Eficientizarea spatiilor

Imposibilitatea de a interveni radical asupra structurii acestui apartament de doua camere, decat cu mici exceptii, notabile de altfel, i-a determinat pe proprietari sa ia in calcul si alte solutii de reamenajare.
Imposibilitatea de a interveni radical asupra structurii acestui apartament de doua camere, decat cu mici exceptii, notabile de altfel, i-a determinat pe proprietari sa ia in calcul si alte solutii de reamenajare.

Consilierea designerilor Raluca si Serban Cismarescu, de la Innova, i-a ajutat pe beneficiari sa obtina o locuinta functionala si estetica prin alegerea unui mobilier modern si prin pozitionarea fericita a acestuia in context. Daca eficientizarea apartamentului s-a facut prin asezarea pieselor de mobilier, atmosfera e data de obiecte, finisaje, decoratiuni si interventii sumare asupra compartimentarii initiale, care apartin in exclusivitate proprietarilor, pasionati de aranjamentele interioare.

Modificari constructive mici rezultate importante Structura de rezistenta a blocului nu a permis desfiintari masive de pereti, dar ceea ce s-a putut modifica s-a facut intr-un mod ingenios. Astfel, holul de la intrare si boxa de aici au fost reconfigurate prin cuprinderea lor in zona de zi. De asemenea, sas-ul dintre baie si dormitor a fost desfiintat, la bucatarie s-a renuntat la usa de acces iar zidul dinspre holul de la intrare a fost decupat, rezultand o rezolvare gen bar. Spatiul fostei loggii a fost inglobat in living.

In urma acestor transformari a rezultat o zona de zi fluida, aerisita, luminoasa, cu living si bucatarie deschise. Transformarile produse au dus la castigarea unor spatii initiale mici si incomode, dar care acum, inglobate in noile functiuni, contribuie la sporirea confortului acestora. Livingul a devenit mai generos, atat din perspectiva dimensiunilor, cat si din cea a luminozitatii naturale, ferestrele de aici ocupand aproximativ doua treimi din zidul aferent lor.
Decuparea peretelui de la bucatarie a permis amenajarea locului de luat masa (tip bar), iar spatiul initial al boxei a fost extins pentru crearea unui dulap inzidit.

Elemente de legatura in decorul zonei de zi
Dupa reamenajare intreaga zona de zi a devenit vizibila inca de la intrarea in locuinta. Pentru ca functiunile comunica deschis intre ele, s-a avut in vedere un decor asortat per ansamblu, ce prezinta elemente unitare cu rol de liant cromatic si textural. Acestea sunt concretizate prin finisajele peretilor si prin prezenta lemnului cu preponderenta ca material de baza al mobilierului si pardoselii (parchet).

In decor predomina o cromatica neutra, iar optiunile pentru fiecare destinatie s-au facut raportat atat la individual, cat si la general. Pentru o mai buna intelegere a abordarii ne vom opri asupra examinarii detaliilor. Livingul se distinge prin cromatica de nuante de portocaliu-rosu, prezenta la nivelul covorului, al cana-pelei si al fotoliilor (Mobexpert), iar mobilierul si corpurile de iluminat (Innova) il subscriu notei de cald-rece ce predomina in zona de zi.

Proprietarii sunt adeptii tehnologiei electronice de ultima ora. De aceea nu intamplator mobilierul de aici este o reusita combinatie cu suprafete antagonice: familiar (lemn) si futurist, tehnicizat (imitatie de metal satinat). Designul aparaturii audio-video si hi-fi este excelent sincronizat in mobilier, a carui proportie de "metal" si lemn vine sa echilibreze zona, dar si sa inchege armonia cu restul incaperii (prin nuanta de cires a rafturilor, asortata cu parchetul si rosul-portocaliu al canapelei si covorului).
Daca s-ar fi ales un mobilier numai din lemn ori numai cu fete "metalice", cromatica si textura ar fi fost perturbate fie prin atragerea atentiei cu ostentatie asupra aparaturii (in cazul optiunii lemn), fie prin detasarea totala a acestei parti din camera fata de restul livingului.

Corpurile de iluminat si masa camerei de zi respecta nuanta de metal, constituindu-se ca "accesorii" ce puncteaza abordarea, contrabalansate de caldura pardoselii si culorile vesele de rosu si portocaliu.

Lemnul (esenta de cires) isi continua prezenta si in celelalte functiuni, unde metalul este etalat mai discret (feronerie, scaune bar, spoturi, electrocasnice). Fostul hol de la intrare a capatat multiple roluri, in special complementare celorlalte destinatii: zona de tranzit si legatura, zona de depozitare (dulap inzidit) si loc de luat masa. Daca intre living si fostul hol elementele unitare sunt reprezentate la nivelul finisajelor (pardoseala, zugraveala), intre hol si bucatarie acestea sunt barul si designul mobilierului (dulap inzidit mobilier bucatarie).

Modul coerent de decorare a locului de luat masa face ca acesta sa fie subtil, dar reusit asimilat in ansamblul zonei de zi. Ingenioasa utilizare a lemnului, ce se regaseste ca front al barului si ca finisaj al golului (rezultat in urma desfiintarii peretilor), face ca functiunea sa se integreze ca punct de legatura intre camera de zi si bucatarie. Placarea cu lemn a deschiderii, in care sunt incastrate spoturi, isi gaseste corespondenta in bucatarie, la nivel superior, unde se regasesc spoturi montate intr-un material similar.
Astfel continuitatea nu este redusa la stadiu de finisaj (lemn), ci din contra, efectul ei este sporit prin jocul senzorial optic dat de linia in "L" a luminii spoturilor.

Mobilierul bucatariei este organizat astfel incat sa exploateze la maxim fiecare centimetru patrat disponibil si sa asigure inglobarea utilitatilor (plita, cuptor, chiuveta) si a electrocasnicelor mari (masina de spalat, masina pentru vase), cu exceptia frigiderului. Pentru pozitionarea comoda si accesul facil la frigider s-a recurs la o solutie interesanta: zidul comun al bucatariei cu baia a fost transformat pentru crearea unei nise care sa-l adaposteasca. Chiar daca in bucatarie s-a optat pentru o pardoseala rece (gresie), nuanta ei este asortata cu tonurile neutre ce predomina amenajarea.

Un decor unitar al carui secret consta in detaliile fine, aproape nesesizabile, dar al caror efect are o importanta hotaratoare in imaginea fluida, armonioasa a zonei de zi.

Dormitor, dressing si birou in aceeasi incapere
Daca v-ati pus problema cum sa impacati trei functiuni in aceeasi incapere (de cca. 16 mp), aveti o solutie viabila, materializata in aceasta locuinta. O conditie absolut necesara in adoptarea unei decizii asemanatoare este sa fiti nefumatori. In caz contrar, trebuie sa prevedeti amenajarea biroului in alta parte. Reunirea celor trei destinatii s-a realizat prin conceperea unui mobilier la comanda, adaptat dimensiunilor incaperii.

Camera a fost gandita astfel incat zona amplasarii biroului sa fie mai degajata, sa permita o activitate optima, comoda.
si aceasta oarecum in detrimentul spatiului destinat odihnei, prin renuntarea la noptiere si la corpurile de iluminat din imediata vecinatate a patului. Asezarea patului s-a facut in raport cu usile dulapurilor dressing-ului, mai exact cu deschiderea aces-tora. in ansamblul dressing-ului oglinzile se gasesc ca si fete ale mobilierului, avand si rolul de a mari iluzoric incaperea. Pentru o libertate mai mare de miscare, necesara intr-un dressing, s-a avut in vedere crearea unui loc usor mai generos intre pat si fereastra.

Biroul, aflat pe unul din colturile incaperii, este extins cu un grup de trei corpuri, ultimul fiind realizat astfel incat sa permita deschiderea completa a usii. Culorile neutre, linia simpla a mobilierului, finisajele curate creioneaza un spatiu usor auster, sobru. Multiplele intrebuintari satisfacute printr-un mobilier eficient nu lasa prea mult loc pentru obiecte sau accesorii decorative.

Acest apartament, prin modul in care a fost reconfigurat si decorat, reprezinta o varianta deosebita de eficientizare a spatiilor si o abordare coerenta din punctul de vedere al imaginii, ce se bazeaza pe mici elemente de legatura, dar de importanta majora in functionalitate si efect optic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod