Feng shui sau arta terapiei prin ambient

Ma gandeam sa incep prezentarea de fata direct cu sfaturi din Feng Shui,asa cum au facut-o toti cei care au publicat, pana acum, carti despre acest subiect...

Ma gandeam sa incep prezentarea de fata direct cu sfaturi din Feng Shui, asa cum au facut-o toti cei care au publicat, pana acum, carti despre acest subiect. Dar, punandu-ma in locul dumneavoastra, stimati ciitori, mi-am dat seama ca risc sa fiu pus la zid de catre scepticii si habotnicii stintelor moderne pe motiv ca dau sfaturi fara sa explic de ce si lasand loc parerii ca totul poate fi o mare si lata superstitie chineza...

Sa fie, oare, doar o suma de superstitii adunate sub pretiozitatea unei discipline care incearca sa te insele cu sute de sfaturi atragatoare si ciudate? Oriunde in lume intalnim o multime de superstitii, pe care oamenii de stiinta au incercat - si de multe ori au reusit! - sa le demonteze. Nu este mai putin adevarat, insa, ca multe dintre aceste concepte, pe care savantii s-au pornit sa le desfiinteze, s-au transformat in realitati incontestabile ale prezentului.

N-a fost usor, de pilda, sa se accepte ideea materializarii diverselor obiecte din... nimic; pana cand sonda spatiala "Viking" - calatorind dincolo de sistemul solar - a transmis imagini foto despre formarea unei stele intr-un spatiu... Vid! Privind in intimitatea nucleului atomic, fizicienii au fost surprinsi sa constate ca mezonii Pi apar din... nimic(!) si dispar tot acolo. Asa s-au inteles mecanismele intime ale Universului, prin care materia este generata de energie, putand apoi sa se reconverteasca in energie.

Aceste fenomene au condus la concluzia ca Universul este o imensa banca de date, informatii bine organizate in programe complexe si precise (constituind legile sale de functionare) prin care se dicteaza producerea unor fenomene si care prevad si o flexibilitate in ceea ce priveste cronologia lor.

Procesele sunt atat de complexe, incat ne este imposibil sa le intelegem si sa le reproducem pe toate.

Feng Shui se sprijina din plin pe astrologia chineza. Astfel, vom vedea ca orice aprecieri ale unui specialist pornesc de la datele de nastere ale persoanelor implicate in locuinta sau cladirea de afaceri studiata. Se calculeaza, mai intai, numarul personal Patzu - unul din cele opt numere posibil de atribuit oricarei persoane - care va stabili cele patru directii cardinale benefice si alte patru directii malefice.

Exista doua seturi de directii, care determina ca persoana apartine Vietii Vestice, respectiv Vietii Estice, adica: grupul N, E, SE si S - corespondentul Estic - si grupul NE, NV, V si SV - pentru Vest. De aici, mai departe, se afla si Elementul caruia ii apartine, precum si culoarea asociata si Animalul zodiacal... Deja avem foarte multe date care ne pot parea fara noima, sau, cel putin fara o explicatie logica in limitele stiintifice acceptate.
Si, totusi, nu e chiar asa!

De ce ne intereseaza, in Feng Shui, data de nastere? Pentru ca in anumite momente din ciclurile universale se petrec anumite combinatii de interactiuni intre astrii de peste tot si Pamant, precum si intre noul nascut si rezultanta acestora. Cum sistemul energetic uman se hraneste cu qi (respiratia cosmica a Dragonului, ii spun chinezii), aceasta "paine a noastra, de toate zilele" are o anume calitate in ziua nasterii, influentand evolutia fizica, psihica si intelectuala a individului. Considerand ca Universul functioneaza dupa legi matematice precise, marii intelepti antici chinezi au atribuit numere unor stari energetice sau combinatii.

De aceea, in Feng Shui, anul nasterii va determina calcularea unui numar de identificare, numit Patzu - unul din cele opt numere posibile, sau una din cele opt directii cardinale posibile.

Pe fiecare din aceste directii, liniile de camp magnetic ale Terrei se manifesta diferit de celelalte, ca si rezultanta actiunii particulelor ce descriu efectul energetic-gravitational al componenetelor geologice ale locurilor geografice: gravitonii, dar si efectul retelei de radiatii Hartman (generate de masa de lava fierbinte din centrul Pamantului).

Astfel, vom sti ca anumite directii ne sunt benefice, deoarece se armonizeaza perfect cu curgerea qi-ului pe meridiane, in vreme ce alte directii se intersecteaza in mod neprielnic cu acesta, provocand tulburari de comportament, de sanatate si - in consecinta - in luarea unor decizii importante in viata. Asa se poate traduce rostul numarului Patzu si al directiilor cardinale.

Influentele orientarilor cardinale se impletesc cu cele cinci stari energetice fundamentale din Univers: Lemnul, Focul, Pamantul, Metalul si Apa. Acestea din urma au in spatele lor nenumarate semnificatii, dintre care vom alege - ca factor important - culoarea asociata fiecarui element. Pentru orice persoana, se poate stabili carui element ii apartine si, prin urmare, ce culoare ii este atribuita ca benefica.

Culorile reprezinta niste vibratii cu frecvente foarte bine cunoscute. Daca individul nu va tine seama de culoarea care i se potriveste (conform datelor sale personale), exista riscul "atacului" din partea frecventei care l-ar domina sau l-ar distruge prin efectul de rezonanta. Se stie ca avem preferinte cromatice si ca persistenta unor anumite culori - nearmonizate cu celelalte - poate determina chiar boli grave, sau tulburari psihice care ne vor influenta traiectoria in viata, facand-o sa devina un esec sentimental, relational, familial ori financiar.



Cat despre animalul zodiacal - care se alege din douasprezece posibile, conform traditiei chineze - acesta reprezinta simbolul unei tipologii umane, sugerand anumite reactii atunci cand se confrunta, pe anumite directii, cu altul sau chiar cu el insusi. In acest fel, coroborand datele de mai sus cu combinatia de animale zodiacale, se pot afla cu exactitate efectele orientarii unor elemente din constructia unei cladiri, din amenajarea unei incaperi, ale orientarii patului sau a mesei de birou. Atunci cand meridianele tale energetice sunt in conflict cu liniile de camp create de diversele orientari, te poti astepta la efecte negative, mai devreme sau mai tarziu.

Intelegand corect toate cele de mai sus - si inca multe altele - nu ne vom mai teme ca Feng Shui ar putea fi doar o mare superstitie, ci o vom percepe corect, ca pe o adevarata Arta a terapiei trupului si sufletului prin ambient. Asa ca: respirati adanc! Incepe terapia!

La inceput de mileniu trei, o mare parte din lumea occidentala se supune principiilor de Feng Shui atunci cand trebuie sa aleaga locatia unei noi constructii, orientarea fatadei, arhitectura si design-ul interior al acesteia. Specialistii in Feng Shui sunt asezati alaturi de arhitecti si constructori, acordandu-li-se tot respectul. Deja, noile curente in arhitectura moderna contin o mare parte din principiile stravechii arte. New York-ezii au "capitulat" in fata maestrilor de Feng Shui dupa dezastrul produs la construirea Centrului Cultural Lincoln. Cladirea Operei nu a adus prea multi spectatori, alungandu-i si pe putinii pe care ii avusese.

O analiza serioasa, facuta de trei experti, a dovedit erorile - de neiertat in Feng Shui - facute de proiectanti. Dupa ajustarile facute conform indicatiilor expertilor, Opera din New York si-a capatat stralucirea pe care si-au dorit-o investitorii. Dar... cu o cheltuiala suplimentara de peste doua milioane de dolari! Asadar, nu numai ca arta Feng Shui aduce armonia sanatatii noastre, armonia familiala si succesul financiar, dar ea poate reduce - pe timp indelungat - cheltuieli de loc neglijabile.

Deocamdata, in Romania, singura institutie care stapaneste cu profesionalism principiile si practica Feng Shui este Institutul Roman pentru Dezvoltarea Potentialului Uman-Fundatia Romana Qitaky.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ilie pe 6 Iul 2008, 15:36
    vreau sa ma specializez in asa ceva

    Sunt foarte interesata de feng shui. Deocamdata nu stiu foarte multe , dar ma voi documenta, va rog frumos sa ma sustineti.Multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod