Iata bucataria viitorului!

Gatitul si activitatile conexe acestuia vor deveni in deceniile urmatoare din ce in ce mai usoare. Nu va fi nevoie decat sa apasam pe cateva butoane si electrocasnicele vor face treaba in locul nostru, ba chiar mai bine decat noi.
Gatitul si activitatile conexe acestuia vor deveni in deceniile urmatoare din ce in ce mai usoare. Nu va fi nevoie decat sa apasam pe cateva butoane si electrocasnicele vor face treaba in locul nostru, ba chiar mai bine decat noi.

In plus, se va pune foarte mult accentul pe protectia mediului si consumul de energie, iar la capitolul design nu va fi permis niciun fel de compromis.
Marii producatori au dezvoltat concepte avantgardiste, menite sa reduca la maxim energia consumata, atat de om, cat si de aparat, si sa ofere consumatorului cat mai mult confort si timp liber.

Rendez-vous, prima masa interactiva


Daca iti place sa gatesti, dar cand ai musafiri nu vrei sa-ti petreci timpul in bucatarie, departe de prieteni si petrecere, cu siguranta ai nevoie de Rendez-vous. Este in stadiul de proiect, a fost prezentat la  Electrolux Global Design, insa toata tehnologia necesara producerii ei este disponibila.

Rendez-vous este prima masa interactiva care se afla in centrul unor activitati precum gatitul, mancatul si socializarea cu musafirii. Blatul mesei este un scut de energie unic care furnizeaza aparatelor electrocasnice energia necesara functionarii fara a fi nevoie de alimentarea directa la priza.


De exemplu, blenderul poate fi pus pe masa pentru a fi activat sau pentru incarcare. In plus, suprafata mesei are si un sistem de gatit cu inductie pe baza de senzori. Zonele de gatit nu sunt trasate, caldura instanta fiind transmisa direct la locul in care se afla tigaia.

Sub masa se afla sertare modulare in care pot incapea un cuptor, un frigider sau orice aparat electrocasnic de care ai nevoie. Astfel, gatitul devine o activitate sociala care ofera, atat tie, cat si musafirilor, o cina delicioasa.


Volare, bucataria pliabila


Stilul de viata urban, orasele aglomerate si locuintele mici au creat nevoia unor spatii de gatit compacte, flexibile si netede. Aparatele electrocasnice trebuie sa fie usor de folosit, intuitive si sa nu ocupe foarte mult loc.

Astfel, Volare este o bucatarie pliablia, ce poate fi mascata sub forma unui obiect de arta iluminat. El reactioneaza la o simpla atingere si poate fi desfacut intr-un echipament de gatit cu inductie sau intr-un dispensor de gheata, oricand doreste utilizatorul.

Sistemul modular permite personalizarea sa in functie de nevoile fiecarei persoane. Aparatul este organizat astfel incat pot incapea toate electrocasnicele folosite pentru refrigerare sau pentru gatit - necesare unei experiente gastronomice speciale.



Conceptul de bucatarie “verde”


Greenkitchen este un concept de bucatarie care a preluat modelul circuitului naturii, optimizand utilizarea caldurii si a apei prin procese care cresc eficienta energetica cu pana la 70%.

La prima vedere, bucataria creata de specialistii de la Whirlpool arata ca o una normala. Eco-sistemul tehnologic o diferentiaza insa, economisind pana la 70% din energie si redirectionand pana la 60% din apa si caldura generata de unele electrocasnice catre celelalte aparate sau functii ale eco-bucatariei.

De exemplu, caldura produsa de compresorul frigiderului incalzeste apa pentru masina de spalat vase. Pana vine apa calda, cea rece si curata e trimisa catre un rezervor special si tratata, astfel incat sa poata fi refolosita la udatul plantelor, curatarea podelelor sau in masina de spalat vase.

Frigiderele, preferate pentru inovatii


Frigiderul conectat la internet, care iti comanda alimentele care s-au terminat, este un concept deja uzual in multe tari europene. Frigiderul vorbitor (dotat cu voice recorder), cu ajutorul caruia poti lasa mesaje vocale celorlalti membri ai familiei, este deja comercializat de Beko.

Minifrigiderul cu CDplayer, capabil sa stocheze sase cutii de bere sau suc, se afla deja in magazine.


Acestea sunt doar cateva dintre inovatiile ultimilor ani. Utilizarea lor este deocamdata o exceptie, dar in urmatorii ani ele vor deveni electrocasnice obisnuite in fiecare casa.


Flatshare este un frigider modular, dotat cu compartimente individuale. A fost creat de Stefan Buchberger, student al Universitatii Artelor Aplicate din Viena. Frigiderul Flatshare este format dintr-un corp de baza si patru corpuri modulare. Aceste module permit fiecarui utilizator sa aiba propriul sau frigider ce poate fi personalizat in diferite culori, precum si cu accesorii, cum ar fi un deschizator de sticle. Manerele montate lateral inlesnesc transportul modulelor.


Cocoon gateste carnea din plic


Conceptul castigator al ultimei editii Electrolux Design Lab a fost Cocoon – un aparat de gatit ce se doreste o solutie pentru consumul de carne si peste in contextul in care suprapopularea este si va reprezenta o problema cu care se confrunta oamenii de pretutindeni.

Principiul de functionare este inspirat din procesul pregatirii popcornului la microunde. Cocoon va putea prepara carne si peste, ambalate intr-un plic, intr-o forma compacta. Aparatul va putea identifica fibra carnii prin unde radio de identificare, pentru a sugera timpul optim de preparare.
Acest proces va profita de roadele stiintei si tehnologiei pentru a crea un tip de alimente care sa reduca nevoia exploatarii de animale.

Electrocasnicele deceniului viitor



Bucataria Sertar este un alt concept interesant. Se concretizeaza intr-un sertar, ca de birou, care functioneaza pe post de plita si frigider. A fost inventat de Nojae Park, student la Universitatea Chiba, Japonia



Scan Toaster este un toaster ce poate fi conectat prin USB si care imprima stiri, informatii despre vreme si fotografii pe feliile de paine prajita. A fost inventat de Chang, student la Universitatea Sejong, Coreea de Sud.



Coox, o plita vitroceramica portabila, a fost creata pentru a putea gati si manca oriunde vor, fara a fi obligati sa ramana in bucatarie. Poate deveni chiar si o prelungire a mesei, atunci cand avem musafiri.

Foto: Whirlpool, Electrolux



Un articol realizat de Sabina Nicolae
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • floarea1975 pe 21 Mar 2011, 00:04
    hm

    ceva interensant

    2
    1

  • Ella pe 3 Sep 2010, 19:51
    idem

    Asta zic si eu,ai mare dreptate!

    3
    0

  • cristina pe 19 Iun 2010, 16:01
    pazea de nebuni!

    oameni buni lumea se duce dracului!!..mie frica sa ma si gindesc ce-o sa fie peste 10-15 ani.....brrrrr!!!

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod