numit Moribana. Moribana este de fapt ceea ce numim ikebanacontemporana. Aceasta modalitate permite cresterea si aranjarea florilorin vase plate numite suiban.

Aranjament cu crini si trandafiri
Ikebana - Stilul inclinat

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ike pe 14 Nov 2008, 00:53
    reclame

    din pacate, te scot din minti aceste reclame care se maresc si nu potzi sa te simtzi bine citind un articol care te intereseaza, facetzi de asa maniera sa nu deranjatzi prea tare, vizual, aceste articole, pacat de atata munca pt acest site :(

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod