Exploatare estetica a spatiului intr-o garsoniera

Intr-un spatiu restrans, ca cel al unei garsoniere, este destul dedificila corelarea laturii practice cu cea estetica, deoarece intr-o singura camera trebuie...

Intr-un spatiu restrans, ca cel al unei garsoniere, este destul de dificila corelarea laturii practice cu cea estetica, deoarece intr-o singura camera trebuie prevazute functionalitati multiple care duc de cele mai multe ori la senzatia de inghesuiala.

In acest sens, abordarea unui decor studiat este trecuta in majoritatea cazurilor pe plan secundar. O exceptie notabila o reprezinta aceasta garsoniera moderna in care diversitatea "destinatiilor" este armonizata. Secretul? Unitatea finisajelor, a designului de mobilier si a cromaticii, toate transpuse intr-o exploatare justa si estetica a fiecarui centimetru patrat.

Profilul beneficiarului
In materie de amenajari interioare este foarte important sa ne raportam la stilul de viata si la personalitatea beneficiarului, ale celui ce locuieste intr-o casa decorata intr-un anume mod. Numai asa putem intelege optiunile pentru diversele obiecte, nuante si mobilier si asta ne ajuta mai departe sa ne formam ideile asupra interiorului pe care dorim sa-l reconfiguram.

In acest caz, garsoniera reprezinta un spatiu "auxiliar" unei locuinte de doua camere.

Mai exact, in acelasi bloc, la etaje diferite, locuiesc parintii si fiul. Adepti ai unui cartier civilizat, situat aproape de centrul capitalei, proprietarii au preferat sa achizitioneze doua locuinte pe aceeasi scara de bloc in detrimentul unui singur apartament mai spatios, dar aflat intr-o alta zona a orasului.

In plus, au considerat oportun ca fiul lor in varsta de 14 ani sa se familiarizeze de pe acum cu responsabilitatile, dar si cu independenta si confortul asigurate de propria sa locuinta. Este o solutie ce denota emancipare in acord cu stilul de viata al secolului XXI.

Evident, sustinut financiar si aflat sub atenta supraveghere a parintilor, tanarul parcurge o etapa de tranzitie in viata lui deoarece in garsoniera isi des-fasoara activitatile de studiu, de socializare (isi poate invita prietenii), de recreere (auditii muzicale, vizionari TV, jocuri etc.) si de odihna. Dar aceasta independenta nu stirbeste cu nimic momentele de familie cum ar fi servirea meselor impreuna in apartamentul parintilor, petrecerea timpului liber cu acestia etc...

Parintii, pasionati de amenajarile interioare si fiul, adept al tehnicii (aparatura electronica de ultima generatie) au reusit sa gaseasca impreuna cu specialistii de la INNOVA o solutie pentru decorarea acestei garsoniere.



Etapele importante in amenajare
Fiind o garsoniera confort II, s-a avut in vedere crearea unui spatiu mai generos, fluid si logic organizat. Modificarile constructive au vizat desfiintarea usilor (bucatariei si camerei) si a boxelor situate in vecinatatea bucatariei si configurarea unui bar. Inlocuirea dotarilor si refacerea finisajelor s-au facut din doua considerente: confort si estetica. Daca noile ferestre cu tamplarie din lemn stratificat si geam termopan asigura o buna izolare, dar si un aspect placut, tavanul fals din gips-carton si elementele decorative din jurul barului vin sa mascheze traseul de tevi . inestetic initial.

In amenajarea garsonierei au existat trei etape principale: refacerea finisajelor, dotarea moderna (calorifere noi, tamplarie, chiuvete, baterii apa) si decorarea ei (mobilier italian, corpuri de iluminat, obiecte decorative). Daca de primele etape s-au ocupat proprietarii, pentru a treia etapa ei au apelat la specialistii de la INNOVA. Acestia, pe langa consilierea oferita in legatura cu stilul mobilierului si cu dispozitia lui, au sugerat exploatarea spatiului fostelor boxe pentru crearea unui generos dulap inzidit.


Functionalitati multiple intr-un singur spatiu
In afara grupului sanitar, toate celelalte functiuni sunt concentrate intr-un singur spatiu, rezultat ca urmare a modificarilor constructive operate.

Bucataria este delimitata de camera de zi printr-un bar. Desi de dimensiuni foarte mici, cca. 2,5 mp, bucataria apare ca o functiune bine definita. Mobilierul de aici mascheaza frigiderul si masina de spalat vase, iar dispozitia chiuvetei si a plitei a fost modificata.

Initial chiuveta si aragazul se aflau pe aceeasi linie, respectiv pe peretele opus barului si paralel cu acesta, ceea ce ingreuna o pozitionare justa a restului aparatelor electrocasnice. Daca schimbarea locului chiuvetei s-a facut relativ usor, in privinta aragazului lucrurile s-au complicat. De aceea s-a renuntat la o plita si la un cuptor alimentate cu gaz, in favoarea unor modele noi, performante, electrice.

Functiunea de bar are doua roluri: cel propriu-zis si cel de loc de luat masa, rezolvat elegant, adaptat spatiului restrans. Camera garsonierei imbina functiunile zonei de zi cu cele ale zonei de noapte. Pe parcursul zilei ea poate fi folosita ca si zona de conversatie (canapea in "L" cu masa joasa), ca zona de studiu (birou situat pe coltul incaperii langa fereastra) sau pentru recreere (vizionare TV, jocuri etc.).

Noaptea, canapeaua se transforma intr-un confortabil loc de odihna. Spatiile de depozitare, foarte importante in orice locuinta, au fost atent abordate. Astfel, biblioteca din camera, dulapul inzidit din hol si etajerele pe role asigura suficient loc de depozitare a diverselor obiecte si a garderobei.

Finisajele confera luminozitate (albul peretilor) si caldura (parchet laminat) garsonierei si sunt in ton cu cromatica mobilierului. Din spirit practic s-a optat pentru jaluzelele verticale in loc de perdele, iar obiectele decorative, putine dar interesante, sugereaza oarecum varsta locatarului. O garsoniera decorata intr-o maniera minimalista, dar de efect prin designul pieselor si functionala prin dispozitia pieselor si destinatia lor.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valentina capraru pe 13 Oct 2010, 20:41
    din garsoniera doua camere

    as vrea sa fac din garsoniera doua camere.....bucataria face parte din camera, balconul tine suprafata camerei si bucataria(in jur de 4m si un pic).....tb urgent sa fac doua camere ma poate ajuta cineva? va rog!!!

    11
    0

  • andreea pe 18 Mai 2009, 00:17
    amenajari interioare

    buna.as dori sa stiu si eu cum as putea sa fac in garsoniera camera copilului.inca doarme cu noi si sincer nu imi cade prea bine.:D as vrea sa aiba un locusor al lui si nu stiu cum as putea sa fac.:(mai ales ca de la anul se duce la scoala.va rog mult de tot sa ma ajutati! orice idee este binevenita.

    7
    0

  • adriana pe 24 Apr 2009, 00:01
    amenajare garsoniera

    am facut modificari:camera copilului si livingul si as dori sa fac niste schimbari ptr a castiga spatiu si la fetita in camera si in living.Si as dori sa vb cu cineva sa ma indrume ca sa nu m-ai fac greseli

    1
    0

  • emilia julea pe 16 Feb 2009, 22:26
    amenajare garsoniera

    avem o garsoniera,destul de micuta,iar idei despre amenajare sunt destul de putine.Paralel cu camera se afla bucataria,care este aproape cat dimensiunea camerei.cum am putea imperti astfel incat sa putem exploata spatiul la maxim?

    0
    0

  • cititor pe 2 Mai 2008, 11:53
    amenajari

    buna ziua as dori sa va rog sa postati si poze cu explicatiile dvs..ar fi f binevenite

    3
    0

  • pricope pe 24 Mar 2008, 15:05
    amenajaregarsoniera

    a luat o garsoniera si nu stiu cum sa fac sa o impart si in dormitor si living ea e pozitianata cam asa cum intri pe stanga baia cam micuta dupa care vine bucataria si tot la fel cam micuta dar la ele nu vreau sa modific nimic caamera are cam 3.25 pe4....,dupa care vine balconul pe latime cat camera si o lungile de 1.17 astept un raspuns rog frumos

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod