Dispar microbii când speli hainele? Iată ce spun studiile

Știai că în momentul în care îți speli hainele faci mai multe decât să îndepărtezi mirosul neplăcut al acestora?
De exemplu, îți protejezi organismul de apariția unor boli. Încearcă să îți imaginezi că un membru al familiei tale, cu care locuiești, este bolnav. Un singur gram din materia sa fecală conține milioane de viruși, iar expunerea la 100 din acei viruși te poate îmbolnăvi, după cum afirmă Kelly Reynolds, un cercetător german și profesor de sănătate a mediului la Universitatea din Arizona. 

Cum poți să speli hainele astfel încât să înlături toți microbii?


Indiferent de cât de bine s-ar șterge după ce merge la toaletă, o persoană are în medie aproximativ 10% dintr-un gram de rereziduuri fecale în lenjeria intimă.
Iar dacă speli lenjeria ta împreună cu lenjeria acelei persoane, există șanse foarte mari ca microbii să ajungă și pe hainele tale. Și nu contează cât de ridicată setezi temperatura apei atunci când speli hainele. Atunci când vine vorba de bacteriile care cauzează infecții ale pielii sau respiratorii, răceli sau gripă, acestea supraviețuiesc în mare parte ciclului de spălare.

În schimb, uscătoarele te pot ajuta să elimini microorganismele dăunătoare, după ce speli hainele.
Uscarea termică la o temperatură ridicată, pentru cel puțin 28 de minute, reprezintă cel mai eficient mod de a ucide virușii. 

Ar trebui să știi că nu ești în siguranță nici dacă speli hainele tale separat de cele ale altor persoane, deoarece germenii rămân și în mașina de spălat. Poți rula un ciclu de spălare cu un dezinfectat, pentru a curăța organismele care cauzează boli. 

Vestea bună este că, dacă nu este nimeni bolnav în casa ta, te poți relaxa puțin. Atunci când locuiești cu o persoană bolnavă, trebuie să ai mai multă grijă.
În cazul în care partenerul tău are vreun virus, asigură-te că hainele sunt spălate și uscate la o temperatură ridicată.

În ceea ce privește hainele pe care le folosești la sală, cu cât rămân mai mult în contact cu transpirația, cu atât mai mult pot prolifera mucegaiul și bacteriile. Dacă ești de părere că o cantitate dublă de detergent te poate ajuta, află că nu este adevărat. Mașinile de spălat pot spăla o anumită cantitate de detergent. Iar dacă adaugi detergent în exces, acesta poate rămâne pe haine, blocând eliminarea bacteriilor și mirosurilor. 

De asemenea, dacă nu ai un uscător, poți întinde rufele într-un loc în care razele ultraviolete ale soarelui își pot activa proprietățile dezinfectante. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod